Djevojčica na ljuljački

Zbog bankrota vlasnika prodaje se povijesna zgrada s Banksyjevim muralom, za 30 milijuna dolara

Banksyjev mural na zgradi u Los Angelesu

 /Hilco Real Estate
Djevojčica je naslikana na zidu stogodišnje građevine u Los Angelesu kojoj su autori slavni arhitekti

Ljubitelji umjetnosti koji žele Banksyjevu "Djevojčicu na ljuljački" mogu licitirati za stoljetnu zgradu u središtu Los Angelesa na kojoj je se nalazi taj mural globalno najpoznatijeg uličnog umjetnika.

Povijesna zgrada na južnom dijelu ulice Broadway u popularnom Fashion Districtu bit će prodana na aukciji u listopadu.

Modni dizajnerski dvojac, Tarina Tarantino i Alfonso Campos, vlasnici građevine izgrađene u razdoblju nijemog filma, s agentima za nekretnine vrijednost same zgrade procijenili su na 16 milijuna dolara. No, zbog murala mogli bi zaraditi gotovo dvostruko više.

image

Tarina Tarantino i Alfonso Campos

Michael Buckner/Getty Images/Profimedia/Michael Buckner/Getty Images/Profimedia

Oni su kupili ovu sedmerokatnicu od 2400 četvornih metara 2007. godine, za četiri milijuna dolara. U sljedećih 10 godina potrošili su 1,8 milijuna dolara na renoviranje dizala, te električnih i vodovodnih instalacija.

Zgrada u stilu art decoa, koju su projektirali Gabriel Meyer i Philip Holler, autori mnogih poznatih losangeleskih građevina poput Graumanovih kineskog i egipatskog kazališta, otvorena je 1914. godine. U njoj se bila smjestila tvrtka Western Costume Company L.L. Burnsa koja je cvjetajuću industriju zabave opskrbljivala kostimima. Zgrada je zabilježena i u filmskoj umjetnosti, između ostalog u kultnoj sceni sa satom u nijemom filmu iz 1923. godine "Safety Last!", s Haroldom Lloydom u glavnoj ulozi.

image

Harold Lloyd u filmu Safety Last!

Ifa Film/United Archives/Profimedia/Ifa Film/United Archives/Profimedia

Kada je 2010. godine Banksy stigao na premijeru dokumentarca "Exit Through the Gift Shop", ostavio svoj dar za obožavatelje. Naslikao je mural na zidu zgrade koji gleda na pokrajnju ulicu, djevojčicu na ljuljački koja je pričvršćena na golemo slovo "A" u riječi "parking".

Pandemija je teško pogodila središte Los Angelesa. Restorani i trgovine zatvarali su svoja vrata, a i stanari i korisnici zgrade Tarantinove i Camposa odlazili su jedan po jedan. U travnju je ovaj par odlučio proglasiti bankrot. Zato će, teška srca, 6. listopada, zgradu prodati na dražbi.

Mnogi strahuju da će onaj tko kupi zgradu odlučiti srušiti je i na njezinu mjestu izgraditi nešto drugo ili pak prodati skupocjeno gradilište. Ljubiteljima umjetnosti i stručnjacima podjednako je grozna ideja o odvajanju Banksyjeva murala koji bi se tako mogao prodati zasebno. Kažu, to je besplatna, javna umjetnost.

image

Zgrada u Los Angelesu na kojoj je Banksyjev mural

/Hilco Real Estate

Holly Dunlap, bivša voditeljica sektora privatnih kupaca u Sotheby‘su u Londonu, za jedan je američki portal procijenila je da bi Banksyjev rad, na temelju veličine 3,65 s 10 metara, mogao prodavatelju na privatnom tržištu mogao donijeti 10 milijuna dolara, pa i više. No, napomenula je da su aukcijskim kućama poput Sotheby‘sa i u prošlosti nuđeni izrezani Banksyjevi murali koje su one odbile prodati.

Tarantino i Campos kažu da su procjenitelji oklijevali odrediti zajedničku vrijednost zgrade i murala, ali se nadaju da bi "u paketu" mogli dobiti više od 30 milijuna dolara.

- Ovo je nekretnina koju je izuzetno teško vrednovati. Ne možete to promatrati samo na temelju vrijednosti same građevine. A opet, ne možete je gledati ni samo na temelju umjetničke vrijednosti murala. To je kombinacija obje strane - rekao je Jeff Azuse iz tvrtke Hilco Real Estate, koja zastupa prodavatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:51