NOVO MJESTO

Omiljeni klasik iz djetinjstva počeo kuhati iz nostalgije pa odmah osvojio zagrebačku publiku

 Marko Todorov/Cropix
U Smoothie Rice & Juice baru Smoothiekaša u centru Zagreba slave omiljeni desert iz djetinjstva

U malom dućanu i baru Smoothiekaša u zagrebačkoj Kačićevoj 21 Zlatko Štefanac svaki dan kuha rižu na mlijeku. U čašicama na kojima piše Rizzi Easy miješaju se okusi kokosova mlijeka, riže, čokolade, vanilije i domaćeg sirupa od naranči, malina ili drugog voća. Sa šest ukusnih opcija koje trenutno nudi svojim posjetiteljima, Štefanac pokušava promijeniti navike učenika, studenata, profesora i zaposlenika obližnje dječje bolnice te ih odvući od pekare u svijet malo drugačije i kvalitetnije hrane.

image
Marko Todorov/Cropix

Priznanje stranaca

Na staklenim vratima na ulazu u ugodan prostor dućančića pažnju privlači naljepnica Happy Cow, internetske stranice koja na jednom mjestu okuplja međunarodne preporuke za veganske, vegetarijanske i restorane zdrave hrane, a koja upućuje posjetitelje iz cijelog svijeta gdje mogu pojesti nešto fino u skladu sa svojim prehrambenim stilom. Štefanac je na tu naljepnicu posebno ponosan zato što je u nešto više od četiri mjeseca otkako je otvorio svoj dućan i mali juice bar privukao sada već stalne goste koji kod njega dolaze na svježe cijeđene sokove, zdrave smoothieje, kremaste i guste juhe, bogate salate i pokoji sendvič.

image
Marko Todorov/Cropix

Što god može, radi sam, od humusa za sendvič, tapenade koju dodaje u salate pa do biljnog mlijeka u kojem kuha rižu.

"Otvorio sam 20. kolovoza prošle godine i svaki dan se od jutra u ovoj kuhinjici nešto zbiva, bilo da vrti blender, krčka se juha ili kuha riža", objasnio je Štefanac dok smo snimali ponudu na policama, a koja uključuje sve od raznih ljutih umaka, zimnice, svježeg voća pa do craft piva poput Kampanjole, Brloga ili Varoške pivovare.

image
Marko Todorov/Cropix

S rižom na mlijeku počeo je iz nostalgije, u želji da vrati popularnost ovom zasitnom doručku ili pak slatkom zalogaju, a naišao je na neočekivano oduševljenje kupaca.

"Odrastao sam na riži na mlijeku, moja mama je to često spremala. Radim je sasvim jednostavno, kuham arborio rižu s vodom na laganoj vatri i pet minuta prije kraja ubacujem kokosovo mlijeko, koje mi je puno bolje od drugih biljnih opcija jer je masnije i daje fini okus riži. Neprestano mijenjam ponudu, ali uvijek imam i rižu s čokoladom i raznim dodacima u obliku keksa, koji posebno vesele klince. Imam i svoje tajne sastojke kako bi okus bio baš kakav želim", namignuo je Štefanac i promiješao Rizzi Easy od čokolade i naranče.

image
Marko Todorov/Cropix

Dostava

Partnera je pronašao i u Bruni Lerotiću koji stoji iza nedavno otvorenog kafića L‘erotic gin bar u Tomašićevoj pa se tako odnedavno riže na mlijeku i salate mogu pronaći i nedaleko Kvatrića. Dok Štefanac brzo prelazi s jednog na drugi zadatak, aparati na pultu ne prestaju se glasati, javljajući mu da stižu narudžbe s dostavnih servisa.

"Trenutno nam je radno vrijeme od 8 do 16 sati jer nema puno prolaznika nakon tog, no planiram ga uskoro produžiti do 20 sati kako bih se stigao pripremiti za idući dan. A i dostava nam sjajno ide, jako sam zadovoljan", zaključio je, sretan što su Zagrepčani prihvatili njegov trud da starom receptu udahne novi život.

image
Marko Todorov/Cropix

Napomena: Bar Smoothiekaša preseljen je u Ilicu 75.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:15