K1 i Boks

(VIDEO) Gabrijel Veočić nakon osvajanja europskog zlata: ‘Još uvijek nisam na sto posto, očekujte velik rezultat na Olimpijskim igrama!‘

Gabrijel Veočić sa stručnim stožerom reprezentacije

 Hrvatski Boksački Savez
Trenutno najbolji hrvatski amaterski boksač oglasio se nakon uspjeha karijere

Nakon izvlačenja parova za Europsko prvenstvo u boksu, ždrijeb nije izgledao najpovoljnije po našeg Gabrijela Veočića. Supertalentirani Brođanin morao je turnir započeti od šesnaestine finala, što je značilo da će trebati pet pobjeda za osvajanje zlatne medalje.

Također, već u drugom krugu, odnosno u osmini finala, Veočić se morao susresti s Gazimagomedom Jalidovim, boksačem od kojeg je izgubio u četvrtfinalu prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Gabrijel je taj meč na SP-u izgubio nokautom i sigurno nije bilo lako u tako ranoj fazi turnira ići na protivnika od kojeg je u posljednjem međusobnom obračunu poražen nokautom.

Međutim, Veočić je iz meča u meč izgledao sve briljantnije. Brođanin je plesao po ringu, spuštao je ruke, atraktivno je eskivirao udarce svojih protivnika, a njegova tehnika i brzina pokazale su se nepremostivim preprekama za svakog protivnika s kojim se susreo na EP-u u Beogradu. Uspio je Veočić poraziti i tog neugodnog Jalidova, a možda i najimpresivniji nastup Gabrijel je odradio u polufinalu EP-a.

Francuz Yojerlin Cesar, treći nositelj turnira, bio je Veočićev protivnik u polufinalu. Ranije tijekom turnira Yojerlin je oduševljavao svojim kretnjama i brzim rukama, ali u meču s Veočićem izgledao je kao klasu lošiji boksač. Nevjerojatnom lakoćom Veočić se poigravao s talentiranim Francuzom. Konstantno je Yojerlin ostajao prekratak sa svojim udarcima jer Veočić je maestralno kontrolirao distancu i prezentirao je tajming dostojan najboljih svjetskih boksača.

Danas je na red došlo i to finale, a Veočić je bez većih problema svladao domaćeg predstavnika Rastka Simića. Kako to obično biva na ovakvim turnirima, uvijek postoji bojazan da će suci naginjati domaćinu i učiniti meč kontroverznim. Ovdje to nije bio slučaj i Veočić je jednoglasnom odlukom zasluženo došao do pobjede.

Osim zlatne medalje, Veočić je osvojio i 15 tisuća američkih dolara koje dobivaju osvajači zlata na EUBC-ovom Europskom prvenstvu. Gabrijel će dugo pamtiti ovih 10-ak dana u Beogradu, ali on ističe kako ovo nije njegova najbolja moguća forma i da možemo očekivati još bolja izdanja.

‘‘U posljednje tri godine ovo mi je već treće finale. 2021. godine (2022., op.a.) osvojio sam zlato na U-22 Europskom prvenstvu. Nakon toga uslijedilo je srebro na Europskim igrama i evo ponovno zlato. Dvostruki sam prvak Europe, a rijetko tko se može pohvaliti takvim rezultatom.

Zahvalio bih se protivniku Rastku Simiću na odličnoj ‘fair play‘ borbi. Ovo mi je peti meč na ovom Europskom prvenstvu i svih pet dobio sam jednoglasnom odlukom sudaca. Ovo mi je ulazna forma za Olimpijske igre. Nikada nisam bio spremniji, ali još uvijek nisam sto posto spreman. Očekuje se velik rezultat na Olimpijskim igrama.‘‘, rekao je Veočić neposredno nakon meča, a za kraj se zahvalio svima koji su bili uz njega na putu do zlatne europske medalje.

Teško je predočiti gdje su granice ovom nevjerojatno talentiranom boksaču. Veočić ima sve predispozicije za postati najuspješnijim hrvatskim amaterskim boksačem, a jednog dana kad se otisne u profesionalce, ne sumnjamo da ga čeka velika karijera.

Hrvatski boks ima pravi dragulj u svojim rukama.

Linker
29. travanj 2024 15:29