UFC

Borac sa zastavom Kosova nastupa u UFC-u nakon duge i teške ozljede kralježnice: ‘Bio sam na koljenima‘

Ramiz Brahimaj

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Ramiz Brahimaj je svoju najveću borbu imao izvan kaveza, i na svu sreću, izašao je kao pobjednik

Ramiz Brahimaj (10-4 MMA, 2-2 UFC) napokon se vraća borbama ovog vikenda (subota, 18. svibnja 2024.) protiv Thembea Gorimboa. Ovaj predstavnik Kosova pravi je udav u kavezu, čak devet od svojih deset pobjeda je ostvario gušenjem. Dvije godine je čekao svoj povratak, a u tom periodu pretrpio je crne dane, jedno vrlo teško razdoblje u životu.

31-godišnji Brahimaj bio je izvan akcije 26 mjeseci pateći od ozljede brahijalnog pleksusa (ručni splet živaca) i ozljede vratne kralježnice.

"Imao sam ozljedu brahijalnog pleksusa i ozljedu C-5 kralješka zbog stenoze kralježnice i ozljeda diska; to me jako zaustavilo, čovječe", rekao je Brahimaj za MMAmania.com. "Otprilike dva do tri mjeseca stvarno sam imao ograničenu funkciju i sposobnost u ruci, i to se stalno događalo. Bilo je grozno, ali evo me, sretan sam."

Brahijalni pleksus je snop živaca koji potječe iz živčanih korijena u vratnom i torakalnom dijelu kralježnice (C5-T1), stvarajući mrežu koja se povezuje sa živcima u ruci.

"Hrvao sam i to se jednostavno dogodilo", rekao je Brahimaj. "Prošao sam, mislim, četiri različita liječnika. Trojica od njih zapravo su željela operaciju - željeli su napraviti fuziju i koristiti umjetni disk. Čuo sam puno različitih stvari.‘‘

"I nije bilo ništa što sam želio čuti", nastavio je Brahimaj. "Sjećam se da sam im rekao ‘Slušajte, imam 30 godina. Neću to učiniti - nema šanse da ću se podvrgnuti operaciji i toliko se vratiti unatrag. Naći ću način da se oporavim i da to učinim bez operacije.‘ ‘‘

"Dakle, počeo sam se stvarno duboko uranjati u znanje o kralježnici", dodao je. "Liječnik s kojim sam se susreo ovdje u Dallasu, sjajan liječnik, osigurao mi je da mu je posljednje na pameti bilo da me odvede pod nož. Rekao je, ‘Provest ćemo puno rigorozne fizikalne terapije; trebat će vam vremena, ali samo trebam da mi vjerujete.‘ ‘‘

"Pomagao mi je dok sam provodio svoja istraživanja o ovim stvarima o brahijalnom pleksusu i svemu tome", nastavio je Brahimaj. "Trebalo je neko vrijeme, ali mislim da je to bila prava odluka koju sam donio. A funkcija moje ruke i funkcija mog tijela... sve se vratilo natrag. Meni je to čudo, znate, to je izuzetno čudo."

Imajući tako strašnu ozljedu prisililo je Brahimaja da počne razmišljati o svojoj budućnosti, i bio je blizu umirovljenja iz sporta.

"Imao sam napisano pismo", otkrio je. "Gledao sam to pismo prije dva tjedna s gađenjem jer gledajući sada, znate, bio sam mračan. Bilo je jako mračno prošle godine - nisam znao što će se dogoditi.‘‘

"Napravio bih napredak, a zatim bi bilo dana kada bih se probudio, i mislio sam, ‘Ne osjećam se bolje‘ ", dodao je. "Osjećao sam se kao da stalno pokušavam pronaći nešto da ostanem na površini. Jer tijekom tog vremena, osjećao sam se kao da tonem, ali stvarno. Učinilo me to mnogo mentalno jačim. To mi je otvorilo oči za puno toga."

Iako se Brahimaj cijelu prošlu godinu borio da se vrati natjecanju i zaradi za život, ozljeda je imala jedan pozitivan učinak: još više je zavolio borbu.

"Trebate shvatiti da kroz fizikalnu terapiju, kroz spinalne injekcije, injekcije u točke boli, to je bio spor proces, čovječe," rekao je. "Ispitivalo je moju strpljivost puno. Dala mi je novu ljubav i poštovanje prema mom poslu. I, znate, mislim da sam podcijenio borbu i to me ponizilo i probudilo.‘‘

"To mi je samo dalo stvarno poštovanje prema stvarima koje imam", nastavio je. "Nisam mogao povući elastičnu traku od dva kilograma oko dva mjeseca.‘‘

‘‘Pripremao sam se za borbu protiv Carlstona Harrisa, i fizički sam bio vrlo jak taj kamp. Mislim da sam bio najsnažniji do tada. I u roku od tjedan dana, nikada neću zaboraviti, sve se samo raspalo," zaključio je Brahimaj. "Bio sam na koljenima. Mislim da me spasilo to što sam bio oko tima - trenera Sayifa Sauda i što sam bio oko borbi i boraca. Koliko god to zvučalo kao klišej, to mi je spasilo život."

Brahimaj je u svojem posljednjem nastupu ostvario pobjedu gušenjem u prvoj rundi protiv Michaela Gilmorea i ovu subotu ulazi prvu borbu svojeg novog ugovora od četiri borbe.

Još jedan podsjetnik da su najveće borbe one izvan kaveza, iza kulisa. Čestitke na oporavku i sretno u subotu.

Linker
14. svibanj 2024 11:50