Najosobniji projekt hrvatskog arhitekta

Obnovio je vikendicu svoje none Fany na otoku Braču u kojoj je provodio najljepša ljeta. Pogledajte kako dobro izgleda!

 LIDIJA LOLIĆ/Privatna arhiva
Kuća je izgrađena početkom 60-ih godina, a Duje Kaliterna kaže kako je htio da bude uređenje što bliže onom kako se sjeća iz djetinjstva

Na zapadnoj strani otoka Brača, u malenom ribarskom naselju Bobovišća na Moru, poznatom po ljetnikovcu obitelji Gligo te rodnom mjestu jednog od najvećih hrvatskih književnika Vladimira Nazora, nalazi se kuća none Fani, bake našeg poznatog arhitekta Duje Kaliterne i prve vlasnice ove divne kuće. Odlučio je obnoviti staru obiteljsku vikendicu i pretvoriti je u magični objekt za odmor i za najam, a to je ujedno bio, kako kaže, jedan od njegovih najosobnijih projekata. Duje je u ovoj kući, govori, provodio nezaboravna ljeta, a renovaciji je pristupio s velikim poštovanjem prema noni i bračkim korijenima.

image
LIDIJA LOLIć/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/

- Pretpostavlja se da je uvala u kojoj je kuća bila naseljena od vremena antičkog Rima. Ostaci luke mogu se i danas vidjeti u Viča vali. Mjesto je kasnije bilo poznato kao mjesto za odmor splitskih obitelji, od kojih su mnogi bili arhitekti, doktori, povjesničari i umjetnici pa je naselje skladno građeno i sačuvalo je izvornu ljepotu, a izbjegnute su zamke masovnog turizma - priča Duje i otkriva da se na zemljištu, čija je površina veća od 2000 četvornih metara, nalaze dvije kuće. Površina glavne je oko 80 četvornih metara, građena je početkom 60-ih godina kao obiteljska vikendica, a tijekom 60 godina doživjela je različite preinake. Druga je kuća manja, površina joj je 25 četvornih metara, a nju je Duje početkom dvijetisućitih sagradio za sebe.

image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/

- Kuća je građena na kaskadom terenu te dvjema etažama prati slojnice zemljišta. Na glavnoj etaži je veći prostor kuhinje, blagovaonice s dnevnom sobom te veća spavaća soba s kupaonicom, dok je na donjoj etaži gostinjska spavaća soba s kupaonicom. Sa svih se strana izlazi na prostrane terase ili u borovu šumu, što je uvijek bilo i najbitnije jer se ljeti živjelo izvan kuće. Do gornje kuće, koja je na višoj nadmorskoj visini, vode stepenice koje se probijaju kroz gustu borovu šumu, a iz nje se pruža veličanstven pogled na zapad i zalaske sunca - opisuje Duje Kaliterna koji nam je i otkrio da je njegova obitelj napravila ovu kuću.

image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/

- Teren je oduvijek bio u vlasništvu majčine obitelji, a none Fanny odlučila je 60-ih godina s obitelji sagraditi manju vikendicu koja bi se koristila u ljetnim mjesecima. Nikada nije htjela graditi luksuzno i nametljivo, htjela je malu kuću uklopljenu u prirodu, uz more, uz borovu šumu, na mjestu gdje bi se obitelj okupljala svakog ljeta. I uspjela je, kuća je gotovo četrdeset godina bila mjesto njezina bijega iz grada, mjesto u kojem bismo svi proveli nekoliko mjeseci, bježeći iz užarenog betona grada. Ukratko, htjela je jednostavnu kuću uz more - priča Duje koji ima mnogo lijepih sjećanja na svoju nonu uz koje su vezani različiti rituali. Od najfinijeg doručka, mirisa čaja, domaćeg džema od otočnih višanja. Različiti kolači, koje su obavezno pripremali u vrijeme doručka, posluživali su se nakon ručka, a ako su, govori Duje, bili dobri, dobili bi malo i za marendu.

image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/

Kuća se od 90-ih nije puno mijenjala pa je bilo potrebno potpuno je preurediti. Donja se etaža dugo koristila samo kao prostor za brod, a raspored gornjih prostorija više nije odgovarao modernim potrebama. Prostorija koja je služila kao spremište preuređena je u kupaonicu, stara je srušena da bi se dobio veći dnevni prostor. Svi vanjski otvori su povećani. Terase su se morale drukčije organizirati.

image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/

- Kako sam kuću otkupio u vrijeme početka pandemije, proces uređenja bio je gotovo nemoguć pothvat, a dodatni problem je bio lokacija uz more. Naći izvođača radova izgledalo je kao nemoguća misija. No uz sve to proces obnove je bio iznimno brz i sve je prošlo u najboljem redu, a završilo se u manje od dva mjeseca. No kada je bila gotova, jednostavno sam postao opsjednut pogledom na šumu i more pa sam se odlučio preseliti iz Zagreba u nju - objašnjava Duje Kaliterna i dodaje kako mu je bilo važno da kuća ima poveznicu sa svojim počecima iz 60-ih godina, ali da nije samo kopija ili služi za nagomilavanje starog namještaja, već više kao hommage razdoblju u kojem je cijela obitelj bila jako sretna. Prema tome je birao boje i uzorke, vodeći računa i o tome da one moraju odražavati i boje iz okoliša pa ima mnogo plavih nijansi.

image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/
image
LIDIJA LOLIĆ/

Kada je o namještaju riječ, dosta ih potpisuju provjereni brendovi iz Italije, Francuske i Španjolske, dok je stolarija, prema njegovim nacrtima, izrađena u Hrvatskoj (kuhinja, prozori, škure).

- Najizazovnije je bilo sve prenijeti tako uskim prilaznim putem uz kuću. No nije dolazio u obzir niti povećati put i uništiti stare suhozide, a niti rezati ijedan bor, sve se moralo očuvati kako je i bilo - kaže Duje i otkriva da je budžet za renovaciju bio oko 60.000 eura.

- Budući da smo odlučili kuću iznajmljivati dio godine, morali smo je izbrendirati da bude drukčija od ostalih u ponudi, a u svemu mi je pomogla grafička dizajnerica Kristina Rojnica. Iskoristili smo obiteljske stare fotografije i osmislili mali ‘‘book‘‘ za goste, uz razglednice, torbe za plažu, pribor za pisanje pisama… Kuću su očigledno prepoznali na vanjskim tržištima jer se među gostima mogu naći urednici Financial Timesa i Voguea, poznati scenaristi, arhitekti, biznismeni, umjetnici… Očigledno se prednost daje jednostavnom, neopterećujućem odmoru kakav smo željeli ponuditi, umjesto suludog luksuza kojim su stalno okruženi - otkriva Duje Kaliterna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:25