Spremni za siestu?

Volite li miris i okus češnjaka, ova će vas juha oboriti s nogu!

Ovo katalonsko jelo iskoristite kako biste potrošili stari kruh na nov, a ukusan način

Za aktualni broj magazina Dobra hrana razgovarali smo s pekarima i vlasnicima pekarnica, mijesili smo, uzgajali svoje kvasce, pekli kruh i od njega pripremali nova, slasna jela kojima ćemo se rado vraćati. Jedno od tih jela je i moćna juha Sopa de Ajo, za koju je recept s nama podijelio naš suradnik Zoran Šimunić Šime.

image
Berislava Picek/Cropix

Ova katalonska juha radi se sa starim kruhom te je dobra za snižavanje tlaka zbog velike količine češnjaka, pa se nemojte začuditi ako vam se počne spavati (siesta), a možete okuse pojačati da dodate i popržite pancete. Možete dodati i nešto začinskog bilja, za vege varijante koristite povrtni temeljac, a ako ste alergični na gluten, upotrijebite bezglutenski kruh.

Sopa de Ajo - juha od češnjaka
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
8 režnjeva češnjaka
100 g starog kruha
1000 ml pileće juhe ili temeljca
1-2 čajne žličice slatke dimljene paprike (pimenton de la vera)
prstohvat ljute dimljene paprike
2 jaja
sol
papar

image
Berislava Picek/Cropix

Kruh natrgajte ili narežite na manje komade, češnjak očistite i narežite na deblje ploškice. U loncu zagrijte ulje i dodajte kruh i češnjak te miješajte dok se češnjak ne opusti. Dodajte paprike, lagano podlijte s malo temeljca, kada kruh upije temeljac, dodajte još. Postupak ponavljajte dok ne dobijete gustu juhu. Jaja istucite i izlijte lagano kroz sito uz miješanje (kao da radite ajnpren juhu). Uskladite okuse i poslužite uz malo prepečenog kruha.

image
Berislava Picek/Cropix


image
Marko Todorov/Cropix

Ovaj recept dio je teme o jelima od kruha iz aktualnog broja Dobre hrane koja je na kioscima. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:37