Dimljene i začinjene

Provjerili smo ponudu domaćih proizvođača i izdvojili njih pet čije aromatizirane soli vrijedi isprobati

Osim klasičnih začina poput ružmarina, češnjaka, peršina i slično, možete u svoju smočnicu uvrstiti i neke posebnije kombinacije

Ima li zabavnijeg zadatka u kuhinji od isprobavanja različitih začinskih mješavina i pripreme ukusnih, bogatih jela? Zahvaljujući sve većem izboru na našem tržištu, čini se da toj zabavi nema kraja. Ako stavimo sa strane začinke mješavine koje obilježavaju etničke kuhinje s raznih strana svijeta i posvetimo pažnju samo na neki način aromatiziranim ili začinskim solima, materijala za igru u kuhinji je više nego dovoljno. Naravno, aromatizirane soli možete pripremiti i sami, no nekad je dobro imati asa u rukavu i znati kome se obratiti, osobito ako ste u žurbi ili kupujete nekom gurmanu iz okruženja poklon. Upravo smo zato malo prokopali po društvenim mrežama i stranicama malih domaćih proizvođača i solana kako bismo izdvojili proizvode koje vrijedi isprobati!

image
5ph/Getty Images

Tomm‘s ljuti umaci

Mali proizvođač ljutih umaka i džemova iz Kutine spojio je jadransku krupnu sol s Habanero chocolate papričicama i kakaom. Kako pojašnjavaju, ova kombinacija je doista ljuta (označavaju je s 4/5), a preporučuju njeno korištenje u pripremi meksičkih jela kao što je chilli con carne, ubacivanje u BBQ spice rub za utrljavanje u meso prije pečenja, ali i za davanje kompleksnosti vrućim čokoladama i desertima. Ovu mješavinu možete naručiti preko njihovog Facebook ili Instagram profila.

aDorable

Iza brenda aDorable stoji Daniela Drčec, a osim brojnih ukusnih sirupa, sokova, pekmeza i ljutih umaka radi i cijeli niz domišljatih kombinacija začina i soli, njih čak 18, i to u nekoliko različitih pakiranja. Među zanimljivijim verzijama su svakako sol dimljena na grančicama ružmarina, sol s crnim trubačama, kao i sol s mandarinom i listom smokve. Uz svaku inačicu možete na njihovoj stranici pronaći i popis jela koje vrijedi ovime posoliti. Proizvodi se mogu naručiti na stranici www.adorable.com, a dostava pokriva cijelu Hrvatsku.

Solana Nin

Ova hrvatska solana ima cijeli asortiman začinskih mješavina sa svojom sirovinom, a među njima se posebno ističe dimljena sol ugodnog mirisa i odličnog okusa. Naravno, tu su brojni klasici pa tako ne smijemo zanemariti ni kombinacije s dalmatinskim ili pak provansalskim začinima, češnjakom, peršinom, ružmarinom, paprikom ili bosiljkom, a ističu se još i sol sa smiljem ili pak s crnim tartufom. Sol Solane Nin dostupna je u brojnim supermarketima, ali i preko njihovog službenog webshopa.

Opg Matulić

Ovaj mali OPG, osim što radi odličan ocat od smokve nazvan Pašman Libre, u ponudi ima prirodne kozmetičke i prehrambene proizvode s otoka Pašmana koje rade od lokalno uzgojenih sastojaka i s kojima osvajaju brojne nagrade. Ovaj proizvođač tako nudi morsku sol s dodatkom pašmanskog vrijeska, ružmarina, kadulje, origana, lovora, čilija i papra. Njihovu aromatičnu sol možete kupiti preko njihove službene stranice.

Spicy Days

Iako nisu jedini koji nude različite vrste uvoznih soli, Spicy Days ipak se ističe izborom dimljenih i egzotičnih soli pa tako na njihovoj stranici možete naći staklenke s pustinjskom soli, sol s morskim algama, kao i soli koje su dimljene paljenjem drva jabuke, bukve, hrasta i slično. Webshop Spicy Days prava je adresa za istraživanje takvih inačica soli, a osobito će se svidjeti obožavateljima roštilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:06