Kvadratura

Berislav Šipuš: Zasluženo je trijumfirao s "Pasijom", nakon dvogodišnje muke i odgađanja

Berislav Šipuš

 Ivan Posavec
U "Pasiji za soliste, govornika, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl" Šipuš je upotrijebio "nerazumljivi, babilonski jezik"

Berislav Šipuš dobio je za 60. rođendan lijep dar. Ivana Kocelj, moćna žena koja nadgleda rad Simfonijskog, Tamburaškog i Jazz-orkestra, kao i Zbora HRT-a, ponudila mu je da godinu dana bude rezidencijalni skladatelj HRT-a, a on se obavezao napisati dvije skladbe, za njezina dva ansambla. Rezidencijalna godina počela je 2019./2020. i Šipuš se ozbiljno bacio na posao. Na prvoj isporučenoj skladbi, "Simfoniji concertante za violinu i orkestar", praizvedenoj 5. ožujka 2020. u Lisinskom, skladatelj je i sam dirigirao.

Praizvedba druge narudžbe, "Pasije", bila je predviđena za kraj istog mjeseca. No, tada se zahuktala korona pa potres i već uvježbana izvedba morala se odgoditi. Kao novi datum određen je studeni 2020., no i to je otpalo s novim valom epidemije. Trebalo je proći godinu i pol da se stvore uvjeti za sigurni datum izvođenja, 1. ožujka 2022., u Galeriji Lauba.

Za to vrijeme neumorni Šipuš napisao je "Četiri pjesme sjećanja za četiri instrumenta i komorni ansambl", dovršava "Drugi gudački koncert", a nova intendantica HNK Iva Hraste Sočo obećala mu je na repertoar staviti operu "Posljednji intermezzo", praizvedenu 2021. na Zagrebačkom bijenalu.

"Pasija za soliste, govornika, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl" nije prva Šipuševa oratorijska skladba. Nakon "Osorskog plača" kojim se nadovezao na Papandopula, dvoumio se između mise i oratorija i odlučio za Pasiju "radi jakoga, izvanliturgijskog naboja".

Umjesto biblijskoga teksta, Šipuš je upotrijebio "nerazumljivi, babilonski jezik" i ulomke iz našeg duhovnog pjesništva, a uz zbor, četiri solista i naratora, od instrumenata je odabrao dvije harfe, čak četiri udaraljkaša i čelo. Ta začudna Šipuševa gotovo pa kakofonična glazbena zamisao pokazala se na praizvedbi spektakularnom. I dramaturgija i svi ti zvučni i jezični sudari i elementi muzičkoga kazališta doveli su znanu, opću temu na simboličku ravan i umjetnički je vinuli u nebesa.

I baš kao što je Kristova muka završila uskrsnućem, tako je i ova Šipuševa "Pasija", u dvogodišnjoj muci odgađanja završila velikim, zasluženim trijumfom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:23