GASTRO VODIČ

Zagrebačka Martićeva ulica postaje sve uzbudljivija, ovdje dolazimo na kavu, brunch i u shopping

 Biljana Blivajs/Cropix/Tomislav Kristo/Cropix/Marko Miscevic/Cropix
Martićeva ulica jedna je od gastronomski najuzbudljivijih, evo kratkog vodiča ako se ovih zaputite u centar

Zagrebačka Martićeva ulica posljednjih je godina postala jedna od onih koje se, pri odlasku u centar, ne zaobilazi. Ovdje se, naime, sve češće otvaraju novi, uzbudljivi i drugačiji lokali, sudeći prema zauzetim stolicama čak i za vrijeme hladnijih dana, ne nedostaje. Upravo zato, napravili smo mali vodič kako biste se bolje snalazili.

Gdje popiti dobru kavu?

FOUR WHEEL ROASTERS

Kako smo pisali ovog ljeta, na četvrtom katu zgrade na zagrebačkoj tržnici Kvatrić svaku nedjelju širi se miris svježe pržene kave. Naime, ovdje se nalazi mala pržionica Four Wheel Coffee Roasters gdje vlasnik, barista i glavni pržioničar Karlo Purić od 2018. godine prži razne vrste arabica kave koje mu stižu iz Kolumbije, Kostarike, Nikaragve i sličnih dalekih krajeva. Ove je godine napokon otvorio i prostranu terasu na kojoj gosti sada napokon mogu uživati u odličnoj specijalitetnoj kavi i pogledu na gradske krovove.

Adresa: Martićeva ulica 67/4

image
Livio Andrijic/Cropix/

PROGRAM

Program je svakako jedno od omiljenih mjesta za ljubitelje dobre kave, ali i atmosfere. Dok ljeti volimo uživati na njihovoj simpatičnoj terasi, zimi se uz kavu i čajeve grijemo u ugodno uređenom lokalu. Dobro je dodati i kako su vlasnici, osim ove lokacije, nedavno otvorili i onu u Petrovoj, ne toliko daleko od Martićeve, a koja je odmah privukla znatiželjnu publiku upravo zbog impresivnog uređenja.

Adresa: Martićeva ulica 14F

Gdje jesti?

KORICA

Ako pak prvu jutarnju kavu ne možete zamisliti bez kvalitetnog doručka, razmislite o odlasku u Koricu. Osim sjajnog kruha, ovdje možete uživati u slanim i slatkim zalogajima poput kroasana, cruffina i sendviča. Naš svevremenski favorit je kolač s limunom i makom.

Adresa: Martićeva ulica 19

image
Tomislav Kristo/Cropix

FETIŠ

Tek nedavno otvoreni bistro Fetiš dobra je opcija za sve one koji izbjegavaju gluten ili jednostavno povremeno žele pojesti nešto zdravije. Nude tako slane i slatke zalogaje, od kojih svakako valja istaknuti njihovu sirnicu, a tu su i sendviči, salate te slastice poput banana breada, torte od mrkve i sirovi kolači.

Adresa: Ulica Antuna Bauera 9 (na uglu s Martićevom ulicom)

image
Biljana Blivajs/Cropix/

PIZZERIJA PARK

Nakon što ste u Programu popili prvu kavu i s prijateljima pretresli sva tjedna zbivanja, pizza za ručak mogla bi biti iduća dobra ideja. Tek nekoliko koraka od Programa, naime, nalazi se pizzerija Park. Nude nekoliko klasičnih te nekoliko pažljivo osmišljenih pizza koje su dovitljivo nazvali po zagrebačkim parkovima. Mi smo uvijek raspoloženi za klasiku pa tako ovdje najčešće biramo klasičnu Margheritu i nikada se ne razočaramo.

Adresa: Martićeva ulica 14D

Gdje u šoping?

MEAT THE KING

Nakon obilaska Dolca ili tržnice Kvatrić, svakako razmislite i o odlasku po komad mesa za ručak u Meat the King. U pitanju je svojevrsni butik mesa u kojem se mogu kupiti najfiniji komadi odležane govedine i junetine, ali i meso i suhomesnati proizvodi od crne slavonske svinje. Prvi Meat the King prije šest godina otvorili su Tihomir Smoljanec i njegova supruga Snježana na Prisavlju, a ljubitelje mesnih delicija posebno je razveselilo i ovogodišnje otvaranje dućana u Martićevoj.

Adresa: Martićeva ulica 19

image
Tomislav Kristo/Cropix

KATIN KRUH BEZ GLUTENA

Nakon otvorenja lokala u Petrinjskoj, brunch bar Katin kruh bez glutena otvoren je i u Martićevoj. Ovdje se također nude poslastice bez glutena, a probati možete sendviče, salate, prepoznatljive zlevke, slatke i slane okruglice, ali i sirove torte. Preporučujemo njihove tapioka okruglice.

Adresa: Martićeva ulica 15

image
Tomislav Kristo/Cropix

GARDEN

U slučaju da ste u potrazi za nešto zdravijim proizvodima, adresa koju svakako ne smijete zaobići je i Martićeva 12, odnosno Garden trgovina. Ovdje ćete pronaći velik izbor veganskih i organskih proizvoda, a kako stoji na njihovim stranicama, svježi proizvodi stižu svakog utorka i četvrtka pa je svakako dobro planirati odlazak u Garden u to vrijeme kako biste se opskrbili eko voćem i povrćem.

Adresa: Martićeva ulica 12

BIO&BIO

Osim Gardena, u Martićevoj je nedavno otvorena i poslovnica trgovine Bio&Bio. Kao i na ostalim Bio&Bio adresama, i ovdje možete pronaći velik izbor organskih proizvoda, od voća i povrća, preko džemova i maslinovih ulja pa sve do vina i dodataka prehrani.

Adresa: Martićeva ulica 27

image
Privatna Arhiva/

SALUMERIA MANGIA

Iako se ne nalazi u samoj Martićevoj, kada ste već ovdje, nikako nemojte preskočiti i odlazak u Mangiu, talijanski delikatesni dućan na samom početku Tomašićeve ulice. Nude velik izbor mozzarella i drugih sireva, brašna, svježe i suhe tjestenine, slatke namaze i omiljene talijanske mesne delicije koje, osim kao sastojak za ručak, mogu biti dobra ideja i za poklon koji se nosi u goste.

Adresa: Ulica Nikole Tomašića 1

image
Marko Miscevic/Cropix/

Dobro je spomenuti i kako se u Tomašićevoj, nedaleko Mangie, a na mjesto gdje se prije nalazio Veganšpek početkom prosinca otvara i Market 2. U nedavnom razgovoru, vlasnik Fran Ćurković ispričao nam je kako će se ovdje nuditi kvalitetan ručak i večera na višoj razini, ali po pristupačnim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:33