Zimska avantura

Naše novinarke posjetile su advent o kojem svi govore, povoljniji je od Zagreba, a ima baš sve!

Doris, Ida i Antonija sasvim slučajno su načule da na sjeveru Hrvatske vlada magična atmosfera koju valja istražiti pa su krenule u svoju malu avanturu
 Marko Jurinec/Cropix

Barokni hrvatski grad koji je nekada bio glavni grad Hrvatske te ima predivnu tvrđavu u centru. Toliko smo mi, Doris, Ida i Antonija otprilike znale o Varaždinu i nismo ga, nažalost, nikada posjetile na duže vrijeme, nego samo u prolazu. Sve do neki dan kada smo na kavi u pauzi od posla načule neke žene, koje su sjedile pokraj nas, kako su bile na „najljepšem adventu do sada“.

Spominjale su jedinstvene atrakcije, mnoštvo fine hrane i pića i neki Čarobni grad koji je navodno predivan. Uši su nam rasle i rasle, upijale smo svaku njihovu rečenicu, dok konačno nisu izgovorile da su bile u Varaždinu. Kako sve tri volimo blagdansko vrijeme, opojne mirise božićnih kolača s cimetom i magičnu atmosferu s mnoštvom lampica, odlučile smo krenuti put Varaždina, gdje se Advent ove godine održava na šest lokacija i traje do 7. siječnja 2024.

„Ali čekaj, kako ćemo doći do tamo?“, bilo je glavno pitanje prije puta. Za bus smo bile lijene, a kako niti jedna od nas baš tada nije imala dostupan automobil (dečki su ih uzeli), sinula nam je briljantna ideja. Pa zašto ne bismo iznajmile automobil?

Zaputile smo se u Savsku cestu 106 u rent a car CARWIZ, a tamo nas je dočekao njihov ljubazni djelatnik. Carwiz je vodeća rent a car kuća po pitanju inovacija u poslovanju pa se cijeli proces iznajmljivanja vozila odvija bez fizičkog potpisivanja papira. Svu dokumentaciju vezanu za vozilo nakon potpisa ugovora o najmu Carwiz šalje na e-mail tako da joj se može pristupiti u svakom trenutku. Prilikom preuzimanja vozila potrebno je imati kreditnu karticu, osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu.

image
Ivana Grgic/Cropix

Vozila u CARWIZU se iznajmljuju na dnevnoj osnovi, odnosno na 24 sata, no nudi se i mogućnost dugoročnog najma automobila. Upravo ta opcija postaje sve popularnija za one koji žele koristiti automobil bez obveze vlasništva. Dugoročni najam odosi se na najam u trajanju od 30 dana i više. Primjerice, takav najam uključuje održavanje i servisiranje automobila, registraciju, sve servise, zamjene guma i zamjenski auto u slučaju prometne nezgode ili kvara na autu. Kada uzimate auto, odlučujete se i za pakete s određenom kilometražom, a klijenti, kažu u Carwizu, najčešće uzimaju tri tisuće kilometara mjesečno. Veliki plus je i to što uz dugoročni najam u CARWIZU uvijek vozite nove aute. Tako možete isprobati razne modele i voziti aute s najnovijim sustavima sigurnosti i tehnologijama.

image
Ivana Grgic/Cropix

Avantura počinje

Model koji smo izabrale bio je Citroen C3. Naša vozačica bila je Doris, kojoj je Jurica prije puta odgovorio na svako pitanje vezano uz specifikacije automobila, Ida je bila suvozačica i DJ, a Antonija je na zadnjem sjedištu ‘ubila oko‘. Odmah prilikom sjedanja u auto uključile smo navigaciju na monitoru u automobilu te smo za sat i 15 minuta stigle iz Zagreba do Varaždina.

image
Marko Jurinec/Cropix

Za sve one koji dolaze autom do Varaždina, preporučujemo da prije puta provjerite gdje možete parkirati u slučaju gužve, a podzemna garaža je svakako najbolja ideja. Nalazi se na Kapucinskom trgu, a u njoj smo se i mi parkirale. Praktično je što je velikog kapaciteta i nalazi se blizu svih sadržaja.

Prvo što nas je impresioniralo, čim smo izašle iz podzemne garaže, bilo je veliko, bajkovito klizalište te ledeni tobogan. Cijena termina klizanja od sat vremena je tri eura, a oni koji nemaju vlastite klizaljke morat će ih nadoplatiti dva eura. Tobogan se nadoplaćuje posebno i košta jedan euro. Ako ga usporedimo s Ledenim parkom u Zagrebu, očigledno je da su ovakve aktivnosti u Varaždinu pristupačnije. Ondje je sat klizanja do 15:30 sati tri eura, a iza 16 sati četiri eura, uz to, svatko tko nema klizaljke nadoplatit će ih četiri eura. Klizalište je samo jedna od tri odlične atrakcije Adventa u Varaždinu, a pomisao na klizanje nas je prilično zaintrigirala. Ipak, silno smo htjele vidjeti Čarobni grad i doznati što je kod njega tako posebno.

image

Čarobni grad Djeda Mraza

/Ida Tomašković

Dok smo šetale do Čarobnog grada Djeda Mraza, koji se nalazi u dvorištu Palače Sermage, primijetile smo da u gradu ima puno turista. To nimalo ne čudi jer je Varaždin u ovo doba godine vrlo posjećen. Prema službenim podatcima iz 2021. godine, barokni grad je za vrijeme održavanja adventa posjetilo 150 tisuća posjetitelja iz raznih dijelova svijeta.

Čim smo prošle kroz drvena, nadsvođena vrata, bogato ukrašena lampicama i božićnim motivima, imale smo osjećaj kao da smo zašle u zemlju mašte, djetinje radosti i predivnog mirisa slasnih kolačića.

image
Marko Jurinec/Cropix

S jedne strane dočekao nas je Grinč, s kojim se nismo propustile fotografirati, s druge strane se, iza šarenih vrata, održavala najslađa radionica Bake Mraz. Mališani uprljanih rukica izlazili su sa svojim neobično ukrašenim kolačima i sretno ih pokazivali roditeljima. Čini se da će ove obitelji imati malenu pomoć u kuhinji tijekom blagdana. Djeda Mraza nismo uspjele uhvatiti i reći mu svoje želje, ali magična atmosfera u Čarobnom gradu podsjetila nas je na bezbrižne dane djetinjstva kojih se uvijek volimo sjetiti.

Ručak ‘s nogu‘

Nakon Čarobnog grada pješice smo se uputile do Adventa na Trgu Miljenka Stančića, omiljenog mjesta okupljanja Varaždinaca, a to nas ni ne čudi jer prostor odiše romantičnom atmosferom i tako stvara savršeno mjesto za opuštanje s najmilijima. Doživljaj je još bolji vikendima kada glazbeni program u pozadini podiže blagdansko uzbuđenje. Pogled nam je na trenutak ukrao red ljudi koji su čekali da se fotografiraju na Lančanom mostu i tako uhvate najljepši pogled na Stari grad.

Mirisi koji dolaze iz kućica s gastronomskom ponudom brzo su nam stvorili zazubice pa smo jedva čekale nešto pojesti. Prije nego smo se osladile, pojele smo krumpiriće s cheddar sirom i prženim lukom. Budući da smo morale čekati nekoliko minuta duže, ljubazni djelatnici dali su nam najveću porciju. Ta je porcija bila poprilično velika tako da smo je sve tri podijelile.

image
Doris Kezić

Krumpirići su izvrsnog okusa, no začinjeni su mljevenom paprikom, stoga ako netko nije njezin ljubitelj, bilo bi bolje da odmah naglasi kuharima na štandu. Platili smo ih četiri eura, a slični takvi u Zagrebu na adventu koštaju sedam eura.

Odmah poslije slasnih krumpirića posegnule smo za vaflima s kućice Angelus. Cijene ovise o kombinaciji koju odaberete, a kreću se oko četiri eura. Naša je varijanta uključivala preljev s okusom kokosa te preljev od čokolade. Na njima nisu štedjeli pa ako i vi volite deserte koji cure na sve strane, naoružajte se maramicama.

image
Antonija Vulić

Dok smo uživale u slatkim zalogajima, do nas se širio miris kuhanog vina, piva i vrlo zanimljivog pića – kuhanog gvirca, odnosno medovine koju možete probati samo na Adventu u Varaždinu.

Adventski kalendar

Nakon što smo se okrijepile, uputile smo se prema najpopularnijem varaždinskom trgu, na šarmantni Korzo. On je i inače srce svih zbivanja, a čim smo tamo stigle, pažnju su nam ukrale lampice koje sjaje sa svih strana, ali i glazba. Naime, ne svira klasična blagdanska već pop radijski hitovi koji su nas odmah rasplesali. Korzo i inače privlači velik broj posjetitelja, a lokalci s kojima smo popričali rekli su da od četvrtka do nedjelje od 17 sati kreću gužve nalik onima na Špancirfestu. Srećom, mi smo došle prije gužve pa smo u miru mogle razgledati što se nudi na Korzu i u obližnjim ulicama.

image
Marko Jurinec/Cropix

Osim štandova s hranom i pićem, na skoro svakom uglu smo naišle na štandove s odjećom, simpatičnim kapama, šalovima i rukavicama, kao i mnoštvom suvenira i božićnih ukrasa. Ida je čak pikirala jednu kapu, jer joj je počelo biti hladno za glavu, ali na kraju je rekla da će ipak novac potrošiti na još neki fini zalogaj.

Na Franjevačkom trgu poglede plijeni Županijska palača koja je sedmu godinu zaredom pretvorena u veliki, jedinstveni adventski kalendar kojem je svrha promoviranje ljepota županije. Ove godine prozore palače krase fotografije varaždinskog fotografa Siniše Sovića koji se profesionalno fotografijom bavi punih 20 godina. Svaka fotografija predstavlja jedan dan u prosincu, a na njima su razni prizori iz županije, od krajolika i dvoraca pa sve do delicija koje su specifične za ovo podneblje.

image

Pročelje Županijske palače

Ida Tomašković

Nakon što smo svaku fotografiju proučile, uputile smo se prema adventskim kućicama i još jednom posustale kada smo vidjele svu gastronomsku ponudu. Prva postaja bila je adventska kućica Rollin‘ flock. Ondje smo kušale Sausage special u koju ide divenica, dinstani kiseli kupus i umak od senfa i meda. Cijena kobasice je pet i pol eura i nakon što smo je pojele, zaključile smo da je vrijedna svakog centa.

image
Antonija Vulić

Znate kako se kaže da za slatko uvijek ima mjesta pa nismo mogle odoljeti malim palačinkama s preljevom od jagode i keksima s kućice Puffy. Sami možete odabrati preljev i dodatke, a svaki se posebno naplaćuje. Nas su palačinke oduševile, no porcija je prilično mala tako da nije predviđena za više osoba. Iako nas je sva ta hrana prilično ugrijala, vani se polako spuštao mrak pa je postajalo sve hladnije. Iako su grijalice postavljene na svim adventskim lokacijama, Doris je u jednom trenutku požalila što se nije toplije odjenula za ovu našu malu avanturu. Tako da se unaprijed toplo odjenite ako planirate posjetiti Varaždin u ovo vrijeme.

image
Antonija Vulić

Impresivni kotač

Prije povratka kući odlučile smo se još malo prošetati Varaždinom i do kraja upiti blagdansku atmosferu. Kad smo ušle u Gajevu ulicu, ugledale smo treću atrakciju koja nam je oduzela dah – velik Panoramski kotač od 23 metra, s kojega se pruža izvanredan pogled na grad. Ulaznica za kotač je šest i pol eura, a za djecu do deset godina je pet eura. Odustale smo od te avanture jer se Antonija boji visine. Možda sljedećeg puta budemo hrabrije!

Dok smo koračale prema podzemnoj garaži, gdje nas je čekao naš iznajmljeni automobil, dijelile smo dojmove koji su bili redom pozitivni. Cijela je manifestacija puno intimnija u Varaždinu, nego primjerice u Zagrebu, atmosfera je obiteljskog raspoloženja, a nas je posebno oduševilo što je cijeli advent prilagođen i za kućne ljubimce.

image
Marko Jurinec/Cropix

Idu je posebno oduševilo što je sve je nekako usporenije, nema gužvi, na ‘kućicama‘ pa se ne mora dugo čekati na hranu, a svi adventski punktovi su samo nekoliko minuta pješice udaljeni jedni od drugih. I da, na adventu je, kaže, probala najbolji vafl u životu. I Antonija je njime bila oduševljena, ali ono što ju se najviše dojmilo je bila divenica u pecivu te posebnost Čarobnog grada Djeda Mraza.

Šarm Varaždina također je oduševio i Doris, posebice zato što je, kako kaže, mogla šetati kroz njega bez zapinjanja za druge prolaznike. Odlična hrana i prekrasno uređenje također su bili plus, no pravi duh Adventa su, smatra, lokalci, ljudi iza štandova, koji, iako satima stoje na hladnoći i marljivo pripremaju specijalitete, skupe zadnje atome snage da razmijene koju riječ s prolaznicima. Naglasila je da će se u ovaj grad vratiti kad-tad, no idući će se puta, priznaje, toplije odjenuti.

image
Marko Jurinec/Cropix

Iz Varaždina smo se oko 19 sati zaputile prema Zagrebu, a u razgovoru s djelatnicima doznale smo da upravo tada kreće najveća gužva te da je ona posebno intenzivna petkom, subotom i nedjeljom. Dakle, ako ne volite gužve, baš kao i nas tri, na Advent u Varaždin se zaputite nakon ručka ili ručak obavite upravo ondje na nekoj od kućica. Tijekom vožnje prema Zagrebu, upalile smo naše najdraže glazbene hitove i stavile „točku na i“ našoj maloj avanturi. Iako nismo prije imale iskustva s najmom automobila, zaključile smo da je to najbolja ideja kada vam „puhne“ otići na izlet, a nemate svoj automobil ili nije dostupan. Nakon ovog divnog iskustva, nema nam druge nego dugoročno iznajmiti automobil u CARWIZ-u i posjetiti još odličnih lokacija u Hrvatskoj, ne samo tijekom blagdana, već i kroz cijelu godinu!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i CARWIZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:48