SHUTTERSTOCK EDITORIAL
VELIKI POVRATAK

Selena Gomez iskreno o životnim izazovima: ‘Svaka od tih stvari mogla me uništiti. Ali nije‘

Život američke pjevačice i glumice toliko je nevjerojatan da je o njemu već napravljen dokumentarac: zbog lupusa je morala na transplantaciju bubrega i javno je govorila o svom afektivnom bipolarnom poremećaju, a ovih dana obara rekorde slušanosti na Spotifyu, glumi uz legendarnu Meryl Streep te je postala prva žena s više od 400 milijuna pratitelja na Instagramu - i to sve do 31. rođendana.

Život američke pjevačice i glumice toliko je nevjerojatan da je o njemu već napravljen dokumentarac: zbog lupusa je morala na transplantaciju bubrega i javno je govorila o svom afektivnom bipolarnom poremećaju, a ovih dana obara rekorde slušanosti na Spotifyu, glumi uz legendarnu Meryl Streep te je postala prva žena s više od 400 milijuna pratitelja na Instagramu - i to sve do 31. rođendana.

Ovo je prava horor priča o slavi, napisao je jedan novinar za dokumentarac "Selena Gomez: Me And My Mind" autora Aleka Keshishiana o američkoj pjevačici i glumici, prikazan u listopadu 2022. U njemu ona bez imalo ustručavanja pušta kamere ne samo na svoje koncerte nego i iza blještavih kulisa. Tako je, primjerice, vidimo kako plače od jada jer smatra da nije dovoljno dobra, grize se jer misli da će vlasnici njezine diskografske kuće biti nezadovoljni nastupom i zažaliti što su joj dali ugovor, progovara o svojim psihičkim problemima, odnosima u obitelji, borbi s lupusom i kemoterapiji koju je zbog nje primala...

"Pritisak je jednostavno pretežak jer želim biti najbolja što mogu, ali mi to ne uspijeva, zbog čega mi se čini kao da isisava sav život iz mene", kaže u jednoj sceni. Izgledalo je kao da je sama sebi najveći neprijatelj, kao da se sve te sumnje u vlastiti talent i sposobnosti isprepliću u golemoj negativnoj spirali koja će je uništiti i mentalno i fizički i profesionalno.

image

Alek Keshishian režirao je dokumentarac ‘Selena Gomez: My Mind and Me‘

APPLE TV+ - LIGHTHOUSE MANAGEMEN COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

No, samo nekoliko mjeseci kasnije, početkom ove godine, kao da je uskrsnula neka nova Selena Gomez, glumica koja je proljetos završila sa snimanjem treće sezone popularne serije "Only Murders In The Building", a uz to obarala je rekorde i na drugim poljima. I to, barem naizgled, a da se tome nije pretjerano posvetila. Tako je, primjerice, u ožujku postala prva žena s više od 400 milijuna pratitelja na Instagramu - iako je već odavno objavila da je uzde i šifre za upravljanje svojim profilom predala u ruke pomoćnicima.

"Ja im dajem fotografije i izjave, a oni se dalje brinu za njih. Prije sam na toj maloj spravi, svom pametnom telefonu, imala kontakt sa stotinama milijuna pratitelja, no sad sam na njemu izbrisala aplikaciju za Instagram. Više ne provodim vrijeme čitajući razne komentare. I moje su se prijateljice navikle na to. Kad me nazovu, pričaju mi što rade, a ne počinju razgovor s ‘Jesi li pročitala moju objavu?‘. No, istodobno shvaćam da mogu utjecati na svoje pratitelje i pokazati im kako mogu upravljati svojim životom. I zato sam obrisala aplikaciju, ali ne i svoj profil", objasnila je.

A ove godine je Selena Gomez ušla i u ekskluzivni klub izvođača koji na glazbenom streaming servisu Spotify imaju više od milijardu slušanja, prije svega zahvaljujući EP-u "Revelación" iz 2021., s kojim je osvojila latino publiku. Kao da joj ni to nije bilo dosta, lani je pak snimila i remiks pjesme "Calm Down" nigerijskog pjevača Reme te osvanula i na afrobeat top-listi u magazinu Billboard. A to što je zadnji pravi album, "Rare", objavila još 2020., očito ne umanjuje njenu popularnost kao glazbenice.

Kao glumica je zato itekako aktivna. U seriji "Only Murders In The Building", u kojoj tumači jednu od tri glavne uloge uz Martina Shorta i Stevea Martina, pridružila joj se i oskarovka Meryl Streep, jedan od njenih najvećih uzora. Uz seriju, igra i u tri filma. U travnju je u Parizu snimala "Emilia Perez" o meksičkoj odvjetnici koja je prisiljena pomoći zastrašujućem šefu narkokartela da se umirovi i sakrije i od zakona i od svojih takmaca u kriminalnom podzemlju. A da bi uspio u tome, neće samo promijeniti svoj identitet nego i spol - jer je oduvijek želio biti žena.

image

Sa Steveom Martinom i Martinom Shortom na setu treće sezone ‘Only Murders in the Building‘

Profimedia

Nakon Pariza uskočila je u ulogu koja joj je po životnom iskustvu ipak bliža: u filmu "Spiral" glumit će influencericu koja je toliko ovisna o medijima da se doslovce počinje raspadati. Ono najbolje za nju tek slijedi jer nakon ove dvije uloge glumit će lik stvarne osobe kojoj se i privatno neopisivo divi. To je Silvia Vásquez-Lavado iz Perua, žena koja je bila napastovana u mladosti, a poslije je osnovala neprofitnu organizaciju Courageous Girls za pomoć žrtvama seksualnog nasilja. Uz to je svjetski priznata alpinistica te prva lezbijka koja je osvojila Sedam vrhova, odnosno najviše planine na svih sedam kontinenata. Film "In The Shadow Of The Mountain" snimat će se po njenim memoarima, a Selena Gomez veseli se što ju je upoznala i što će se družiti s njom na setu - jer je ona i jedna od koscenarista.

Za one koji se pitaju kako je sve to postigla, a proslavila je tek 31. rođendan, Selena Gomez ima spreman odgovor: "Možda se nekima čini da sam mlada, ali imam više od 23 godine iskustva pred kamerama."

Karijeru je, naime, počela sa samo sedam godina, glumeći u reklamama u svom rodnom gradiću Grand Prairie u Teksasu, u kojem su živjeli i njezini roditelji koji su je dobili kad su oboje još bili srednjoškolci. Njezinoj majci Mandy Teefey bilo je 16 godina kad ju je rodila, kao i njezinu dečku Ricardu Joelu Gomezu. Majčini su korijeni dijelom talijanski, a Ricardovi meksički - njegovi su se u Sjedinjene Američke Države doselili iz Monterreya, a kćeri su dali ime po tada najslavnijoj teksaško-meksičkoj pjevačici o kojoj je kasnije snimljen i film s Jennifer Lopez u glavnoj ulozi.

image

Selena je počela glumiti u reklamama već sa sedam godina

PLANET PHOTOS/PLANET/PROFIMEDIA

Kad joj je bilo pet godina, roditelji su se razveli, a iako je majci s njom bilo teško - pa je nekad morala raditi tri slabo plaćena posla da bi se prehranili, skupljati sitniš da bi imala s čime otići u dućan po namirnice - Selena ništa ne zamjera svom ocu. Oboje su bili premladi za brak i za odgovornost, rekla je jednom te objašnjavala kako je ocu bilo teško što se nije mogao financijski brinuti za njih. On se kasnije ponovno oženio, a njena se majka preudala, oboje su dobili djecu u drugim brakovima, a Selena je dobra sa svom svojom polubraćom i polusestrama.

Do svoje sedme godine Selena je živjela kao i većina njenih vršnjaka u pospanom teksaškom gradiću od oko 150 tisuća stanovnika, danas zapravo predgrađu Dallasa. Ljeti bi išla na obližnje jezero, igrala se na ulici, u školi imala simpatije. Voljela je pjevati i glumiti u školskim predstavama, pa ju je majka, primijetivši da je njezina kći nadarena, počela voditi na audicije za razna reklamna snimanja. Tri godine nakon prve reklame Selena je dobila i prvu glumačku rolu - između 2002. i 2004. pojavila se kao jedan od likova u dječjoj televizijskoj seriji "Barney & Friends" koja se snimala u Dallasu, ali se prikazivala i u drugim dijelovima SAD-a. Uslijedile su i male uloge u filmovima kao što su "Spy Kids" i "Walker, Texas Ranger: Trial by Fire", zatim i u seriji "Hannah Montana", a kad je dobila priliku da glumi glavnu junakinju serije "Wizards of Waverly Place", o tinejdžerici iz obitelji čarobnjaka koji vode restoran u New Yorku, Mandy i Selena spakirale su kovčege, oprostile se od prijatelja i obitelji te se preselile u Los Angeles.

image

S Leighton Meester i Katie Cassidy u romantičnoj komediji ‘Monte
Carlo‘

PHOTO12 VIA AFP

Selena nije stigla ni žaliti zbog njih, a već je upala u žrvanj koji nemilosrdno melje dječje zvijezde u prijestolnici zabave: stalna snimanja, dugi sati na setu na kojem sa svojim kolegama i kolegicama u pauzama uči uz tutora, zatim premijere, intervjui, promotivni nastupi, stalni pritisak posla, nedostatak privatnosti... Serija "Wizards of Waverly Place" postigla je velik uspjeh, a kritičari su najviše hvalili upravo Selenu Gomez, tamnokosu, tamnooku, 165 centimetara visoku tinejdžericu koja je savršeno utjelovila lik Alex Russo te uz to otpjevala glazbenu temu serije - pjesmu "Everything Is Not What It Seems" s bendom The Scene, koji je za tu prigodu osnovala te s njim potpisala ugovor za Disneyjevu diskografsku kuću Hollywood Records.

"Od prvog ozbiljnijeg honorara kupila sam si Louis Vuitton torbu za laptop i još se sjećam kako sam pazila da je ne zaprljam. Osjećala sam se kao neka mlada poslovna žena koja u torbi nosi važne dokumente, mada sam osim laptopa u njoj imala samo ruž za usne", rekla je kasnije Selena Gomez, koja je u to doba zahvaljujući ulozi Alex Russo postala idol tinejdžericama i bila zvijezda gdje god bi se pojavila.

image
TIBRINA HOBSON FILMMAGIC

Uslijedili su i filmovi poput "Još jedna priča o Pepeljugi", "Program zaštite za princeze" u kojem je 2009. glumila s Demi Lovato, "Ramona i Beezus" 2010., "Monte Carlo" sljedeće godine, pa "Spring Breakers: Proljetno ludilo" 2012...

Bile su tu i prve ljubavne veze, primjerice s pjevačem Nickom Jonasom, a onda i s Justinom Bieberom, kanadskom glazbenom zvijezdom, dvije godine mlađom od nje, koji joj je isprva bio štićenik, pa prijatelj i na kraju dečko. I to ne bilo kakav. U njega je bila ludo zaljubljena, kao i on u nju, ali bi se svađali, izlazili s drugima, pa se pomirili i onda brzo shvatili da ipak ne mogu biti zajedno, pa bi ponovno prekinuli i tako unedogled. To razdoblje izmjenjivanja ljubavnog zanosa i agonije, popraćenog neumoljivom medijskom pažnjom, što bi izludjelo i mnoge druge parove, trajalo je gotovo deset godina.

image

S pjevačem Justinom Bieberom više je puta prekidala i mirila se

PROFIMEDIA

Vezu su oboje opjevali i u svojim hitovima: Justin je o Seleni napisao pjesme "What Do You Mean", "Sorry" i "Mark My Words", a ona je vezu s njim opisala u "The Heart Wants What It Wants", "Back To You" i "Lose You To Love Me"...

Između hodanja s Justinom Selena je neko vrijeme bila u vezi s pjevačem Weekndom, zbog čega se posvađala s Bellom Hadid, koja je također bacila oko na njega. A prije nekoliko mjeseci zbog komentara na društvenim mrežama posvađali su se obožavatelji Selene Gomez i modela Hailey Bieber, kojom se Justin oženio 2018., samo nekoliko mjeseci nakon zadnjeg raskida sa Selenom.

image

Zbog glazbenika Weeknda posvađala se s manekenkom Bellom Hadid

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK

No, nisu ljubavni jadi bili jedino što je tih godina tištilo lijepu Teksašanku. Nagle promjene raspoloženja, posvemašnja iscrpljenost, sve jače i jače glavobolje, slabost, nesigurnost i gubitak samopouzdanja, sve to zajedno toliko ju je zabrinulo da je krenula na razne pretrage. I dobro da je to učinila jer su liječnici dijagnosticirali da pati od bipolarnog afektivnog poremećaja.

"Učinilo mi se kao da mi je golemi teret pao s leđa kad sam saznala za to. Dijagnoza mi je puno toga objasnila, pa sam zapravo odahnula jer je to nešto što se može kontrolirati", objasnila je tada. Bipolarni afektivni poremećaj, ranije poznat i kao manična depresija, manifestira se naglim promjenama raspoloženja, ali i izmjenama naleta i gubitka energije, a često i kreativnosti, od čega, primjerice, boluju i glazbenici kao što su Demi Lovato, Kanye West, Mariah Carey... Neki je kontroliraju manje, a neki više uspješno, no Seleni Gomez to nije bio jedini zdravstveni problem. Tih je godina, naime, saznala da boluje i od lupusa, puno opasnije autoimune bolesti. Liječenje je dugotrajno i teško, a ona je zbog njega 2014. otišla u privatnu kliniku "Dawn At The Meadows" u Arizoni, u kojoj se inače mnogi poznati liječe od raznih ovisnosti, pa nije trebalo dugo da se pojave glasine kako je i ona tamo otišla zbog alkohola i droge. Sve to uzdrmalo bi i puno zrelije osobe od nje, no Selena Gomez nije posustala. Te je godine, 2014., poduzela niz koraka koji su joj promijenili život, iako joj nisu bili laki.

image

Selena Gomez mnoge je pjesme posvetila svom bivšem Justinu
Bieberu - ‘The Heart Wants What It Wants‘, ‘Back To You‘...

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK

Za početak prekinula je poslovnu vezu s majkom Mandy, koja se do tada brinula o kćerinoj karijeri. Iako su poslije priznale da su, kao i svaka majka i kći, imale razmirice i različita mišljenja, poslovni prekid obje su shvatile kao racionalan potez. I Mandy je znala da je vođenje Seleninih poslova nadraslo njezine sposobnosti pa to nije otvorilo jaz među njima. Uz nove menadžere i cijelu ekipu koja je radila za nju, Selena Gomez je nakon tri albuma i isto toliko velikih turneja prekinula suradnju s bendom The Scene i fokusirala se na samostalnu karijeru radi koje je prešla iz Disneyjeve diskografske kuće Hollywood Records u puno veći Interscope, etiketu u vlasništvu velike glazbene kuće Universal, za koju snimaju najveće zvijezde kao što su, primjerice, Madonna, Eminem i Lady Gaga, ali i Taylor Swift, jedna od najboljih Seleninih prijateljica.

image

Najbolja prijateljica joj je pop-zvijezda Taylor Swift

VALERIE MACON/ AFP

Upravo je to prijateljstvo bilo uzrok zahlađenja odnosa s glumicom Francijom Raisom, prijateljicom koja joj je možda spasila život. Kad je 2017. saznala da zbog lupusa mora otići na transplantaciju bubrega, ali da je mala vjerojatnost da ga zbog duge liste čekanja dočeka živa, u pomoć joj je priskočila upravo Francia koja joj je dala svoj. Nakon uspješne operacije djevojke su snimljene kako se u bolničkoj sobi, svaka na svom krevetu, drže za ruke, no kad je nešto kasnije Selena izjavila kako je Taylor Swift njezina jedina prava prijateljica u istom poslu, Francia je prekinula svaki kontakt s njom. Poslije se, doduše, ustanovilo da je Selena mislila na glazbeni, a ne na glumački svijet, no po drugom tumačenju išlo joj je na živce cijeli život osjećati zahvalnost prema Franciji, pa je vrlo svjesno nije spomenula kao prijateljicu - a ne spominje je ni u dokumentarcu "Selena Gomez: Me And My Mind".

image

U ribolovu s mlađom sestrom Gracie

Bilo kako bilo, nakon operacije, liječenja od bipolarnog afektivnog poremećaja, novih glazbenih i filmskih uspješnica, definitivnog razlaza s Justinom Bieberom, Selena Gomez je bila spremna na nove izazove, kako glumačke tako i glazbene. No, početak tog novog razdoblja nije krenuo bajno - jer je izbila pandemija korone i cijeli svijet kao da je stao. No, ne i Selena. Za najstrožeg lockdowna iz svoje je kuće snimala kulinarsku seriju "Selena + Chef" u kojoj je u svakoj epizodi gostovao neki drugi poznati kuhar, doduše isprva samo preko Zooma.

Serijom "Only Murders in the Building" dokazala je da je iz tinejdžerske zvijezde uspješno prerasla u odrasle glumice, svladavši uspješno jaz koji je za mnoge bio predubok. A ako je suditi prema najavljenim glumačkim angažmanima i unosnom ugovoru s diskografskom kućom Interscope, ne mora se bojati za svoju karijeru.

"Moj lupus, transplantacija bubrega, kemoterapija, mentalni problemi, javni ljubavni prekidi, svaki put kad bi me nešto od tog pogodilo, pitala bih se - zaboga, što je sljedeće? Što me još u životu čeka? Svaka od tih stvari mogla me uništiti. Ali nije", zaključila je glumačka zvijezda.

Linker
28. travanj 2024 23:39