MODNI EDITORIJAL

‘Seks i grad‘ na hrvatski način: Pronašli smo Carrie, Samanthu, Charlotte i Mirandu

Sitgla je nova sezona serije "I tek tako" pa smo se kroz modnu priču prisjetili originala koji je krenuo prije četvrt stoljeća i imao nemjerljiv utjecaj na pop kulturu.

Kada su se na setu modnog editorijala hrvatske verzije kultnog serijala "Seks i grad" u jednom zagrebačkom hotelu pojavile četiri mlade hrvatske glumice - Nikolina Prkačin, Lena Medar, Tea Harčević i Ružica Maurus odmah je bilo jasno da će snimanje biti uspješno jer njih četiri su i privatno dobre prijateljice, a posljednjih pet godina svakodnevno se druže na Akademiji dramskih umjetnosti koju upravo završavaju.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Opuštene, nasmijane i uzbuđene stigle su na šminkanje i frizuru i priznale kako su jedva čekale uskočiti u popularne likove. Iako je snimanje "Seks i grada" završeno kada su bile bebe, doprinos pop kulturi koju je serija ostavila nije ih mogla zaobići. I danas,19 godina nakon posljednje snimljene epizode, vojska obožavatelja sjeća se svih nenadmašnih modnih kombinacija, neuzvraćenih ljubavi i nezaboravnih citata glavne protagonistice, spisateljice Carrie Bradshaw i njezinih najbližih prijateljica- žderačice muškaraca Samanthe Jones, konzervativne Charlotte York i uspješne ali neopterećene Mirande Hobbes.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

LENA MEDAR KAO CARRIE

image

Lena nosi odijelo Lokomotiva, cipele ATP Atelier (Garderoba Concept Store) i torbicu H&M

VEDRAN PETEH CROPIX

Plavi uvojci, skladna figura i neodoljivi osmijeh krase zagrebačku glumicu Lenu Medar (23) koja je glumiti počela još kao desetogodišnjakinja u učilištu ZKM-a, a na našem je setu bez problema ušla u lik Carrie u koji su barem jednom u životu željele uskočiti gotovo sve žene.

"I Carrie i ja volimo cipele, modu, partije i ljubav. Serija me naučila da si sve žene u nekom trenutku života počnu postavljati slična ili ista pitanja. Mislim da se baš zbog toga svaka žena može lako povezati s glavnim glumicama jer prepoznaješ sebe u njima i kažeš si: ‘vidiš nisi jedina!‘ Uz to sve imaju zaraznu energiju četiri uspješne žene koja je jako seksi", ističe Lena. Mnogi joj predviđaju sjajnu glumačku budućnost, iako je tek na početku svog puta, a ona sve svoje uspone i padove prvo podijeli s prijateljicama.

"Za mene je prijateljstvo odnos u kojem možeš biti najbolji i najgori ti, a osoba preko puta tebe te nikada neće osuđivati", govori Lena koja baš kao i Carrie uživa u modi.

"Jako volim modu. Shvatila sam da moj stil ovisi o godišnjem dobu, mojim obvezama i raspoloženju. Za vrijeme hladnijih mjeseci uglavnom nosim jednobojne komade i pleteninu, ali onda to izvučem s nekim dobrim čizmama. Ljeto i proljeće me inspirira pa nosim svijetle boje i šarenilo, uglavnom suknje, haljine i košulje. Ponekad se dogodi da svakodnevno imam probe za neke projekte u kojima se puno krećem, pa onda moj stil podlegne tom projektu i postane jako sportski. Uglavnom pokrivam sva područja. Najbitnije mi da se u komadu osjećam ugodno, a da usput i izgledam dobro", iskrena je Lena. Kao mlađa na televiziji je uspjela uhvatiti poneku epizodu, no tek ju je nedavno počela religiozno pratiti. Sada, kaže, puno bolje shvaća sadržaj nego prije, dok je bila mlađa.

TEA HARČEVIĆ KAO MIRANDA

"Seks i grad" prvi put je gledala kao mala, mami iza leđa, a danas kada je tek zgazila u svoje dvadesete shvaća, kaže, koliko ju je serija formirala kao ženu. Zagrepčanka Tea Harčević (23) glumački je debitirala u filmu nagrađivanog redatelja Zrinka Ogreste "Plavi cvijet", a okušala se i u hit-seriji "Crno- bijeli svijet".

image

Tea nosi by Malene Birger odijelo, cipele ATP Atelier i BOYY torbicu (Garderoba Concept Store)

VEDRAN PETEH CROPIX

"Nedavno sam ponovno iznova pogledala ‘Seks i grad‘. Tek sam sada shvatila njezinu genijalnost . U ovim zbunjenim dvadesetima sve ono što mnogi istovremeno osuđuju i veličaju kod svake od njih, ženama postaje sve bliže i duhovitije", govori Tea kojoj su prijateljstva baš kao i u seriji jako važna.

"Po prirodi sam osoba koja uživa u društvu, ne volim biti sama. Zaista ne znam kako bih funkcionirala bez prijatelja", kaže. Na setu hrvatske verzije serije utjelovila je odvjetnicu Mirandu i pronašla se u svom stylingu - lanenom bež odijelu i koloritnoj torbici.

"Moda mi je od malena velik dio identiteta, kroz odjeću sam uvijek mogla izraziti sebe. Stil mi je naravno šarao u raznim fazama, i baš kao i Miranda prilično sam neopterećena u odijevanju. Ona mi je nekako oduvijek bila najbliža i zapravo me strašno razveselila jedna renesansa njenog lika koja se dogodila u skorije vrijeme. Čini mi se da mojoj generaciji Miranda treba biti najvažniji lik jer je zapravo najbliže idealu moderne žene - pametna, uspješna, iskrena i ne podnosi loše veze".

RUŽICA MAURUS KAO SAMANTHA

Gotova sam s velikim ljubavima, vraćam se odličnim ljubavnicima jedna je od izjava legendarne žderačice muškaraca, emancipirane Samanthe Jones. Iako ima dugu smeđu kosu, Požežanka Ružica Maurus (25) svojim se duhom lako uklopila u ulogu Samanthe.

image

Ružica nosi H&M haljinu, BOYY torbicu (Garderoba Concept Store) i cipele privatno vlasništvo

VEDRAN PETEH CROPIX

"Samantha i ja smo i slične i različite. Sličnost nam je neposrednost, a različitost tradicija. Živim život u trenutku, volim uživati, otvorena sam prema životu, novim poslovima, prilikama i odnosima. Ne podnosim dosadu i prazan hod, svaki dan mi je ispunjen i volim dinamičan način života. A s obzirom na to da sam Slavonka s pozamašnom količinom Bosne i Hercegovine u sebi, duboko u meni čuči tradicija, voljela bih se jednog dana ostvariti kao majka i imati svoju obitelj za razliku od Samanthe koja nije baš bila poznata po ljubavi prema djeci", smije se Ružica. Uska crvena svilena haljina u koju smo ju odjenuli savršeno joj je pristajala, a kasnije nam je priznala da je prava šopingholičarka.

"Volim pratiti modu i trendove i gledati revije, a u shoppingu znam provesti i do 12 sati bez hrane i vode, imam taj problem. Većinom kupujem ono što mi se u tom trenutku svidi i ono što lijepo pristaje mojoj figuri. Volim minimalizam, eleganciju tako da je moj ormar pun sličnih crnih i crvenih klasičnih haljina kakvu sam nosila na setu, ali puno mjesta zauzimaju i komadi odjeće žarkih boja - narančaste, ružičaste i zelene", govori Ružica. Seriju je počela pratiti s prijateljicama prije nekoliko godina kada se mogla povezati s raznim situacijama u koje upadaju Carrie i društvo.

"S obzirom na to da u svakoj epizodi koju gledam s prijateljicama ili sestrom, barem deset puta neka od nas kaže “evo mene”, “ isto kao ja”, “identično…” rekla bih da se svaka djevojka može povezati s njihovim karakterima i povući paralelu sa svojim iskustvima, makar to bile naznake. Stoga mogu reći da mi je serija često osvijestila vlastite propuste u odnosima. Zanimljivo je da se ništa nije promijenilo u odnosu žene i muškarca, ono što gledamo u seriji koja je snimana prije 25 godina, danas doživljavamo identično. Bavi se izuzetno važnim pitanjima za žene - položajem žene u društvu, poštovanju prema samoj sebi i svom tijelu, ljubavnim krahovima, dijetama, toksičnim odnosima, manipulativnim i egocentričnim muškarcima i našim odnosom prema njima, vezama, prijateljstvu… sve ono s čim se svaka djevojka može povezati, usporediti sa svojim iskustvom i izvući nešto za sebe."

NIKOLINA PRKAČIN KAO CHARLOTTE

Ušetala je na set u čipkastoj bijeloj haljini, ljupka i elegantna baš kao i Charlotte koju je utjelovila. Zagrebačka glumica Nikolina Prkačin (26) već ima poduži staž na kazališnim daskama, a posljednja predstava u kojoj glumi je "Ništa bez reklame" u produkciji Glorije i Lude kuće.

image

Nikolina nosi Stine Goya haljinu i cipele i ATP Atelier torbicu (Garderoba Concept Store)

VEDRAN PETEH CROPIX

"Kao djevojčica sam bila zaigrana, sramežljiva i šutljiva, a i sada kada sam odrasla nisam se puno promijenila", govori Nikolina kojoj moda nikada nije bila prioritet.

"Ne mogu reći da imam određeni stil, zbog prirode posla većinom sam u komfornoj odjeći u kojoj se mogu lako kretati. Moram priznati da više uživam gledati svoje prijateljice kako su izražavaju kroz odabir svoje garderobe. Ja još nisam u toj fazi, možda jednom u budućnosti budem", govori Nikolina. Sudeći po tome kako joj je pristajao styling koji smo joj odabrali, nit vodilju svakako ima.

"Uživala sam u odjeći i stavu graciozne Charlotte ali Seks i grad najviše pamtim po odrješitoj i duhovitoj Mirandi kao i po podršci koju su davale jedna drugoj i iskrenosti u komentiranju situacija i davanju savjeta. U najboljoj namjeri nikada se nisu štedjele, to je i poanta prijateljstva."


STYLING ANA STRIZIĆ/KOSA JOSIPA GEČEVIĆ ZA PRIMEVISION SALON/MAKE-UP MIHAELA MIKLIĆ

Linker
25. travanj 2024 00:06