10 PRIMJERA

Klizna vrata koja se uvlače u praznine unutar zidova štede i otvaraju prostor

 Nick Glimenakis
Klizna vrata mogu se koristiti i za prostorije u kojima nema dovoljno prostora za otvaranje vrata prema van

U potrazi za inspiracijom istražili smo domove u kojima se klizna vrata uvlače u praznine unutar zidova, kao način uštede prostora ili davanja otvorenijeg osjećaja interijeru. Ovakva vrata su posebna vrsta kliznih vrata dizajniranih za uvlačenje u šupljinu zida. To znači da kada su vrata otvorena, potpuno su skrivena od pogleda.

Za domove u kojima je otvoreni raspored poželjan, ali nije praktičan, džepna vrata nude održivu alternativu. Kada su otvorena, gotovo su nevidljiva, što omogućuje da susjedne prostorije izgledaju povezanije.

Klizna vrata mogu se koristiti i za prostorije u kojima nema dovoljno prostora za otvaranje vrata prema van ili za mjesta gdje ima smisla da se vrata uklope u okolnu stolariju.

U nastavku donosimo 10 različitih primjera:

image
Mariell Lind Hansen.

St John Street, UK, Emil Eve Architects

Utor za klizna vrata nalazi se iza polica za knjige u predvorju ovog preuređenog stana u potkrovlju u Londonu. Emil Eve Architects dizajnirali su različite elemente stolarije od hrastovine kako bi podijelili unutrašnjost nekadašnjeg industrijskog prostora. Klizna vrata izrađena su od istog drva, tako da pružaju osjećaj jedinstva. Iza vrata su dvije spavaće sobe i kupaonica.

image
Nick Glimenakis

Apartman Riverside, USA, Format Architecture Office

U ovom stanu iz 1920-ih u New Yorku, koji su nedavno renovirali arhitekti iz ureda Format Architecture, klizna vrata odvajaju glavni dnevni boravak i blagovaonicu od susjedne radne sobe. Kada radna soba nije potrebna kao miran radni prostor, ona može postati produžetak svakodnevnog životnog prostora. Vrata se nalaze unutar dubokog okvira izrađenog od Anigre drva – afričkog tvrdog drveta koje se obično koristi za namještaj i ormariće – koji odgovara dizajnu kuhinjskog ulaza nasuprot.

image
Carmen Troesser

Logan Certified, SAD, Moss

Ova preuređena specijalizirana trgovina u Chicagu služi kao dom i radno mjesto Matta Nardelle, osnivača arhitektonske i dizajnerske tvrtke Moss, i njegove supruge i kolegice Laure Cripe. Spavaća soba para nalazi se iza zida obloženog hrastovinom. Ugradnjom kliznih vrata od istog materijala, ulaz je postao diskretniji.

image
Francesco Di Gregorio

Stan u Föhru, Njemačka, Karin Matz i Francesco Di Gregorio

Klizna vrata vode do spavaćih soba u ovom preuređenom stanu u potkrovlju na otoku Föhr, koji su dizajnirali arhitekti Francesco Di Gregorio i Karin Matz. Vrata su izrađena od prozirnog polikarbonata, što im daje mekani sjaj koji je u kontrastu sa živom plavo-zelenom bojom zidova.

image
Yuji Nishijima

Zabatni krov u Kawagoeu, Japan, Tailored Design Lab

Popularna upotreba kliznih vrata je da treasa izgleda kao nastavak unutarnjeg životnog prostora, kao što je napravio Tailored Design Lab u ovoj obiteljskoj kući u prefekturi Saitama. Projekt ima sustav kliznih vrata s tri panela, koji omogućuje prozoru širokom četiri metra da se uđe u šupljinu koja je znatno manja.

image
Roehner + Ryan

O-asis, SAD, The Ranch Mine

Ovaj dom za glazbenika u Arizoni ima niz od četiri ostakljena klizna vrata koja omogućuju da se kombinirani dnevni boravak, kuhinja i prostorija s klavirom potpuno otvore. Dvoja vrata povezuju sobu s osamljenim dvorištem ispunjenim pustinjskim biljkama, dok druga dvoja vode na zaštićenu terasu s pogledom na bazen sa stražnje strane. Sva vrata su pune visine, što ih čini više poput pokretnih zidova.

image
Alan Tansey

Stan u ulici Bank, SAD, MKCA

Za ovu renovaciju stana u West Villageu u New Yorku osmišljena su klizna vrata neobičnog oblika zahvaljujući arhitektima iz ureda Michael K Chen Architecture (MKCA). Radovi su uključivali dodavanje kontinuirane skladišne jedinice duž jednog zida, koja se proteže od dnevnog boravka i kuhinje u mali kućni ured smješten u kutu. Utori za vrata nalaze se oko ove jedinice, zahvaljujući pravokutnom izrezu u jednom kutu.

image
Durston Saylor

Studio za pisca, SAD, Eric J Smith

Korištenje kliznih vrata kao glavnog ulaza je manje uobičajeno, ali nije nemoguće, kao što je dokazuje ovaj studio u domu pjesnika Johna Barra u Connecticutu. Staklena klizna vrata smještena su iza kamene fasade, zaštićena kliznom pločom od hrastovine. Poravnavaju se s vlasnikovim stolom, dopuštajući povjetarcu da lako struji kroz njega.

image
Ståle Eriksen

Kuća Hipped, UK, Oliver Leech Architects

Blagovaonica ove obiteljske kuće u Surreyju ranije je odvojena od kuhinje i dnevnog prostora. Kako bi stvorili prostraniji, otvoreni životni prostor, Oliver Leech Architects zamijenili su stara vrata puno većim otvorom. Par kliznih vrata znači da se soba još uvijek može zatvoriti ako je potrebno.

image
José Hevia

Kuća Yurikago, Španjolska, autor Mas-aqui

Klizna vrata povoljno su rješenje za vlastite kupaonice, gdje standardna vrata mogu smetati umivaoniku, WC-u ili tušu. U ovoj kući u Barceloni, klizna vrata protežu se sve do stropa kako bi se povećao osjećaj prostranosti kada su otvorena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:18