Obožavat ćete je

Torta bogata okusima i teksturama, istovremeno sočna, hrskava, slatka, slana i gorkasta

Arhitektica Irena Bakić pokrenula je Radni trokut, brend iza kojeg se kriju njezine rustikalne ali okusima moćne, jake, duboke i utješne slastice

Bez fizičke trgovine ili slastičarnice, svoje deserte prodaje direktno iz svoje kuhinje, a glas o njoj širi se organski, osobnom preporukom i virtualnim prenošenjem vijesti od usta do usta zadovoljnih kupaca putem društvenih mreža. Ona je Irena Bakić, stoji iza brenda Radni trokut i u svojim desertima na prvo mjesto uvijek stavlja okuse. Kaže nam, slastice nerijetko izmisli u hodu, od namirnica koje ima kod kuće.

Prije pokretanja Radnog trokuta, Irena je radila u dvije kuhinje, gdje je naučila razmišljati kao slastičarka i zapravo pronašla smjer u kojem želi ići. Danas su svi u njezinoj obitelji i širem krugu prijatelja ludi za njezinim keksima, čokoladnim tortama i tartevima, a nas je posebno osvojila čokoladno-raženom tortom - sočnom, slatkom, slanom i gorkastom u isto vrijeme.

image

Zagrebačka arhitektica Irena Bakić stoji iza brenda Radni trokut

Neja Markičević/Cropix

“Volim se voditi sezonom i uvijek tako razmišljam. U zimskom periodu radila sam, primjerice, kekse s miso pastom i sezamom, kolač od limuna, tart od bundeve, a sada u proljeće prebacit ću se na nešto lakše namirnice. Obožavam raditi kekse i mislim da sam pronašla savršeni recept za chocolate chip cookie koji onda samo nadograđujem”, rekla je Irena.

Njezin je stil pomalo rustikalan, ima smisla za lijepo, ali na prvo mjesto uvijek stavlja okuse. A oni su duboki, moćni, jaki i utješni.

“Najdraže su mi one slastice koje izmislim u hodu, od namirnica koje imam kod kuće. One koje uspiju iznenaditi i mene.”

A gdje njezine slastice isprobati? Saznajte na društvenim mrežama Radnog trokuta - Instagram i Facebook.

image
Neja Markičević/Cropix

ČOKOLADNO-RAŽENA TORTA

(sastojci za kalup promjera 20 cm)

Za biskvit:
100 g raženog brašna
100 g oštrog brašna
pola žličice soli
žličica sode bikarbone
pola žličice praška za pecivo
40 g kakaa
200 g zobenog mlijeka
100 g šećera
80 g biljnog ulja
1 žlica aceta balsamica
50 g startera (opcionalno)

Za zobeni ganache:
200 g čokolade s min. 50% kakaa
200 g zobenog vrhnja
malo soli
žličica meda (opcionalno)

Za one koji žele raditi više, savjetujem da najprije tostirate raženo brašno: stavite ga u tankom sloju na pleh i pecite na 200 Celzijevih stupnjeva 7-8 minuta ili dok ne zamiriše. Ohladite prije ubacivanja u smjesu. Ako želite preskočiti taj korak, koristite samo obično raženo brašno takvo kakvo jest. Za biskvit, najprije u kakao dodajte 50-60 g vruće (ne kipuće) vode, pomiješajte da napravite pastu. Ovaj korak se zove "blooming" i produbljuje okus kakaa. Može se napraviti i s mlijekom, kavom ili nekom drugom tekućinom. Pomiješajte suhe sastojke (brašna, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo). Kakao-pasti dodajte mlijeko, šećer, ulje, starter i dobro smiksajte u homogenu tekućinu. U tekućinu dodajte suhe sastojke, dobro promiješajte, izlijte u kalup. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva (ili 165 s ventilatorom) 20-25 minuta.

Ganache napravite tako da sve sastojke stavite u posudu i lagano otopite na pari. Dobro promiješajte, a možete čak i kratko smiksati štapnim mikserom. Prebacite ganache u posudu za hlađenje, stavite foliju na površinu i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi (NE u hladnjaku) nekoliko sati, najbolje preko noći. Rasporedite ga na ohlađeni biskvit.

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ne propustite! Cijelu priču o Ireni pronađite u aktualnom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:58