SPORAZUM

Vlada proglasila Impol-TLM strateškim projektom: ‘To će nam osigurati daljnja ulaganja‘

Projekt je financiran u potpunosti od strane Impol Grupe, a krajnji rok realizacije prve faze projekta je kraj 2024. godine

Bojan Kropf

 Nino Verdnik

Vlad Republike Hrvatske potvrdila je prijedlog odluke o proglašenju projekta Rekonstrukcija postrojenja Impol-TLM povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova, strateškim investicijskim projektom. U kolovozu 2020. godine ovaj projekt je bio uvršten na Listu mogućih strateških projekata sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima, a cilj Impol Grupe je, kako pojašnjavaju, osigurati daljnja ulaganja, a najveći prioritet je dovršetak danas potvrđenog strateškog projekta. Sporazum se odnosi na rekonstrukciju ljevaonice u vrijednosti oko 183 milijuna kuna za prvu fazu, kojim projektom će se osigurati sirovinska neovisnost, podizanje kvalitete i troškovna učinkovitost. Projekt je financiran u potpunosti od strane Impol Grupe, a krajnji rok realizacije prve faze projekta je kraj 2024. godine. Impol-TLM je prethodno pripremao dokumentaciju koja je zahtijevala usklađivanje okolišne dozvole, sustava odvodnje i protupožarnog sustava i na tom dijelu smo već i pridobili pozitivna mišljenja nadležnih tijela, a odluka Vlade RH znači da, kako ističu iz Impol TLM-a, su na korak do ulaganja zahtjeva za pridobivanje građevinske dozvole kako bi što prije mogli krenuti sa samom izgradnjom.

image
Impol TLM

„Ovim projektom planira se izgradnja suvremena ljevaonica, tehnološki dovršena sukladno najboljim raspoloživim tehnikama na tržištu, konačnog kapaciteta 200.000 tona aluminijskih blokova godišnje. Projekt je od ključne važnosti za pretapanje vlastitog i povratnog otpada, sukladno s ISO 14021, osiguravajući odgovarajuću fleksibilnost i veću dodanu vrijednost sukladno s novim zelenim tehnologijama za trajno održive proizvode- ASI standardi. Građenje je predviđeno u fazama, a svaka od faza predstavlja jednu liniju za lijevanje i taljenje. U početnoj fazi potrebno je pripremiti i veći dio vanjske infrastrukture“, ističe Bojan Kropf, predsjednik uprave Impol-TLM .

Kropf naglašava da je u zadnjih pet godina realizirano niz investicija unutar same tvornice. Izdvaja instalaciju nove peći za zagrijavanje i homogenizaciju blokova unutar tople valjaonice, pokretanje nove razrezne završne linije prije dvije godine, i modernizaciji toplovaljanog stana s implementacijom umjetne inteligencije te niz projekata koji se odnose na podizanje razine sigurnosti rada bilo od protupožarne strane ili od strane zaštite na radu.

„Držimo da smo postali važan dio Grada Šibenika te je ovaj projekt od izuzetne važnosti za lokalnu sredinu kao i za županiju Šibensko - kninsku, pa s ovakvom industrijom Impol-TLM d.o.o. doprinosi boljem ekonomskom održivom konceptu“, istaknuo je Bojan Kropf koji se zahvalio svima koji sudjeluju u ovom projektu i koji su doprinijeli potvrdi projekta kao izuzetno važnog za nesmetani nastavak rasta cjelokupnog obima procesa proizvodnje i nastavak rasta broja zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:27