Provjereni recept

Sada je pravi trenutak za berbu medvjeđeg luka i kiseljenje njegovih pupoljaka!

Ova aromatična samonikla biljka odlična je zamjena za mladi luk i češnjak, a možete je ubaciti u sendviče i salate

Gurmani točno znaju kada je i službeno došlo proljeće - kada šumske proplanke poput tepiha prekriju zeleni listovi medvjeđeg luka! U ovo doba godine mirisne svežnjeve njegovih listova prodaju i kumice na placu, a oni koji uživaju u boravku u šumi, rado ih beru i sami. To znači i da se na stolove u brojnim domovima iznose ukusna topla i hladna slana jela od srijemuša ili medvjeđeg luka.

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li se ove godine i sami upustiti u branje, budite oprezni i ne zaboravite košaru i škare. Medvjeđi luk se bere tako da se režu listovi, osim ako ne želite imati sadnice i u vlastitom vrtu, kada jedino ima smisla iščupati cijelu biljku. Lukovicu se tada može posušiti i nanovo posaditi, što nije loša ideja ako želite iduće proljeće brati medvjeđi luk u kućnom ogrtaču. No, šetnja šumom ima svoje čari, osobito kada vidite goleme zelene površine srijemuša i osjetite njegov miris u zraku.

image
Berislava Picek/Cropix

Oprezno!

Postoje čak dvije biljke koje nalikuju na medvjeđi luk, no za razliku od njega, otrovne su za čovjeka pa u branje treba krenuti oboružan pravim informacijama. Riječ je, naravno, o đurđici, ali i o mrazovcu, čije listove ljudi nekad znaju zamijeniti za tu šumsku delikatesu. Zato se preporučuje da, jednom kad nađete provjereno polje medvjeđeg luka, dobro zapamtite lokaciju i uvijek joj se iznova vraćajte.

Medvjeđi luk raste iz lukovice, što znači da se svake godine nanovo javlja na istom mjestu. Brzi test je li riječ o đurđici ili medvjeđem luku svakako je savijanje lista - kada presavinete list medvjeđeg luka, odmah se iz njega krene širiti miris mladog luka ili čak češnjaka. Medvjeđi luk usto ima pojedinačne listove, dok su kod mrazovca oni dio vijenca, odnosno povezani su u krug. Đurđice pak ne rastu u tako gustim skupinama kao što to čini srijemuš ili medvjeđi luk, a niti jedan niti drugi nemaju prepoznatljivi miris češnjaka.

Osim samog lista, od kojeg možete pripremiti razna ukusna jela, od slanih pita i quicheva, juha i umaka do pesta za rižota i tjestenine, pravi je trenutak da uberete i pupoljke cvijeta medvjeđeg luka! Nakon što uberete dovoljnu količinu, objasnila nam je fotografkinja Berislava Picek, vrsna poznavateljica biljnog svijeta, pupoljke je potrebno oprati te tako pripremiti za kiseljenje.

image

Sendvič s maslacem, dimljenim lososom i ukiseljenim pupoljcima medvjeđeg luka

Berislava Picek/Cropix

Pupoljci medvjeđeg luka imaju jak okus između češnjaka i mladog luka, kao da je riječ o koncentratu, a jednom kad su kiseljeni, mogu se ubacivati u brojna jela. Iako nisu slični okusom, lako mogu zamijeniti kapare i motar u raznim salatama i u sendvičima. Njihov dodatak daje jelu svježinu i kiselinu, kao i aromu češnjaka odnosno mladog luka, otkrila nam je Berislava pa izdiktirala dva recepta s medvjeđim lukom.

Ukiseljeni pupoljci medvjeđeg luka

Trebat će vam:

pupoljci medvjeđeg luka
alkoholni ocat
voda
kvalitetniji smeđi šećer
sol
zrnca papra
režnjevi češnjaka
domaći limun s korom
staklenke

Priprema:

Pupoljke operite. U lončiću pomiješajte alkoholni ocat i vodu u omjeru 1:4, smeđi šećer, sol, očišćene režnjeve češnjaka, zrnca papra i limun s korom narezan na ploške. Prokuhajte desetak minuta da se sastojci otope i začini puste svoje arome i okuse. Pupoljke kratko ubacite u mješavinu da se prokuhaju pa prebacite u vruće staklenke. Iz mješavine izvadite češnjak, a zatim pupoljke u staklenkama prelijte mješavinom i zatvorite staklenke.

image

Ukiseljeni pupoljci medvjeđeg luka

Berislava Picek/Cropix

Juha od medvjeđeg luka

Trebat će vam:

1 veća ljutika
1 žlica maslaca
1 žlica maslinova ulja
korjenasto povrće (celer, peršin)
povrtni temeljac
sol i papar
malo čilija
svežanj listova medvjeđeg luka
1 žlica maslaca

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

U loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac, na njima prodinstajte usitnjenu ljutiku i na kockice narezano korijenasto povrće. Kad povrće malo omekša podlijte sve temeljcem i dodajte začine. Pustite da juha krčka dok sve ne omekša i pred kraj dodajte na trakice narezani medvjeđi luk. Kratko prokuhajte pa štapnim mikserom usitnjavajte dok ne dobijete ujednačenu teksturu juhe. Dodajte žlicu maslaca pa još kratko prokuhajte da se otopi. Pustite juhu da odstoji deset minuta pa je ukrasite tostiranim komadićima kruha, cvjetovima vlasca ili ukiseljenim pupoljcima medvjeđeg luka.

image

Juha od medvjeđeg luka

Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:43