Dvorana Bataclan

Pronađeni kradljivci Banksyjevog murala koji je bio posveta žrtvama terorističkih napada

Policajac čuva ukradeni Banksyjev mural

 Filippo MONTEFORTE/AFP
Pariški sud osudio je osam muškaraca, koji su vrata na kojima je bilo djelo iz Francuske poslali u Italiju

Pariški sud proglasio je osam muškaraca krivima za krađu vrata koncertne dvorane Bataclan koja je oslikao britanski ulični umjetnik Banksy. Naređeno im je da kazne služe izvan zatvora, noseći elektronske narukvice za praćenje tijekom trajanja kazne, piše Artnet News.

Banksy je 13. studenoga 2015. izradio ulaz hommage žrtvama džihadističkih terorističkih napada na Bataclan, u kojima je poginulo 90 ljudi.

Jedan muškarac, Kévin Gadouche, koji ima 30 godina, osuđen je na četiri godine zatvora, od čega su dvije godine uvjetno. Dvojica muškaraca u 30-im godinama, Franck Aubert i Danis Gérizier, osuđeni su na tri godine zatvora, uključujući 18 mjeseci uvjetno, piše francuski dnevnik Le Figaro. Sva trojica su priznala krivnju, ali su tvrdili da nisu bili svjesni simboličke važnosti Banksyjeva rada.

Sudac je presudio da optuženici dio kazne iza rešetaka mogu služiti izvan zatvora i umjesto toga nositi elektronske narukvice. Kazne nisu ispunile zahtjeve tužiteljstva, koje je tražilo da se muškarci pritvore ili vrate u zatvor.

Četvrti muškarac ⁠— Mehdi Meftah, 41-godišnji ljubitelj ulične umjetnosti i dizajner — osuđen je na tri godine zatvora, uključujući 20 mjeseci iza rešetaka. I njemu je naloženo da nosi elektronsku narukvicu umjesto da služi kaznu u zatvoru. Tužiteljstvo je tvrdilo da je on bio organizator krađe; međutim, sud je utvrdio da je samo primio ukradena vrata.

Kako prenosi Le Monde, vrata su prevezena na Meftahovo imanje u Varu u Francuskoj na dan napada. Njegova odvjetnica Clarisse Serre rekla je da je Meftah pristao držati vrata "iz prijateljstva" prije nego što ih je sakrio u Italiji.

Još trojica muškaraca koji su sudjelovali u transportu Banksyjeva djela u različitim fazama osuđena su na deset mjeseci zatvora, dok je 58-godišnjem talijanskom vlasniku hotela u Abruzzu, u južnoj Italiji, gdje je slika bila pohranjena, izrečena uvjetna kazna od šest mjeseci.

Trojica maskiranih muškaraca ukrala su oslikana vrata koja prikazuju oborenu djevojku u marami, poznatu kao La Jeune Fille Triste, nešto poslije 4 sata ujutro u noći 25. siječnja 2019. Nakon što su uklonjena iz Bataclana, djelo je odvezeno kombijem. Na kraju je pronađeno u lipnju 2020. na tavanu na farmi u Italiji.

Iz Bataclana su priopćenju izrazili "duboko ogorčenje" zbog napada. Pozivajući se na Banksyjev rad, stoji: "Ovaj simbol sjećanja koji pripada svima, lokalnim stanovnicima, Parižanima i građanima svijeta, je oduzet."

Odvjetnik obrane Romain Ruiz, koji zastupa Auberta, zadovoljan je "vrlo inteligentnom" presudom, rekao je za Le Figaro. "Prošle su tri godine kako nam je ispričana potpuna priča o napadu na sjećanje na žrtve [pokolja u Bataclanu] i jako sam sretan što je sud izjavio da je to laž", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:59