Prava poslastica

Možda će vam se spoj namirnica u ovom kolaču činiti neobičnim, ali fantastično funkcionira

U svojim desertima Irena Bakić na prvo mjesto uvijek stavlja okuse, a slastice nerijetko izmisli u hodu, od namirnica koje ima kod kuće

Iza malog, ali upečatljivog slastičarskog brenda Radni trokut stoji Irena Bakić, diplomirana arhitektica zaljubljena u slastičarstvo, kojem se odlučila potpuno posvetiti. Osim što nam je otkrila recept za raskošnu čokoladno-raženu tortu, osvojila nas je i tortom od buče s kavom - sočnom, hrskavom, slatkom, slanom i gorkastom u isto vrijeme.

Posebno uživa u istraživanju okusa, obožava spajati naizgled nespojivo te ubacivati ne tako tipično voće i povrće u slatke kombinacije. Njezin je stil pomalo rustikalan, ima smisla za lijepo, ali na prvo mjesto uvijek stavlja upravo okuse. A oni su duboki, moćni, jaki i utješni. Želite li isprobati njene slastice, zapratite Irenu na društvenim mrežama Radnog trokuta - Instagram i Facebook.

image
Neja Markicevic/Cropix

KOLAČ S BUČOM I KAVOM

(sastojci za kalup promjera 20 cm)

Za biskvit:
200 g oštrog brašna
½ žličice soli
1 žličica sode bikarbone
½ žličice praška za pecivo
100 g jogurta (može biljni)
100 g pirea od buče
80 g šećera
80 g kokosova ulja, otopljenog
1 žlica aceta balsamica
50 g startera (opcionalno)
začini: cimet, kardamom, muškatni oraščić, tonka, đumbir, vanilija (može od svega po malo ili samo neki, po želji!)

Za sloj kave:
1 žlica instant-kave
2 žlice smeđeg šećera
1 žličica cimeta

Za crumble:
75 g tostiranih bučinih sjemenki
50 g oštrog brašna
30 g šećera
2 žlice instant-kave
1 žličica cimeta
50 g kokosova ulja (u krutom stanju)

image
Neja Markicevic/Cropix

Priprema:

Pire od buče napravite tako da prepolovljenu buču stavite peći na 200 ºC dok skroz ne omekša i karamelizira se. Irena kaže da je peče s malo soli, šećera i začina (cimet ili slično), ali može se peći i bez ičega. Pečenu buču blendajte do glatke smjese. Po potrebi i ukusu dodajte malo sladila/kiseline/soli/začina. Pripremite sastojke za sloj od šećera, cimeta i kave. Crumble pripremite tako da u posudu stavite sve sastojke osim kokosova ulja, kratko pomiješajte pa rukama utrljajte kokosovo ulje dok se ne stvore relativno mali grumenovi. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo). U drugoj posudi pomiješajte pire od buče, jogurt, šećer, ulje, ocat, starter i sve začine. Miješajte minutu, dvije. Toj smjesi dodajte suhe sastojke i kratko promiješajte. Pola smjese izlijte u kalup i poravnajte. Mješavinu kave, šećera i cimeta ravnomjerno rasporedite po površini i preko toga izlijte drugu polovicu smjese. Na vrh stavite crumble - u jednom sloju ili mjestimično, kako vam se sviđa. Pecite na 180 ºC (ili 165 s ventilatorom) 25 do 30 minuta.

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Ne propustite! Cijelu priču o Ireni pronađite u aktualnom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:55