zakasnili su

Znači li još jedna odgoda kraj sna o Apple automobilu? Evo zašto ga nikad nećemo dočekati...

Konkurencija poput Tesle već je ostvarila slične ciljeve, dok se tehnologija razvijala brže nego je Apple očekivao

Apple store, ilustracija

 Alamy/Profimedia

To je trebala biti jedna od najsjajnijih priča u auto industrije - Appleov automobil. I nije se činilo kao nemoguće, jer ruku na srce, novi automobili i oni koji tek dolaze tehnološke su riznice koje neki već nazivaju i "smartphoneima na kotačima".

Usto, u avanturi proizvodnje automobila već itekako participiraju divovi proizvodnje pametnih telefona Huawei i Xiaomi sa svojim modelima, pa zašto ne bi i veliki Apple. Možda je baš u tome i problem jer su Amerikanci - već zakasnili...

Nakon dugog niza brojnih odgađanja izgleda da je projekt "Apple automobila" definitivno na putu prema propasti. Tehnološki izazovi u stvaranju proizvoda koji bi zadovoljio visoka očekivanja korisnika doveli su do konačne odluke brenda da prekine daljnji razvoj. Zbog čega, analizu donosi AutoBild.

Prije samo nekoliko tjedana iz Applea je stigla informacija kako se projekt električni automobil ponovno odgađa, ovaj put do 2028. godine.

No, to nije sve. Čini se da bi automobil trebao biti manje revolucionaran nego što je prvotno najavljivano. Iako službena potvrda još nije stigla, jasno je da je priča o Apple automobilu gotova, a projekt odbačen.

Pitanje koje sada postavljaju mnogi glasi: Zašto? Da bi se odgovorilo na to treba analizirati nekoliko ključnih čimbenika. Apple je prepoznatljiv po inovativnosti i visokim standardima kvalitete, a to se odražava u svakom proizvodu s njihovim logom "jabuke".

Od lansiranja prvog iPhonea 2007. godine, Apple je postavio standarde u industriji, stvarajući koncept pametnog telefona koji su kasnije mnogi pokušali kopirati. Ideja o Appleovom automobilu, poznatom kao "Projekt Titan", pojavila se prije više od desetljeća s ciljem dovođenja revolucije u automobilsku industriju.

Međutim, nakon niza izazova i odgoda, čini se da je projekt stvarno zapeo. Nedavno odgađanje, prema izvješćima, samo je najava većih problema. Apple se nadao stvoriti automobil s visokom razinom autonomne vožnje, no suočio se s brojnim tehničkim preprekama.

image

Apple One, render

Jan Peisert render

U početku, plan je bio razviti električni automobil s mogućnošću vožnje bez ljudske intervencije u određenim uvjetima. Međutim, konkurencija poput Tesle već je ostvarila slične ciljeve, dok se tehnologija razvijala brže nego što je Apple očekivao.

S druge strane, ulazak u automobilsku industriju pokazao se izazovnijim i skupljim nego što se predviđalo. Tehničke poteškoće, promjene u vodstvu projekta i visoki standardi kvalitete koje Apple nameće, doveli su do odluke da se odustane od daljnjeg razvoja automobila.

Ova odluka, iako razočaravajuća za mnoge, odražava posvećenost Applea visokim standardima i vrijednostima koje brand predstavlja. Iako je moguće da ćemo u budućnosti jednom doista vidjeti Appleov automobil na cestama, za sada ta priča ostaje samo san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:02