UFC

Trenutno najluđi UFC borac hoće još jednu ovogodišnju borbu: 'Tko se god ozlijedi, zovite me!'

Gilbert Burns
 screenshot/YouTube
Gilbert 'Durinho' Burns trenutno je jedna od najzanimljivijih ličnosti u UFC-u. Nakon dvije velike pobjede ostvarene tako što je uskočio kao zamjenski borac, on je izrazito uporan u namjeri da do kraja godine nastupi još jednom. Naravno, kao zamjena nakon otkazivanje nekog borca.

"Bilo kad i bilo gdje", odnedavno je krilatica sve popularnijeg brazilskog UFC borca Gilberta Burnsa (17-3, 10-3 UFC). Borac koji je u UFC došao kao talentirani BJJ trener Vitora Belforta neko se vrijeme tražio, dok je istovremeno u dvorani Henryja Hoofta naporno radio na svojoj tehnici borbe na nogama. Tako je tijekom svoje UFC karijere između nekoliko sjajnih nastupa doživio i tri poraza, no onda je krenula njegova aktualna serija. Slavio je u posljednje četiri borbe, odnosno u šest od posljednjih sedam, no posebno impresioniraju posljednje dvije.

Ovaj borac lake kategorije prvo je u kolovozu, samo 11 dana prije borbe, uskočio u okršaj velter kategorije protiv do tada neporaženog Alexeya Kunchenka. Odradio je fenomenalnu borbu u kojoj je slavio sudačkom odlukom, a onda je samo mjesec i pol dana kasnije prihvatio novi "short notice" poziv. Niti dva tjedna prije priredbe u Kopenhagenu uskočio je boriti se protiv Gunnara Nelsona, a tamo je savladao i njega. Dovoljno da mu mnogi nadjenu novi nadimak, "Short notice".

No, to možda nije sve, budući da se Burns do kraja godine želi boriti još jednom. I kako je otkrio, to će ponovno morati biti u ulozi zamjene. Već je u šali prozvao Francisa Ngannoua, nakon što je ovaj rekao kako želi borbu do kraja godine, a onda se u jednakoj maniri ponudio uskočiti protiv Michelle Waterson ako Joanna Jedrzejczyk ne prođe vagu. No šalu na stranu, Burns je ozbiljan u namjeri nastupiti još jednom do kraja godine.

"Upravo sam od svog menadžera saznao kako je UFC popunio sve programe do kraja godine. Svi znate kako meni takve vijesti zapravo ništa ne znače. Ozljede se događaju. Ne želim to nikome, no ako se dogodi bit ću spreman iskoristiti priliku", napisao je Burns na Twitteru.

33-godišnji Brazilac s američkom adresom svakako namjerava što bolje iskoristiti svoju trenutnu formu koja ga je dovela do mjesta na službenoj ljestvici velter kategorije, iako je oba puta u njoj nastupio tek kao zamjena. Izjavio je kako u njoj ipak namjerava od sada ostati, velikim dijelom i zbog ranijih problema sa zadovoljavanjem maksimalne težine za nastup u lakoj kategoriji.

Sličnom primjeru Burnsovom već smo svjedočili 2015. godine. Tad je Neil Magny za redom kao zamjenski borac uskočio u borbe protiv Ricka Storyja i Kelvina Gasteluma te je u obje slavio. Ukupno je Magny 2014. i 2015. godine nastupio čak deset puta što je najviše što je itko odradio unutar dvije kalendarske godine. Velikih dijelom zbog toga postao je jedan od najcjenjenijih UFC boraca. Nema sumnje kako je blizu sličnom statusu i Burns.

Linker
11. svibanj 2024 17:14