Jako cool mjesto

Najveća atrakcija Adventa u Varaždinu: Više od 10.000 posjetitelja u Kući Djeda Mraza

 TZ Varaždin
Kuća Djeda Mraza uređena je s preko tisuću različitih dječjih igračaka, božićnih ukrasa i dekoracija te žaruljica

Projekt je pod pokroviteljstvom TZ-a Varaždina, a zasnovan je na liku Djeda Mraza koji već 30 godina ostvaruje Krunoslav Čolo, dobitnik nagrade za turističkog animatora 2019. godine.

Točno tako zamišljao sam kuću Djeda Mraza, oduševljeno je zaključio jedan mališan nakon što je zakoračio u Kuću Djeda Mraza, najčarobnije mjesto u kojem se isprepliću mašta i stvarnost, mjesto u kojem zaista živi Djed Mraz. Kako ne bi bilo zabune, ona nije ni u Finskoj, niti na Sjevernom polu, već u krasnoj varaždinskoj Gajevoj ulici. Naime, u sklopu Adventa u Varaždinu, otvorena je Kuća Djeda Mraza, koja je u vrlo kratkom roku postala najveća atrakcija u gradu, ali i šire. Potvrđuju to i brojke: posjetilo ju je preko 10.000 posjetitelja.

image
TZ Varaždin

PRIVREMENI DOM

Kuća Djeda Mraza dio je većeg projekta Mrazograd - cijelog grada Djeda Mraza, s mnoštvom kućica i sadržaja, zasnovanog na liku Djeda Mraza, kojeg već preko 30 godina ostvaruje Krunoslav Čolo, poznati varaždinski gradski notar i dobitnik nagrade za turističkog animatora godine 2019. Međutim, ove je godine zbog epidemiološke situacije Mrazograd pretvoren u Kuću Djeda Mraza, koja je ostvarena uz iznimnu podrušku i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Varaždina.

image
TZ Varaždin

- Kuća Djeda Mraza prostire se na 40-ak kvadrata, i svaki je njen dio ispunjen ukrasima. Prijašnjih godina kuća Djeda Mraza bila je mobilna te je bila postavljena uz klizalište, i uvijek smo imali osjećaj da je nekako "hladna" te kako joj nešto nedostaje. Zato smo ove godine odlučili privremeni dom Djeda Mraza smjestiti u sam centar grada, u prostor Varaždinske kuće, jer nam se činilo da zbog spuštenih stropova u njemu možemo dobiti "toplinu". Ovaj čaroban prostor u koji smo smjestili Djedicu bio je zapravo prilično zapušten, i bilo je izazovno urediti ga i utopliti. No, uspjeli smo u samo tjedan dana od jednog hladnog i zapuštenog prostora stvoriti čarobni dom Djeda Mraza. U uređenju nam je pomogla naša stalna suradnica Srebrenka Krampač, koja je sa svojom kolegicom Melanijom sve naše ideje i maštarije pretvorila u stvarnost do najsitnijih detalja - kažu u Turističkoj zajednici.

image
TZ Varaždin
image
TZ Varaždin

DJEČJA PISMA

Kuća Djeda Mraza uređena je s preko tisuću različitih dječjih igračaka, božićnih ukrasa i dekoracija te žaruljica. Središnji dio su crvena fotelja Djeda Mraza, bogato ukrašen bor, većinom plišanim igračkama, te kamin koji daje dodatnu toplinu. U kućici prevladava crvena boja s mnoštvom detalja, pa tako zidove krase plišani medvjedići, vilenjaci, gnomovi i konjići, dok se na policama mogu pronaći orašari, karuseli, borići, bezbroj ukrasnih kutijica, lutke, autići, vlakići i druge dječje igračke te, naravno, puno slatkiša. Tu je i stol na kojem mališani u miru mogu napisati pismo Djedu Mrazu. Na ulazu u samu kuću nalazi se foto-kutak s borovima ukrašenim žaruljicama, velike sanjke Djeda Mraza te poštanski sandučić u koji se ubacuju pisma.

image
TZ Varaždin

- Kuća Djeda Mraza od prvog je dana potaknula veliki interes, ne samo malih, nego i velikih posjetitelja, koji svakodnevno strpljivo stoje u redu kako bi zavirili u čaroliju, oni stariji vratili se u djetinjstvo te napravili fotografije za uspomenu. Djeca nakon prvotnog oduševljenja kada uđu u kućicu, najviše vole razgledavati igračke i ukrase, a vole pisati pisma Djedu Mrazu. Naravno da je poseban trenutak kada razgovaraju s Djedom Mrazom i slikaju se s njim - kažu.

image
TZ Varaždin
image
TZ Varaždin

Projekt je, uz pokroviteljstvo TZ Zaprešić i Dugo Selo, proširen i na te gradove, gdje su također postavljeni sandučići Rudolf Expressa, a Djed Mraz obišao je i njihove dječje vrtiće.

image
TZ Varaždin

Sama Kuća u Varaždinu otvorena je do Badnjaka, ali će se djecom nastaviti komunicirati i preko internetske stranice mrazograd.hr. Tamo se nalaze videopriče blagdanske tematike koje pripovijeda Djed Mraz, a objavljuju se pisma te crteži djece - dosad ih je zaprimljeno preko 500. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:06