NAKON 10 GODINA PAUZE

BRAIN HOLIDAYS Ugodan roots reggae za odraslu srednjostrujašku publiku

Zagrebački sastav dalmatinskih korijena Brain Holidays već cijelo desetljeće izvodi klasike Boba Marleyja, a prije isto toliko godina objavio je autorski album 'Stereo Roots'

Premda je Jamajka daleko od jadranskih otoka, reggae se odavno udomaćio u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Snažno su s tim žanrom koketirali Haustor i Šarlo akrobata, kasnije Šo!Mazgoon, a dio zrelije zagrebačke klupske publike sjetit će se i cover-grupe Naturalna mistika koja je u 80-ima suvereno izvodila standarde reggaea.

Zagrebački sastav dalmatinskih korijena Brain Holidays, koji već cijelo desetljeće izvodi klasike Boba Marleyja, prije gotovo isto toliko godina objavio je autorski album “Stereo Roots”, no umjesto pojačanog rada zavladao je duh iz imena benda, takozvani “mozak na pašu”, pa smo tek nedavno dobili drugi album benda u kojem je iz ranije postave, ako se ne varam, jedini ostao lider Marko Gaćina. Njegov izrašpani, prepoznatljivi vokal podesan je za roots reggae kakav izvode.

Brain Holidays bi sa svojim blago zaljuljanim roots reggae ritmovima te fino ugođenom pratnjom puhača i pratećih vokala dviju pjevačica mogli “zacimati” publiku kojoj je reggae prvi glazbeni odabir iako im opcija nije naglašeno buntovnička nego opuštena u skladu s čilanjem i odmakom od politike koje se ovlaš dotiču kroz tipične rastafarijanske pojmove o Babylonu, armagedonu, getu. Pravi uspjeh bi bio kad bi Brain Holidays ostvarili karijeru kakvu je s kubanskim ritmovima ostvario Cubismo. No, to je najviše ovisi o trendovima u redovima srednjostrujaške publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:41