VELIKI USPJEH

Hrvatski arhitekti dobili međunarodnu nagradu za dječju polikliniku

 MARKO MIHALJEVIC/

U srcu stambeno-poslovnog kompleksa na zapadu Zagreba, skrivena od užurbanosti svakodnevnog života, nalazi se dječja Poliklinika koja je postala svjetionik inovacije i kreativnosti u svijetu arhitekture. Arhitektonski Atelier Hržić osvojio je prestižnu nagradu Grand Prix Big See Interior Design na međunarodnom natjecanju, koje promovira jedinstvena i originalna kreativna dostignuća na globalnoj razini. Ova nagrada posebno je značajna jer je jedina koja je ove godine otišla u Hrvatsku, pogotovo ako se uzme u obzir da je od više od 1000 prijavljenih projekata iz cijeloga svijeta za interijer nagrađeno svega pet, od koji je svaka nagrada bila za pojedinu kategoriju. Tako je projekt Arhitektonskog Ateliera Hržić za dječju Polikliniku Salvea odabran kao predvodnik kategorije Civic te se u odnosu na ostale izdvojio po inovativnosti i pažnji prema detaljima.

image
MARKO MIHALJEVIC/

Smještena u prizemlju zgrade, ova moderna Poliklinika proteže se u osi sjever-jug, otvarajući se prema južnom ulazu i sjevernom pročelju. Glavni ulaz postavljen je centralno, vodeći posjetitelje prema prijemnom pultu smještenom u ulaznom prostoru. No, ovo nije obična recepcija – već prvi korak u svijet koji su arhitekti pažljivo osmislili za najvažnije korisnike Poliklinike - djecu.

Arhitektica Andrea Hržić Šesnić objasnila nam je kako se vodila briga o prostornosti i funkcionalnosti cijeloga prostora: Unutrašnji raspored prostorija slijedi kružni tok oko središnje jezgre, gdje su smještene sanitarije. Uz središnji dio nalaze se ordinacija u južnom dijelu, izolacija, laboratorij, prostorija za sastanke, liječnički konzilij, ordinacije na sjevernom pročelju, prostorije za osoblje, te dvorana za vježbanje i predavanja. U Poliklinici Salvea se daje velika važnost međusobnoj komunikaciji i timskom pristupu te se na taj način organizirala i povezanost svih prostorija. Ured direktorice smješten je u blizini recepcije. Pojedine prostorije poput dvorane su multifunkcionalne, odnosno lako prilagodljive različitim aktivnostima koje se za najmlađe organiziraju u Poliklinici.

image
MARKO MIHALJEVIC/

No, ono što čini ovu polikliniku posebnom nije samo funkcionalan raspored, već način na koji su sve prostorije oblikovane i osvijetljene prirodnim svjetlom. Svi glavni prostori, uključujući ordinacije, obasjani su prirodnim svjetlom i imaju mogućnost provjetravanja, dok su servisne prostorije smještene u središnjem dijelu zgrade. Osnovna ideja oblikovanja bila je maksimizirati osvjetljenje unutarnjih prostora, stvoriti komunikacije koje nisu samo hodnici već i mjesta za zadržavanje, sjedenje i igru. Prostor je projektiran s puno pažnje prema koloritu, formama i materijalima, prilagođen djeci kako bi se ona osjećala ugodno i opušteno.

U unutrašnjosti prevladava drvo breze, korišteno za unutarnju stolariju i staklene stijene, dok je pod prekriven posebnim pletenim vinilom neutralne boje s kolorističkim akcentima na mjestima zadržavanja i igre. Akustični perforirani strop ne samo da doprinosi akustičnoj ugodi prostora, već svojim dizajnom prelazi na vertikalne plohe čekaonica, gdje postaje interaktivna ploča za dječju igru.

image
MARKO MIHALJEVIC/

Ordinacije su obogaćene ugradbenim ormarima različitih boja od perforiranog lima, koji postaju platforma za interakciju između doktora i djece. U svakoj prostoriji ormari su u različitoj, a djeci atraktivnoj boji. Osim što omogućuju neformalnu igru i praćenje motoričkih reakcija djece, ovi ormari služe i kao izložbeni prostori za dječje crteže i zahvale. Tako svaki kutak ove poliklinike postaje didaktička podloga, potičući interakciju i personifikaciju.

- Prijemni pult, oblikovan je kao organski portal neutralne boje, zajedno sa signalizacijom poliklinike, koristi elemente organskih formi i tonova koji se provlače kroz cijeli prostor. Ovi koloristički lajtmotiv objedinjeni su u estetiku poliklinike koja je organska, prirodna, razigrana i interaktivna - ističe arhitektica Andrea Hržić Šesnić.

Prilikom uređenja mislilo se o svakom detalju te se u obzir uzimalo mnogo faktora koji su bitni za uređenje jedne ovakve zdravstvene ustanove. Ishoditi dozvole, zadovoljiti zakone, potrebe medicine, brinuti o sigurnosti najmlađih, a istovremeno postići ugodan dizajn, ambijent i estetiku iz roh bau prostora s kojim se startalo početkom prošle godine, nagrada kao Grand Prix pokazala se kao kruna zajedničkog rada i suradnje Poliklinike Salvea i Arhitektonskog Ateliera Hržić.

Kompletno ulaganje u prostor daleko je i više od samog dizajna. On je opremljen najmodernijim sustavima ventilacije, kod odabira boja i rasporeda u prostorijama uzeli su se u obzir i feng shui momenti koje je za investitore dala konzultantica za feng shui, rasvjeta i ostali elementi u prostoru birani su kod poznatih hrvatskih dizajnera dok je za umjetničke slike koje Poliklinici daju posebnu notu biran mladi hrvatski umjetnik.

image
MARKO MIHALJEVIC/

- Prostor u kojem borave pacijenti vrlo je bitan i za pacijente i za zaposlenike. Važno je da se osjećaju sigurno, zaštićeno, zadovoljno i opušteno. Razmišljali smo kako postići izvrsnost u svakom segmentu, kako u medicini tako i svemu što radimo i što doprinosi boljem pacijentovom iskustvu. Želimo biti predvodnik u Hrvatskoj kad je u pitanju ovakvo uređenje zdravstvenih ustanova i zdravstvu u Hrvatskoj dati jednu novu dimenziju. Iznimno nam je drago da je to i međunarodno prepoznato - istaknula je direktorica Marija Bošnjak.

S osvojenom nagradom, Dječja Poliklinika Salvea postala je simbol onoga što se može postići kada se arhitektura spoji s razumijevanjem i ljubavlju prema svojim korisnicima. Arhitektonski Atelier Hržić dokazao je da prostori mogu biti ne samo funkcionalni, već i inspirativni, stvarajući mjesta gdje se djeca mogu osjećati sigurno, sretno i zaigrano, pa i u trenutku kada posjećuju liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2024 07:14