U gostima

Nakon života u gradu u stanu od 27 m2, Klara Petrović i dečko odlučili su preseliti u kuću

 Marko Miščević/CROPIX
Život u centru grada vs. život u kući s dvorištem, otkriva naša kolumnistica Antonia Šarić autorica bloga #Biljke su zelene

Posjetila je Klaru kako bi joj otkrila tajne uzgoja hrane u svom malom urbanom povrtnjaku, kako izgleda proces pripremanja hrane koji ponekad traje više dana te kako snima i uređuje svoje videe na TikToku.

image
Marko Miščević/CROPIX

Trudim se imati održivost na umu u svemu što radim: kuhanju, kupnji, zbrinjavanju otpada i sličnom. Zadatak pojedinca definitivno je edukacija o tome što je održivost i zašto je toliko važna, kaže Klara Petrović, freelance kustosica koja je u pauzi od posla počela snimati djeliće svog života i dijeliti ih na društvenim mrežama zbog čega je odmah privukla pažnju velikog broja ljudi. Sadržaj koji svakodnevno dijeli je zanimljiv, poistovjetljiv ili edukativan, ali uvijek oku ugodan.

image
Marko Miščević/CROPIX

“Nijedna biljka nije identična drugoj. Treba prepoznati kad djeluje nesretno i pokušati to popraviti”

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Klara sadi sve povrće koje kupi na placu. Tako joj je izrastao i kelj koji je nekoliko dana držala u vodi nakon što je iskoristila listove, a trenutačno na isti način rastu kupus i salate

Upravo zbog toga poželjela sam posjetiti Klaru kako bi mi otkrila tajne uzgoja hrane u svom malom urbanom povrtnjaku, kako izgleda proces pripremanja hrane koji ponekad traje više dana te kako snima i uređuje svoje TikTok videe kojima neupitno inspirira sve koji ih redovito prate i gledaju. Klaru bih opisala kao promišljenu, nenametljivu, preciznu, smirenu, ugodnu, zaigranu i duhovitu pa me zbog toga uopće ne iznenađuje što je ljudi sve više primjećuju i daju joj svoju pažnju.

image
Marko Miščević/CROPIX

Život u centru grada vs. život u kući s dvorištem

Veći dio života provela je u kući romantizirajući život u centru grada, ali nakon iskustva života u samom centru grada, u stanu od 27 kvadrata u kojem je provela četiri godine s dečkom, ipak su odlučili preseliti se u kuću s dvorištem, povrtnjakom i puno većim životnim prostorom.

- Živjeli smo u jednoj sobi i morali minimizirati sve što posjedujemo kako ne bismo postali zatrpani stvarima, a ljubav koju sam razvila prema biljkama samo je zakomplicirala situaciju. U jednom trenutku svaka je ravna površina u stanu bila rezervirana za teglu s biljkom. S vremenom sam sve više sanjala o vlastitom vrtu i bijegu iz grada. Prije nekoliko godina Ivo je ispod mosta pronašao štene koje smo udomili, tako da je naših 27 kvadrata postajalo sve manje i manje. Kad se otvorila prilika za selidbu, nismo puno razmišljali o tome - kaže Klara.

image
Marko Miščević/CROPIX

Urbani povrtnjak i TikTok video

Kako ih je oduvijek privlačila mogućnost uzgoja vlastite hrane, brigu o povrtnjaku prepustila im je starija susjeda koja se više nije mogla brinuti o biljkama. Prvu godinu upoznavali su tlo i životinjice koje obitavaju na tom području. Učili su kako pojedine biljke uspijevaju i nakon nekoliko godina iskustva imaju povrtnjak u kojem uzgajaju hranu za doručak, ručak i večeru.

image
Marko Miščević/CROPIX

- Ove smo godine bili spremniji s uzgojem pa nam je tako stan u jednom trenutku bio prepun tegli sadnica koje sam uzgojila iz sjemena. Mnogi su nam pomogli savjetima, posebno ekipa iz Crystal Clean Supply (Dora) i Barbara Scheltus iz Bogate šume, koja nas je ohrabrila na razmišljanje o dizajnu vrta na permakulturni način - kaže, dodajući kako je naučila da su biljke u vrtu vrlo izdržljive te da je najvažnije imati dobru zemlju u kojoj živi puno mikroorganizama i glista.

image
Marko Miščević/CROPIX

Voli biljke koje zauzimaju puno prostora, a sa svakom je razvila neki odnos, jer ih godinama gleda kako rastu. Već dugo nije kupila novu biljku, nego se koncentrira na što bolju brigu o onima koje ima

image
Marko Miščević/CROPIX

Klarin TikTok profil prepun je finih recepata koji zahtijevaju zanimljivu tehniku s malo sastojaka. Videe je počela snimati jer joj se ponekad proces pripreme jela činio vizualno ugodnim, a ne zato što je željela dijeliti svoje recepte.

- Često naglašavam da ljudi koji me gledaju, uče i otkrivaju nove recepte zajedno sa mnom - kaže.

image
Marko Miščević/CROPIX

U njihovu urbanom povrtnjaku rastu razne lisnate namirnice poput raštike, kupusa i blitve pa se u posljednje vrijeme njezini vrtni recepti svode na zelene kajgane i salate. Zabavlja je raditi sa živim organizmima pa za izradu kiselog tijesta koristi kvasac star osam mjeseci, a nerijetko tijesto ostavlja da se fermentira više od 24 sata. Uz kiselo tijesto, jedna od najdražih stvari koje ponekad radi je kimchi jer je proces izrade podsjeća na neki znanstveni eksperiment.

- Sve je to neka igra i tako to doživljavam - objašnjava Klara.

image
Marko Miščević/CROPIX

Svoj mali stan u centru Zagreba ispunila je i oplemenila biljkama kako bi se osjećala bliže prirodi

Iako uzgaja razne vrste povrtnica, poput graška, boba, blitve, raštike, paprike, krastavca, mrkve i luka, još uvijek uči kako uzgajati brojne druge vrste povrtnica.

- Ono što volim raditi jest posaditi sve povrće koje kupim na placu. Tako mi je izrastao i kelj koji sam nekoliko dana držala u vodi nakon što smo iskoristili listove, a trenutačno na isti način rastu kupus i salate pa im držimo fige. Ako mi bilo koji režanj češnjaka pusti izdanak u špajzi, ja ga samo posadim u zemlju, zalijem i nadam se novoj glavici češnjaka - dodaje.

image
Marko Miščević/CROPIX

Biljke u interijeru

Klara kaže kako je njezina majka uvijek uzgajala sobne biljke i jako se dobro brinula o njima, ali tek kad je odrasla, uvidjela je koliko biljke zapravo oplemenjuju unutarnji prostor. Tada je svoj mali stan u centru grada ispunila biljkama kako bi se osjećala bliže prirodi. Kao što se svima ponekad dogodi, neke od biljaka su uvenule, ali je Klara puno naučila o njima u tom procesu.

- Danas na biljke ipak drugačije gledam. Volim biljke koje zauzimaju puno prostora i sa svakom imam neki odnos jer ih gledam kako rastu već godinama. Nisam već jako dugo kupila novu biljku, nego se koncentriram na što bolju brigu o onima koje imam jer mi je sinulo da svoj Ficus elasticu imam više od šest godina i zapravo smo svašta prošli zajedno. Mislim da nijedna biljka nije identična drugoj pa je potrebno prepoznati kad djeluje nesretno ili zapostavljeno i pokušati to popraviti - zaključuje.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 17:51