Pažnja, pažnja!

Tko stalno prati pozive, e-mailove i SMS poruke na vašem mobilnom telefonu? Nije DORH

 RUTCHAPONG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ovo je primjer "paradoksa tehnologije" kao pokretača suvremenog života. Istovremeno oslobađa i zarobljava

Za usvajanje nekih navika potrebno je manje, a za neke više vremena, ovisno o kojem se ponašanju radi, osobinama ličnosti pojedinca, njegovoj motivaciji i okolnostima u kojima se nalazi. Ipak, ono što je sigurno, usvajanje nove navike zahtijeva vrijeme, želju, volju i trud, a kada govorimo o mobilnim uređajima svi važni "sastojci" su prisutni.

image
NATALIA KHIMICH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Korištenje mobilnih telefona značajno je poraslo od 2005. godine, posebno u europskim i azijskim zemljama. S promjenama tehnologija, novi izazovi dolaze svakodnevno. Od prvog predstavljanja potrošačkom tržištu 1983. godine do danas mobilni uređaji su sveprisutni i već su uvelike promijenili naše navike, a da nismo svjesni pa zato sada imamo i nove fobija (tzv. tehnofobije).

Tko opsesivno provjeravate pozive, e-mailove i SMS poruke na mobilnom telefonu? Nije DORH. Ako ste se pronašli u navedenim radnjama, ne tragajte dalje. Vjerojatno ste u "odabranom" društvu nomofoba.

Nomofobija (skraćeno "No Mobile Phone") je relativno novi strah ili, možda je bolje reći, ovisnost.

Jesmo li stvarno ovisni?

image
RGSTUDIO/GETTY IMAGES

Među studentima, učestalo korištenje mobitela povezano je s padom prosjeka ocjena i povećanom anksioznošću koja negativno utječe na samoprocjenu zadovoljstva životom (dobrobit i sreća) u usporedbi sa studentima koji ga koriste rjeđe

Izraz, skraćenica za "no-mobile-phone phobia," skovan je tijekom studije koju je 2008. za britanski poštanski ured istražila YouGov organizacija radi procjene tjeskobe koju doživljavaju korisnici mobilnih telefona. Studija je pokazala da je gotovo 53% korisnika mobilnih telefona u Britaniji tjeskobno kada "izgube mobilni telefon, isprazne bateriju ili kredit ili nemaju pokrivenost mrežom". Studija, koja je obuhvatila 2163 osobe, otkrila je da oko 58% muškaraca i 47% žena ima fobiju, a dodatnih 9% osjeća stres kada su im mobilni telefoni isključeni. 55% ispitanih navelo je održavanje kontakta s prijateljima ili obitelji kao glavni razlog zbog kojeg su postali tjeskobni kada nisu mogli koristiti svoje mobilne telefone.

Studija je usporedila razine stresa izazvane prosječnim slučajem nomofobije s onima od "treme na dan vjenčanja" i odlazaka zubaru.

image
DEANDROBOT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prema SecurEnvoy istraživanju, čak 77% svih dobnih skupina ‘pati’ od nomofobije. Da je riječ o "epidemiji" koje nismo svjesni dok ne postane ozbiljno, pokazuju brojni primjeri iz života.

Sjetite se samo kako ste se prije par godina zgražali kad "mobitel nosi na wc". Tada romantičnu večeru nije mogao ugroziti WhatsApp, Instagram, Facebook... No danas telefone koristimo i puno i često, i za sve. Od povezivanja s prijateljima i obitelji, do zadovoljenja međuljudskih potreba kao što su obiteljska privrženost i tolerancija. Mobilni telefoni također omogućuju nam kupovinu iz fotelje, dostavu na kućnu adresu i praćenje pošiljke putem weba. Ljudi doista puno koriste mobilne telefone, ali često i nesvjesno za regulaciju emocija.

Iako nomofobija nije uvrštena u peto izdanje priručnika DSM-5, predložena je kao "specifična fobija". Prema Bianchiju i Philipsu (2005.) psihološki čimbenici su ključni u pretjeranom korištenju mobilnog telefona. Razlog može biti nisko samopouzdanje (kada pojedinci koji traže sigurnost koriste mobilni telefon na neprikladan način) i ekstrovertirana osobnost (kada prirodno društveni pojedinci pretjerano koriste mobilni telefon). Također je vrlo moguće da simptome uzrokuju već postojeći mentalni poremećaji, a vjerojatni kandidati uključuju socijalnu fobiju ili socijalni anksiozni poremećaj, socijalnu anksioznost i panični poremećaj.

Opsesivno provjeravate pozive, e-mailove, SMS poruke i društvene mreže na svom pametnom telefonu?

"Nomofobija" se javlja u situacijama kada pojedinac doživljava anksioznost zbog straha da nema pristup mobilnom telefonu.

"Sindrom prekomjerne veze" javlja se kada korištenje mobilnog telefona smanjuje količinu interakcije licem u lice, čime se znatno ometa društvena i obiteljska interakcija pojedinca.

Izraz "tehno-stres" je još jedan način da se opiše pojedinac koji izbjegava interakciju licem u lice uključenjem u izolaciju uključujući psihološke poremećaje raspoloženja kao što je depresija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 13:24