UFC

Kakav rat! Khamzat Chimaev dobrano se namučio u pobjedi protiv odličnog Gilberta Burnsa

Khamzat Chimaev

 Jeff Bottari/AFP/Profimedia
Borba koju su mnogi vidjeli kao najuzbudljiviju večeras, potrajala je dulje od očekivanog

Dana White govorio je kako meč Chimaeva i Burnsa privlači najviše pažnje na UFC 273 eventu, a ovi sjajni velteraši opravdali su očekivanja. Petnaest minuta brutalno dobre borbe gledali, a na koncu je ipak slavio Khamzat Chimaev, jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28 x3).

Gilbert Burns (20-5-0, 13-5 UFC) ušao je kao ogromni autsajder u ovaj meč, ali pokazao je kako drugorangiranog izazivača nikad ne treba podcijeniti. ''Durinho'' je prezentirao čvrstoću, kompletan set vještina i ugrozio je Chimaeva više nego svi njegovi dosadašnji protivnici u karijeri zajedno. Chimaev je upisao 11. pobjedu u karijeri te je ostao neporažen.

Iako Burns ima pedigre jednog od najrenomiranijhi BJJ majstora u UFC-u, Chimaev se nije susprezao od odlaska u parter. Već na samom početku borbe rušio je Burnsa te se upustio u razmjene u parteru. Ipak, borci su ubrzo završili na nogama. Burns je dobro pogađao low kickovma, ali Chimaev je bolje djelovao kad su boksačke kombinacije u pitanju. ''Borz'' je bio taj koji se kretao prema naprijed i pritiskao, ali kako je runda odmicala, Burns je dobro pogađao iz kontre. U jednom trenutku, nakon razmjene udaraca, Chimaev je nakratko završio na tlu, ali se zapravo poskliznuo. Minutu prije kraja runde, Khamzat sjajno pogađa prednji direkt desnom rukom i šalje Burnsa u nokdaun. Nastavio je Čečen sa serijom udaraca u parteru, ali Burns je preživio i borba se vratila u stojku. Nakon prvih pet minuta, ''Durinho'' je pružio daleko bolji otpor nego prošla četiri Khamzatova protivnika zajedno.

Chimaev je drugu rundu otvorio serijom udaraca prednjim direktom, a Burns je u jednom trenutku dobro kontrirao desnicom te je blago uzdrmao Chimaeva. Nastavio je Khamzat s presingom, a Burns je pokušao doći do rušenja single legom. Nije Brazilac bio niti blizu, odnosno Chimaev je lakoćom neutrailizirao taj pokušaj. Međutim, ubrzo se publika diže na noge. Burns je ozbiljno uzdrmao Khamzata i agresivno je nasrnuo na protivnika. Chimaev je uzvraćao, ali pretežno je promašivao. Sjajno se Burns borio protiv favoriziranog protivnika i pokazao je kako Chimaev nije toliko nedodirljiv kao što su neki mislili. Burns je je drugom polovicom runde double legom pokušao doći do rušenja, ali Khamzat ponovno lakoćom brani taj pokušaj. Borci su se ubrzo vratili u stojku, a Burns je s osmijehom na licu pozvao Chimaeva na nove razmjene. Fantastičan meč smo gledali u Jacksonvilleu. Krajem runde gledali smo nevjerojatno uzbudljivih par sekundi. Kad se činilo da je Chimaev uzdrmao Burnsa, Brazilac je sjajno uzvratio i Chimaev je ponovno bio uzdrman. Brazilac je poslao Khamzata na tol sjajnim udarcima desnicom, zatim je umalo uputio ilegalan udarac nogom, a Chimaev ga je uspio srušiti double leg rušenjem. Ljutit je bio Čečen po završetku runde, vjerojatno zbog Burnsova nedozvoljenog udarca.

Burns je i u trećoj rundi pokušao doći do rušenja, ali Chimaev je jednostavno bolji u hrvačkom segmentu od Burnsa. Khamzat je lijepo radio prednjim direktom u trećoj rundi i lice Burnsa postajalo je sve krvavije. Khamzatov trener Andreas Michael bio je bijesan nakon završetka druge runde, vjerojatno jer je Chimaev često srljao u otvorene razmjene. ''Borz'' je zrelije i odmjerenije djelovao u trećoj rundi, ali Burns je također bio izrazito aktivan u ovoj fazi borbe. Međutim, Čečen je bio taj koji se pretežno kretao prema naprijed, ali Burns bi povremeno imao jako dobre nalete u kojima bi pogađao ''overhandom'' i desnim krošeima. Bilo je ovo nevjerojatno dobrih 15 minuta dvojice vrhunskih velteraša.

Uskoro 28-godišnjeg Chimaeva čeka velik skok u poretku. Uoči borbe bio je 11. u poretku izazivača, a Dana White najavio je kako ga u slučaju pobjede čeka obračun s Colbyjem Covingtonom, prvorangiranim izazivačem. Peta je ovo UFC pobjeda za Chimaeva, ali pokazalo se kako je i on itekako ranjiv.

Linker
12. svibanj 2024 07:39