Street art

Tajanstveni umjetnik rupe na pločniku pretvara u prekrasne mozaike. Bilo bi lijepo takvog autora imati u Hrvatskoj... (imao bi puno posla)

Emememov street art

 Instagram/@ememem.flacking
Ememem kaže: ‘Cilj mi je ostaviti mrvicu poezije ispod umornih đonova cipela, izazvati kratku zadivljenost ili osmijeh‘

Nekad su tamo bile samo rupe, a onda ih je on pretvorio u umjetnička djela. Tijekom proteklih šest godina, francuski umjetnik znan kao Ememem rupe na pločniku pretvara u raznobojne mozaike izrađene od pločica različitih veličina i nijansi organiziranih u zanimljive obrasce, a neki od njih 350 nose i njegov potpis, koji se uglavnom pojavljuje u obliku slike mistrije te njegovog imena, piše The Guardian.

Ememem, koji sebe opisuje kao "kirurga pločnika" te "viteza rupa", svoj rad doživljava kao "ispisano sjećanje grada", bilježnicu koja otkriva što se dogodilo u gradu: "ovdje je izvađena i odbačena kaldrma, tamo je kamion oštetio dio asfalta..."

Emememova jedinstvena umjetnost koja boja sive gradske ulice privukla je brojne obožavatelje pa umjetnika na Instagramu prati čak 149 000 ljudi.

"On je zvijezda lokalnog street arta. Njegov je rad prepoznatljiv. Koga god pitaš, zna za njega", smatra Lisa Mambré iz lyonske lokalne vlasti.

Iako njegov rad poznaju svi, umjetnik im ostaje misterij. Odbija se, naime, fotografirati, a ne daje niti intervjue, bilo da se radi o onima uživo ili onima telefonskima.

"Bitno mi je sačuvati malo misterije. Osim toga, nisam isuviše talentiran na polju društvenih interakcija", poručio je Ememem.

"On je sklon davanju i dijeljenju. Poprilično je opušten, no imao je poprilično turbulentan život", otkrio je za The Guardian Guillaume Abou, koji umjetnika poznaje petnaestak godina.

Dodao je i da tajanstveni Ememem razgovara na francuskom sa stranim naglaskom.

U kontakt s povučenim kreativcem došao je i Jeff Carpentier, direktor Planètes Carrelages iz grada Amiensa, gdje je Ememem nabavljao pločice za lokalni umjetnički festival imena "IC.ON.IC".

"On je diskretan čovjek, ali i komunikativan te strastven oko onoga čime se bavi", priznaje Carpentier.

Šture informacije na Emememovoj internetskoj stranici otkrivaju da je umjetnik prethodno djelovao kao kantautor poznate rock grupe, a u ovaj oblik street arta upao je slijedeći očeve profesionalne stope. Bavio se, logično, postavljanjem pločica.

Prvi ovakav rad stvorio je 2016. godine u središnjem dijelu Lyona. Brzo su uslijedili i mnogi drugi ostvaraji jer je, tvrdi Abou, u početku djelovao potpuno mahnito i stvarao barem dva mozaika tjedno. Osim u Lyonu, njegov se street art može vidjeti i u Madridu, Barceloni te Torinu.

S obzirom da ne traži dopuštenje za intervencije u javnom prostoru, stvara isključivo noću, a ponekad sa sobom nosi maske i rekvizite.

Jednom se zamaskirao u vodoinstalatera te postavio rekvizite koji su sugerirali da se bavi ozbiljnim radovima, prisjeća se Abou.

Njegova se umjetnost s ulice nakratko preselila i u galeriju. Galerie Italienne iz Pariza neke je njegove radove prošle godine uključila u izložbu "Keramika danas".

"On raspolaže velikim darom za kombiniranje različitih boja", kaže ravnatelj galerije Alessandro Pron.

I iako se glas o njegovoj umjetnosti sve više širi, njegov će rad, ako je suditi prema sljedećoj poruci, ipak primarno nastaviti krasiti ulice:

"Cilj mi je ostaviti mrvicu poezije ispod umornih đonova cipela, izazvati kratku zadivljenost ili osmijeh", poručuje Ememem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:41