Godi svakom nepcu

Kad je na stolu međimurski temfani picek, nitko se ne diže sve dok se lonac ne isprazni

U našoj se obiteljskoj kući temfaje već godinama ne radi tako često, ali je upravo zato pravi hit kada napokon završi na stolu

Kad sam bila mlađa, temfaje je za mene bilo samo jelo neobično ružnog imena koje nikada nije volio moj tata. Danas, kada i sama kuham i daleko više uživam u hrani, gusti međimurski umak na bazi vrhnja predstavlja puno više (iako ga moj tata i dalje ne voli). Sjećanje na djetinjstvo i čari mamine kuhinje, priče o bakama i izradu domaće tjestenine u staroj žutoj kuhinji, široki lonac pun komada piletine u gustom umaku i skupljanje posljednjih tragova umaka koricom kruha. U našoj se obiteljskoj kući temfaje već godinama ne radi tako često, možda jednom ili dva puta godišnje kada mami ponestane ideja za brzi nedjeljni ručak, ali je upravo zato pravi hit kada napokon završi na stolu.

Domaća ili, danas ipak češće, kupovna tjestenina grabi se kao da sutra ne postoji, a zatim zalijeva ukusnim, a tako jednostavnim umakom kojeg bi uvijek mogla pojesti još malo više, čak i kad ponestane tjestenine. Iako svaka kuća, kako to obično biva sa starinskim jelima, ima svoj recept i tajnu pripreme, danas vam donosim onaj po kojem temfaje, staro međimursko jelo, priprema moja mama, a koji ostavlja i dovoljno mjesta za improvizaciju. Dodajte začine po svom ukusu, ali bazu ostavite istom, neka bude kremasto i ostane jednostavno, u tome je sav čar.

image
Lidija Lončarić

Međimursko temfaje

Trebat će vam:

1 luk
2 režnja češnjaka
500 g otkoštenih komada piletine
1 čašica kiselog vrhnja
1-2 žlice brašna
1-2 žličice slatke mljevene paprike
lovorov list, peršin i drugi začini po želji
tjestenina
sol i papar
ulje ili mast

Priprema:

U dubljoj tavi na malo ulja ili masti najprije dobro zapecite komade mesa. Izvadite ih iz tave pa na istu masnoću dodajte sitno sjeckani luk. Pirjajte dok ne postane staklast, dodajte češnjak i pirjajte još kratko. Pripazite da ne zagori.

Dodajte začine, sve zajedno prelijte s malo pilećeg temeljca pa vratite meso. Pustite da se krčka 20-ak minuta, a zatim napravite pritep.

U zdjelici pomiješajte vrhnje, brašno i malo pilećeg temeljca i sve zajedno dodajte piletini. Kuhajte još minutu, dvije da se umak zagrije i postane gust i svilenkast, a zatim umak maknite s vatre.

Pospite svježim sitno sjeckanim peršinom i poslužite uz široke rezance ili drugu tjesteninu po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 01:40