OPREZA NIKAD DOSTA

Ovu zelenu lampicu na mobitelu nikad ne smijete ignorirati! Moguće je da vam je telefon hakiran i da vas se prati...

 Maeva Destombes/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP
Kada se zelena lampica upali na vašem uređaju, povucite prstom od vrha prema dolje kako biste doznali koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon

Zelena lampica u gornjem desnom kutu vašeg pametnog telefona koji pokreće operativni sustav Android govori vam da neka aplikacija koristi senzore u mobitelu - ili mikrofon ili kameru, piše Daily Mail.

Naravno, ako je spomenuta lampica upaljena, a vi niste pokrenuli niti jednu aplikaciju koja koristi kameru ili mikrofon, moguće je da vas neki zlonamjerni akter špijunira preko kakvog spywarea.

U većini slučajeva, na tu se lampicu ne morate obzirati, međutim, ako sumnjate da vas netko špijunira, tada morate biti hitri.

- Lampica će se upaliti ako koristite kameru, ako telefonirate ili ako koristite neku aplikaciju koja ne može raditi bez njih, primjerice glasovnog ili digitalnog asistenta. Uglavnom se radi o aplikacijama kojima ste dopustili da koriste kameru i mikrofon - rekao je Jamie Akhtar, glavni izvršni direktor i suosnivač tvrtke za računalnu sigurnost CyberSmart.

- Međutim, ako u desnom gornjem kutu uočite narančastu ili zelenu lampicu kada ne koristite niti jednu aplikaciju, vrijeme je da to istražite - dodao je Akhtar.

- Najčešće se radi o tome da ste nekoj aplikaciji dopustili da pristupi kameri ili mikrofonu kada ne radi. Pregledajte kojim ste aplikacijama dopustili da koriste kameru i mikrofon te aplikacijama koje njima nemaju što pristupati oduzeti pravo da ih koriste. Ako ni to ne pomogne, moguće je da vam je telefon hakiran te da vas se prati - ustvrdio je Akhtar.

Direktor CyberSmarta preporučuje da sumnjičavi korisnici skeniraju svoje mobitele kako bi vidjeli je li na njih nekako ubačen kakav zlonamjerni i štetni softver. Nakon toga, korisnici bi trebali promijeniti šifre, no ne na sumnjivom uređaju nego na nekom za koji znaju da je siguran. Konačno, mobitel potom treba vratiti na tvorničke postavke.

Kada se zelena lampica upali na vašem uređaju, povucite prstom od vrha prema dolje kako biste otvorili gornji izbornik u kojemu piše koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon. Pritisnite li tada prstom zelenu lampicu, mobitel će vam reći koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon. Ako smatrate da ta aplikacija nema što koristiti ta dva uređaja, oduzmite joj dopuštenje u postavkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:20