K1 i Boks

Bivši trener Oleksandra Usyka: ‘Ako je ikada postojao netko rođen za boks, to je on‘

Usyk vs Joshua

 PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia
James Ali Bashir slovi kao jedno od većih trenerskih imena, a ovog puta je dao iscrpnu analizu uoči subote i meča Fury-Usyk

Bivši trener Oleksandra Usyka, James Ali Bashir, vjeruje da "fenomenalni" Usyk može pobijediti "običnog" Tysona Furyja ako u subotu uspije dobiti početne runde.

Bashir je vodio Usyka, danas 37-godišnjaka, od njegove druge profesionalne borbe – nokauta nad Epifaniom Mendozom u prosincu 2013. – do osvajanja WBO naslova u cruiser kategoriji pobjedom nad Krzysztofom Glowackijem, a zatim i obrane tog naslova protiv Thabisa Mchunua u prosincu 2016.

Prije toga, Bashir je bio asistent pokojnom velikanu Emanuelu Stewardu 17 godina u Kronk teretani u Detroitu, gdje je, između ostalih, surađivao s poštovanim trenerom radeći s Lennoxom Lewisom i Usykovim sunarodnjakom Vladimirom Kličkom.

Kličko je bio detroniziran od Furyja kao vodeći teškaš svijeta dugo nakon što je Steward prepoznao Furyjev značajan potencijal. Uoči subotnje borbe za naslov neospornog prvaka u teškoj kategorji u Kingdom Areni u Riyadh, Saudijska Arabija, međutim, Bashir vjeruje da će Ukrajinac zauzeti vrh boksačkog svijeta.

Bashir je bio u kutu Daniela Duboisa kada je u kolovozu 2023. Usyk posljednji put obranio svoje IBF, WBA i WBO titule. Usyk-Dubois, kojeg je Usyk dobio prekidom, bio je prvi put da je Bashir vidio Usyka kako se natječe u teškoj kategoriji uživo, i čak i kontekstu borbe protiv prirodnijeg teškaša – 35-godišnjeg Furyja – malo toga ga je odvratilo od uvjerenja da će Usyk pobijediti.

"Tijekom priprema za borbu rekao bih mu: ‘Tko god osvoji prve četiri runde, osigurat će pobjedu‘", rekao je Bashir, ističući koliko je važno za uspjeh prilagodljivog Usyka i Furyja uspostaviti njihove preferirane ritmove."

"Očekujem da će Oleksandr Usyk koristiti preklopni lijevi udarac. Tyson se činio podložnim tom udarcu u borbi protiv Otta Wallina, stoga bih koristio tu strategiju – mnogo preklopnih lijevih udaraca nakon Usykova jaba."

"Treba udarati Tysona u prsa jabom, a odmah nakon toga ići odozgo lijevom rukom. Ako uspije otvoriti neku od tih rana, to će biti dobro za njega, jer će usporiti Tysona – da ne spominjem ako otvori nekoliko tih rana."

"Ako Usyk može pohraniti te runde, siguran sam da može osigurati titulu. Može osigurati pobjedu temeljenu na tih četiri ili pet rundi. Onaj koji dobije te prve četiri ili pet rundi najvjerojatnije će dobiti borbu."

"On je fenomenalan borac. Vrlo je obrazovan; vrlo je predan. Ima vrlo, vrlo dobre izglede da izvede ovo i pobijedi u borbi."

"Ako je ikad postojao čovjek rođen za boks, to je Oleksandr Usyk. On je predan čovjek; fokusiran čovjek; čovjek koji se direktno uključuje. On personificira hrabrost; izdržljivost; volju. On je jednostavno borben čovjek. Općenito, vrlo je, vrlo koncentriran u ringu. Da boksa – posebno kada je to veliki izazov za njega, a Tyson Fury je veliki izazov za njega – ovo je vrsta borbe za koju će se Oleksandr pripremiti jer voli izazove."

"[Njegovi pokreti i refleksi] doći će do izražaja u ovoj borbi. Refleksi; tajming; pokreti; brzina; izdržljivost i njegova sposobnost da primi udarac. Oleksandr Usyk je vrlo jak pojedinac; vrlo, vrlo jak. Iako je vrlo mali teškaš – vrlo je izdržljiv. Dobro prima udarce i može ih dobro zadati. Očekujem da će otvoriti jednu ili više od mnogih ranа koje Tyson Fury ima na sebi – da će otvoriti jednu ili više od tih mnogih rana. Daje mnogo kuteva; da ne spominjem, boksa iz ljevog stava. Fury puno mijenja, ali ne mislim da mu je to ikada pomoglo" rekao je legendarni trener za Boxing Scene uoči velike subotnje večeri.

Linker
15. svibanj 2024 10:18