UFC

UFC-ova muha kategorija ima novog prvaka: Alexandre Pantoja prošao je pravi rat na putu do pojasa!

Alexandre Pantoja

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
33-godišnji borac iz Brazila napokon je okrunio sjajnu karijeru UFC-ovom titulom prvaka

Nakon 11 uzbudljivih mečeva na UFC 290 eventu, uslijedila je sunaslovna borba večeri i prva od dvije borbe za titulu na programu ovog eventa. Brandon Moreno i Alexandre Pantoja kročili su u kavez, a titula prvaka u muha kategoriji bila je ulog u ovoj borbi. Pantoja i Moreno u potpunosti su opravdali očekivanja, a UFC-ova muha kategorija dobila je novog prvaka!

Prva runda:

Mnogi su se pitali s kakvim će samopouzdanjem Moreno ući u ovaj meč, jer iza sebe ima dva poraza u mečevima protiv Pantoje (2016. i 2018. godine). Međutim, Brandon Moreno od prve je sekunde agresivno startao i odmah je pritisnuo Pantoju uz ogradu kaveza. Uslijedio je period bez konkretnije akcije u klinču uz ogradu, a nakon nešto više od minutu i pol borci su se razdvojili. Moreno je povezao lijepu boksačku kombinaciju i krošeima je pogodio Pantoju. Brazilac je djelovao pomalo ukočeno i impresionirano borbom za titulu, ali sredinom runde napokon se ‘‘Kanibal‘‘ probudio. Odlično je Pantoja pogodio Morena lijevim krošeom i Meksikanac je uzdrman završio na tlu. Zauzeo je Pantoja gornju poziciju u polugardu, a Moreno je imao veliku posjekotinu iznad desnog oka. Uspio se Meksikanac ipak pridići iz partera, ali Pantoja je preuzeo kontrolu protiv još uvijek uzdrmanog Morena. Gađao je Pantoja u stojci i svaki udarac radio je veliku štetu. Onaj agresivni Moreno s početka meča u potpunosti je nestao i vjerojatno je samo čekao kraj prve runde koja je definitivno otišla na stranu Pantoje.

Druga runda:

Otvorenom razmjenom započela je druga runda, a iako Moreno djeluje tehnički potkovanije, Pantoja jednostavno čvršće i snažnije udara. No, Moreno se u pauzi između rundi adekvatno oporavio i vrlo agresivno je odrađivao početak druge runde. Neprestano je pritiskao Pantoju i pogađao je kombinacijom prednjeg i zadnjeg direkta. Očito je Moreno igrao i na kartu kondicijske pripreme, jer to je segment u kojem je trebao biti dominantniji od Pantoje. Nakon nešto manje od dvije minute druge runde, Moreno je uspio doći i do rušenja, a ekspresno je uzeo leđa Pantoji koji je usporio u odnosu na prvu rundu. Alexandre Pantoja odličan je ‘‘grappler‘‘ i nikad u svojoj karijeri nije poražen prekidom, ali ovdje se našao u nezavidnoj poziciji. Ostao je Brazilac ipak pribran i ‘‘scrambleom‘‘ se izvukao iz pozicije u kojoj mu je Moreno kontrolirao leđa. Nedugo poslije Pantoja se uspio i pridići, ali u stojci ga je Moreno sve više pogađao. Fantastičan meč gledali smo kroz prve dvije runde. Posljednju minutu druge runde Pantoja i Moreno odradili su ipak u malo sporijem tempu, ali kako im zamjeriti nakon svega što su do tada pružili. Nakon dominantne prve runde od strane Pantoje, druga runda definitivno je otišla na stranu Morena.

Treća runda:

Početkom treće runde Pantoja koljenom pogađa Morena u genitalije i nastupila je pauza u trajanju 20-ak sekundi. Bio je to dodatni odmor za dvojicu boraca koji su i ovu rundu startali vrlo eksplozivno. Ovaj put je Pantoja imao bolji uvod u rundu i ekspresno je srušio Moreno. Brazilac je prezentirao svoju vještinu munjevitog uzimanja leđa protivniku i tražio je stražnje gušenje (‘RNC‘). Zaključao je Pantoja i ‘‘body triangle‘‘, a time je samo dodatno otežao situaciju za prvaka Morena. Dobro se Moreno ipak branio, okretao se na stranu na kojoj je Pantoja zaključao ‘‘body triangle‘‘ i to ga je dovelo do izvlačenja iz ove nezgodne situacije. Uspio se Moreno pridići nakon dvije minute treće runde i borba se nastavila u stojci. Šteta na licima oba borca bila je vrlo vidljiva i značajna u tim trenucima. Alexandre Pantoja vidno je bio umorniji od Morena koji nije prestajao nizati svoje kombinacije u stojci. Moreno bi plasirao nekoliko udaraca ručnim tehnikama, a kombinaciju bi završavao lijevim ‘‘high kickom‘‘. Vidjelo se kako Pantoji nije ugodno u stojci i ubrzo je došao do novog rušenja. Nije Brazilac uspio uspostaviti kontrolu iz gornje pozicije i Moreno je ubrzo završio kao borac u dominantnoj poziciji. Pantoja mu ipak nije dopustio da učini nešto konkretnije iz te pozicije i borba se krajem treće runde nastavila u stojci. Fantastičnih 15 minuta odradili su Moreno i Pantoja, a teško je reći kome je pripala ova treća runda. Na ulasku u četvrtu rundu, Moreno je ipak djelovao odmornije i potentnije za doći do pobjede.

Četvrta runda:

Unatoč umoru, Pantoja je i dalje bio itekako konkurentan. Upuštao se izazivač u otvorene razmjene, a iako je Moreno nešto više pogađao, Pantoja je također bio vrlo konkretan u takvim situacijama. Došao je Brazilac prvom polovicom četvrte runde do još jednog rušenja, ali sve se više mučio sa zadržavanjem Morena u parteru. To ga nije sputalo u novim pokušajima rušenja i sredinom runde uspio je Pantoja ponovno srušiti Morena. Ovaj put je nešto dulje i zadržao Morena u donjoj poziciji. Nakon tri minute četvrte runde, Moreno se vratio na noge, ali Pantoja ga je čvrsto držao s leđa. Nismo gledali konkretnu akciju u tim trenucima i pomalo je nejasno zašto sudac nije makar upozorio Pantoju da bude aktivniji. 50-ak sekundi prije kraja, Pantoja napokon radi konkretniji potez iz tog položaja i ruši Morena. Nekoliko sekundi imao je Morena u podređenoj poziciji, jer Moreno je ekspresno napravio ‘‘reversal‘‘ i zauzeo je gornju poziciju. Nije ni Moreno uspijevao napraviti ništa konkretnije kao gornji, a posljednjih nekoliko sekundi četvrte runde odvilo se u borbi na nogama. Vrlo težak posao čeka je suce, jer treća i četvrta runda bile su jako nezgodne za bodovanje. Prema kladionicama, Moreno i Pantoja u petu rundu ušli su s doslovno izjednačenim šansama za doći do pobjede u ovom meču.

Peta runda:

Peta runda ponudila je sličan početak kao i sve ostale runde. Oba borca čisto su pogađala u stojci. Moreno je najviše uspjeha imao s lijevim krošeom i prednjim direktom, a Pantoja se uglavnom oslanjao na prednji i zadnji direkt. Sve silovitije pogađao je Moreno lijevim krošeom, a uspio je metu pronaći i aperkatom. Pantoja je shvatio da borba u stojci nije njegov put do uzimanja ove runde i sredinom runde srušio je Morena. Brzo se Meksikanac pridigao, ali s Pantojom na leđima. Brazilac je zaključao ‘‘body triangle‘‘ i nije planirao pustiti Morena sve do kraja borbe. Ovaj put je Pantoja bio i nešto aktivniji te je pogađao dovoljno da zadrži poziciju. Minutu prije kraja borbe Pantoja je pokušao iznenaditi Morena pokušajem gušenja. Na trenutke se činilo da je Brazilac blizu uspješnog izvođenja zahvata, ali Moreno je obranio pokušaj gušenja. Meč se završio u situaciji gdje je Moreno na nogama, a Pantoja mu kontrolira leđa uz ogradu kaveza.

UFC-ova muha kategorija dobila je novog prvaka, a suci nisu imali lak posao

Nevjerojatno težak meč za bodovanje i bilo je neminovno da će jedan borac biti nezadovoljan konačnim ishodom. Prva i druga runda bile su jednostavne za bodovanje, ali sve nakon toga bilo je vrlo tijesno i moglo je otići na obje strane. Kada je Bruce Buffer počeo čitati sudačke kartice, prva kartica otišla je na stranu Morena i to iznenađujućim rezultatom 49-46. Međutim, ostale dvije sudačke kartice otišle su u korist Alexandrea Pantoje (48-47 x2). 33-godišnji Brazilac jednostavno je stilski nezgodan protivnik za Morena i treći put u karijeri porazio je Meksikanca. Pantoja je u svom 31. profesionalnom nastupu došao do pobjede i UFC-ovom titulom prvaka okrunio je svoju sjajnu karijeru.

Sviđala vam se sudačka odluka ili ne, nemojte dopustiti da vam to pokvari dojam ovog maestralnog meča za titulu prvaka u muha kategoriji. Brandon Moreno i Alexandre Pantoja priuštili su nam meč na najvišoj mogućoj razini. Sve segmente slobodne borbe gledali smo u ovom meču, a Moreno i Pantoja nevjerojatno su tehnički potkovani, ali i nevjerojatno čvrsti borci.

Nemojte se iznenaditi ako UFC odluči ugovoriti revanš. Vjerujemo da se nitko neće buniti ako dobijemo novu priliku gledati ova dva ratnika na suprotnim stranama u kavezu.

Linker
02. svibanj 2024 10:01