Kvadratura

Barbara Prpić: Kazališta su radila sve vrijeme pandemije i to je publici i glumcima bilo važno

Barbara Prpić

 Ivan Posavec
U novoj predstavi ZKM-a "Halo, halo, ovdje radio Zagreb" Barbara glumi Boženu Begović, radio-spikericu, glumicu, književnicu

Nakon više (pandemijskih odgađanja) sljedeći tjedan bi se u Zagrebačkom kazalištu mladih napokon trebala dogoditi premijera novog projekta Pavlice Bajsić Brazzoduro "Halo, halo, ovdje Radio Zagreb". To je predstava koja se bavi životom Božene Begović, spikerice s čijim je pozdravom davne 1926. s radom počeo Radio Zagreb. U ulozi ove žene izuzetne biografije - bila je glumica, književnica, ravnateljica drame HNK, osnivačica Pionirskog kazališta koje je prethodilo ZeKaeMu... gledat ćemo Barbaru Prpić. Pitali smo je kako je za glumca raditi stvaran, povijesni lik, nekoga iz ne tako davne prošlosti? I je li pred sobom imala neki dramski predložak ili su predstava i lik nastajali na neki drugačiji način?

"Svaka uloga nosi svoje izazove. Naš dramaturg Tomislav Zajec je u suradnji s redateljicom Pavlicom Bajsić Brazzoduro napisao sjajan tekst u kojem je uspio sve važne stanice Boženina života staviti u kontekst predstave kojoj je zadatak tu, nažalost nedovoljno poznatu intelektualku i umjetnicu, predstaviti. Također smo pogledali i poslušali rijetke njezine snimke koje su sačuvane. I tako se mic po mic stvorila naša priča", objašnjava Barbara koja je baš poput lika koji glumi jednim dijelom živjela i školovala u Njemačkoj. Je li to bio jedan od gradivnih elemenata njezine uloge? "Postoji zapis kako se Božena prvih nekoliko godina nakon svog povratka u Hrvatsku mučila s jezikom.To je svakako nešto što razumijem i dijelim s njom."

Unatoč pandemiji – kazalište se pokazala vrlo vitalno baš kao i publika koja je pokazala gotovo pa nevjerojatnu glad za predstavama. Mora da je to i glumcima bio veliki motiv za rad?

"Krajnji cilj svakog procesa je izvedba pred publikom. Dijeljenje. Ljudi su društvena bića, željna emocija, a kazalište nudi tu vrstu doživljaja koji je mnogima za vrijeme pandemije u društvenom smislu nedostajao. Radili smo sve vrijeme pandemije, što se meni osobno pokazalo kao vrlo važno, dapače gotovo ljekovito", zaključila je Barbara koju kao Boženu Begović u ZeKaeMu možete gledati od 15. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:20