NEDJELJNI RUČAK

Piletina, lungić i cheesecake: donosimo po 3 ideje za glavno i jelo na žlicu, plus desert

 Marko Miščević/CROPIX
Ovog vikenda željeli biste uživati u slobodnom vremenu, istodobno u dobrim okusima domaćih jela, koja pritom i nisu teška...

Sve znamo, proteklih ste se tjedana nakuhali, napekli i istrošili, pa biste barem ovaj vikend malo predahnuli i manje komplicirali oko nedjeljnog ručka. No, iako je to kod nas tradicionalno vrijeme okupljanja cijele obitelji, to ne znači i da ne može proći bez mesa, teških jela i torti trokatnica.

U nastavku vam donosimo po tri prijedloga za jelo na žlicu - varivo koje će vas od kuhanja spasiti i dan poslije, zatim laganiju varijantu glavnog jela sa i bez mesa te, konačno, ideje za desert koji su i lagani i brzi za pripremu.

Za ‘na žlicu‘ predlažemo:

Varivo od poriluka i suhog mesa

image
Berislava Picek/CROPIX

Sastojci:

  • 50 dag poriluka
  • 25 dag krumpira
  • 2 ljutike
  • 1 češnjak
  • 30 dag suhih rebara
  • sol i papar
  • kurkuma
  • malo masnoće po želji
  • bučine sjemenke

Priprema:

Suho meso kuhajte 15 minuta s dva lovorova lista. Ostavite da se u toj vodi malo ohladi.

Poriluk i luk sitno narežite.

Ispirjajte prvo ljutiku pa dodajte suha rebra i zatim poriluk. Podlijte tekućinom i dodajte krumpir.

Začinite prema želji, ja dodajem kurkumu jer volimo njezin okus i daje jelu lijepu boju.

Prilikom serviranja dodajte koju košticu bundeve.

Savjet više! Uz ovakvo jelo dobro ide neki konkretan kruh, na primjer od tamnog brašna sa sjemenkama.

Možda vam se svide i ovi recepti:

VARIVO OD JUNETINE S GRAŠKOM, MRKVOM, PAPRIKOM I MAHUNAMA

image
Marko Miščević/CROPIX

VARIVO OD LEĆE, KUKURUZA, PROKULICA I BOBA

image
Marko Miščević/CROPIX

Za glavno jelo predlažemo nešto drugačije:

Zapečena cvjetača sa sirom

image
Azurita/Getty Images/istockphoto

Sastojci:

  • 2 režnja češnjaka
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 500 g brokule
  • 75 g cheddar sira
  • 1 kg cvjetače
  • 2 kriške ciabatte
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 25 g badema
  • maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Ogulite i sitno narežite češnjak i stavite ga u tavicu s maslacem na srednje jaku vatru.

Kada se maslac otopi, stavite brašno i pustite da se formira tijesto, a zatim postupno dodajite mlijeko i miješajte sve dok smjesa ne bude glatka.

Dodajte brokulu i pirjajte oko 20 minuta te ju usitnite štapnim mikserom.

Umiješajte pola naribanog sira i začinite po želji.

Cvjetaču rasporedite po posudi za pečenje, prelijte umakom od brokule i naribajte ostatak sira po vrhu.

Izmiksajte ciabattu u blenderu da dobijete mrvice, dodajte timijan i bademe i ponovno pulsirajte.

Na malo maslinovog ulja lagano popržite mrvice i pospite po siru i cvjetači. Pecite oko 1 sat i uživajte!

A možda su vam više po guštu ovi recepti:

PILETINA S CELEROM

image
Marko Miščević/CROPIX

MARINIRANI SVINJSKI LUNGIĆ U GLJIVAMA

image
Berislava Picek/CROPIX

I šećer na kraju, jer što je nedjeljni ručak bez deserta, zar ne!?
PLOČICE S ČOKOLADOM I NAROM

image
Berislava Picek/CROPIX

CHEESECAKE S LIMUNOM I KOKOSOM

image
Marko Miščević/CROPIX

KOŠARICE S JABUKAMA I CIMETOM

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:00