K1 i Boks

‘Treneru ja ne mogu izgubiti, ja ne gubim!‘: Hrvatski kickboksači imali su velik dan na SP-u, osigurano je šest medalja!

Antonio Krajinović (lijevo)

 Davorin Olivari
Jučerašnji dan polučio je sjajne rezultate na Svjetskom prvenstvu u kickboksu koje se održava u Portugalu

Utorak je bio dan koji će hrvatski kickboxing dugo pamtiti. Teško se sjetiti kad su naši borci u borkinje imale toliko pobjeda u jednom danu, na ringu i tatamiju. Šest polufinala i šest osiguranih brončanih medalja na tatamiju i u ringu sukus su jučerašnjeg fenomenalnog dana.

Prvog junaka dana dobili smo već u prijepodnevnim satima. Eman Pozderović, član kluba Mega centar osvojio je prvu medalju za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Portugalu. U disciplini ‘‘light contact ‘‘u kategoriji do 89 kilograma osigurao je brončanu medalju u sjajnoj borbi protiv slovenskog borca. Dobio je jedan kazneni bod, zbog prejakog udarca, jer ipak je to light disciplina. Međutim, nije zastao, jurišao je, primao i zadavao udarce, lomio je suparnika. Već dugo nismo vidjeli takvog srčanog borca, srce mu je veće od Mount Everesta. Za vrijeme borbe dobivao je savjete od svog trenera Igora Ivoševića, ali je uzvraćao...

‘‘Treneru ja ne mogu izgubiti, ja ne gubim!‘‘

I uistinu, nije, postao je prvi naš čovjek s medaljom u Portugalu.

‘‘Ovo mi je prva medalja na svjetskim prvenstvima, samim time nezaboravna. Ali nije to još sve, idemo dalje.‘‘, kazao je junačina Eman.

image

Eman Pozderović (lijevo) i Igor Ivošević (desno)

Davorin Olivari

Crnković junakinja dana

Ali nakon te prve medalje, na tatamiju se svima otvorilo. Uskoro smo imali i junakinju dana. Naša majstorica ovog sporta Elizabeta Crnković u izvanrednom obračunu s talijanskom borkinjom stigla je do pobjede, plasirala se u polufinale, te je tako i ona osigurala broncu, drugu za Hrvatsku iznimno uspješnog utorka. A stigla je uskoro još jedna osigurana bronca, treća u istom danu, u raritetnom obračunu koji je izazvao pozornost kompletne dvorane Darjan Marčić plasirao se u polufinale. Njegov protivnik, borac iz Indije visok je preko dva metra, Darjan je nešto niži. Bila je to ‘‘borba titana’‘ u kojoj je Marčić stigao do velikog uspjeha, Posljednji junak divnog dana u Albufeiri bio je Marko Džin koji je u disciplini ‘‘point fighting‘‘ odličnom prezentacijom plasmanom u polufinale donio Hrvatskoj i četvrtu osiguranu brončanu medalju na tatamiju.

Gledali smo i veliku izvedbu i briljantnu pobjedu još jedne borkinje koja je uvijek u samom vrhu ili na vrhu. Lucija Regvat je bez problema pobijedila svoju suparnicu i sad i nju čeka borba za medalju. Pridružila joj se izvrsna Una Maravić. Na tatamiju je poražen Patrik Jelaš.

U ringovnim disciplinama polufinale su izborili Helena Jurišić briljantnom pobjedom protiv borkinje iz Azerbajdžana, te Anto Širić trijumfom nad Mađarom. Helena i Anto oduševili su svojim izvedbama.

Osim njih, na ringu smo na startu gledali naše najveće zvijezde, Andreja Kedveša i Roka Doždora koji su superiornim i dominantnim izvedbama ‘‘riješili‘’ sve rebuse koje su zadali suparnici. Kakve su to samo vrhunske borbe bile, čista uživancija. U velikom stilu nastavio je i Muhamet Deskaj, koji je ubilježio i drugu pobjedu na Svjetskom prvenstvu i juri prema medalji.

Jučer su bili u formi i dečki iz Slavonije, iz kluba Sveti Duh iz Osijeka. Poput Deskaja, drugu pobjedu na prvenstvu uzeo je Antonio Krajinović, borac bez mane i straha. Djeluje izvrsno, a sjajnom i uspješnom klubu iz Osijeka smiješi se medalja. Još jedan borac iz Svetog Duha jučer je došao do trijumfa, radi se o mladom Borni Bilandžiću koji je pobijedio slovenskog borca. Bravo za Osječane!

Njegov brat Niko izgubio je od jednog od najvećih svjetskih boraca, Portugalca Santosa, ali ponudio je sjajnu borbu, izvrsno se nosio s velikim favoritom. Porazom se od SP-a oprostio i Raul Sunara, a pomalo iznenađujuće jedan od najperspektivnijih hrvatskih boraca Vito Košar, te legendarna Nives Radić.

Bodač blista i nakon Rijada

A jedan mladi borac iz Zagreba, koji nastupa za splitski Pit Bull, najavio je veliku karijeru. Zapamtite ime Robert Rezo. Bori se u disciplini full contact, posljednjih godinu dana iznimno je napredovao kod trenera Marka Ćižmića. Odradio je sjajnu borbu i došao do velike pobjede.

‘‘Malo sam se umorio u trećoj rundi, ali sad će u sljedećoj borbi biti još bolje.‘‘, kazao nam je Rezo.

Do pobjede je stigao i naš osvajač bronce na Svjetskim igrama borilačkih sportova, Ante Buzov. Kad smo već kod tih igara, Marija Bodač koja je na tom natjecanju u Rijadu osvojila srebrnu medalju, također je izvanredno odradila borbu pobijedivši domaću borkinju i sad juriša prema još jednom odličju.

Linker
25. travanj 2024 22:30