KUHAM,GLEDAM,SLUŠAM

Ovog vikenda na meniju su apsolutni favoriti: juha s knedlama, mesne rolade i koh od jabuke

Krem juha ili bistra s knedlama? Rolada od piletine ili svinjetine? Kruške, jabuke ili možda kesten?

Vikend započnite obilaskom tržnice, u nabavci sezonskih namirnica oko kojih ćete zatim graditi svoj tjedni meni. Kupite bundevu, kruške i jabuke, kestene, a u kombinaciju ubacite i kakav lijepi komad mesa i domaća jaja. Još jednom bacite pogled na popis za trgovinu, u vrećicu dodajte što vam nedostaje pa se zaputite kući i krenite s opuštenim vikend kuhanjem.

JUHE ZA POČETAK

Kada ste već ugrabili najljepši primjerak buče, napravite kremastu juhu koje će se tražiti porcija više. Dodajte i komadić slanine i dodatno podignite cijelo jelo, a ako je potrebno, u pećnici ili na tavi možete tostirati i komadiće starog kruha, dodati mu maslinovo ulje i začinsko bilje po želji pa poslužiti kao hrskavu, zasitnu komponentu uz juhu.

Osim krem juhe, tu je i recept za pravu domaću juhu s knedlama bez koje nedjeljni ručak često nije potpun. Napravite je po našem receptu i nećete puno pogriješiti, a vrlo vjerojatno će se lonac u kojem se juha kuhala isprazniti do kraja.

JUHA S KNEDLAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

VIKEND JE, NEK‘ NA STOLU BUDE I NEŠTO "ZA USPUT"

Kada već dan provodite u kuhinji, razmislite i o pripremi slanih zalogaja koji će se grickati usput, dok se ručak čeka ili prije večere. Prženo pecivo po receptu Lidije Bastianich uvijek je dobra ideja, a osim toga, ako vam stiže ekipa ili samo želite pogledati dobar film uz grickalice, napraviti možete i prejednostavne, hrskave štapiće za koje će vas vrlo vjerojatno svi tražiti recept.

PRŽENA PECIVA PO RECEPTU LIDIJE BASTIANICH

image
@lidiabastianich Instagram/

HRSKAVI ŠTAPIĆI

image
Lidija Lončarić/

ŠTO GLEDATI?

Uz toliko kuhanja, trebat će vam odmor, a u slučaju da vrijeme za odmor volite iskoristiti za gledanje epizode kakve dobre serije ili novog filma, razmislite o gledanju nove sezone Netflixovog serijala "Somebody Feed Phil" u kojem slavni Phil, inače kreator serijala "Svi vole Raymonda" u jednoj od epizoda obilazi Hrvatsku. Saznajte gdje je sve bio i što je sve kušao. Reći ćemo samo kako su neka od mjesta divna konoba Maha na Korčuli, pekara Kruščić u Splitu, a isprobao je i burek te ćevape...

Serijal potražite na Netflixu.

GLAVNO JELO: TRAŽIT ĆE SE REPETE

Želite li stvarno zadiviti ekipu za stolom, napravite rolanu piletinu po receptu Mate Jankovića. Osim što je sočna i ukusna, odlična je uz priloge, ali i idućeg dana kao dodatak sendviču. Ako koji komad uspijete sačuvati, naravno.

Osim pileće, napraviti možete i roladu od komada svinjetine. Popularna porchetta idealan je odabir ako vam na ručak dolazi veće društvo, ali i ako u bogatom mesnom jelu želite uživati dva dana. Recept su nam otkrila braća Čučković pa možete biti sigurni da s ovim nema greške.

PORCHETTA PO RECEPTU BRAĆE ČUČKOVIĆ

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

ŠTO SLUŠATI?

Dok kuhate, nije loša ideja prepustiti se glazbi pa u pauzama od praćenja recepta pustiti glas, a dok čekamo njihov zagrebački koncert, The Cure će biti više nego dobar odabir. Sjetite se samo hitova poput "Just like heaven", "Friday I am in Love" i "Boys Don‘t Cry". Odvrnite najdražu stvar, upalite pećnicu ili štednjak i bacite se na kuhanje. Uz glazbu, sve je nekako lakše i zabavnije.

Koncert grupe "The Cure održat će se 27. listopada u Areni Zagreb.

SLATKIŠ NA KRAJU

Niste uzalud kupovali kruške i jabuke, sada je vrijeme da ih upakirate u omiljene slastice. Od jabuka napravite koh, prejednostavan kolač priprema kojeg ne oduzima previše vremena, ali je toliko dobar da će vas svi pitati za recept.

Osim koha s jabukama, od krušaka možete napraviti sočne tortice, a da bi bile još primamljivije, dodajte im i malo ruma te čokoladu. Osim u formi muffina, ovaj kolač možete napraviti i u klasičnoj formi biskvita s kremom.

TORTICE S KRUŠKAMA, RUMOM I ČOKOLADOM

image
Mario Kučera/

Na kraju, u slučaju da se osjećate posebno inspirirani, razmislite i o raskošnoj torti od kestena. Radi se od beze kora i slatke jesenske kreme i apsolutni je hit na svakom stolu.

TORTA OD KESTENA

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:09