ZA POD ZUB

Što dobijete kad iz međimurske gibanice izvadite sir i orahe? Predobar kolač s makom i jabukama gotov u sat vremena

Međimurci, oprostite na ovom eksperimentu, ali zaista je jako ukusan

Krenimo ispočetka. Prošlog vikenda poželjela sam komad stvarno dobre međimurske gibanice, što je zapravo iznenadilo i mene samu budući da ne volim ni orahe ni slatki svježi sir. I to su zapravo dva razloga zbog kojih najčešće u restoranima ili slastičarnicama izbjegavam ovaj bogati, sočni kolač.

Kako mi ni nakon podsjećanja na sastojke nije izlazio iz glave, došla sam na ideju da napravim slasticu od dva najbolja dijela međimurske gibanice - jabuka i maka. Što tu ima biti loše, pomislila sam, mak obožavam, jabuke su slatko-kiselkaste i odlično će osvježiti kombinaciju, nema razloga da ne pokušam. I mogu vam reći, moja polugibanica za mene je pobijedila veliki broj originalnih gibanica koje sam do sada imala priliku isprobati.

Debelih slojeva, bogata makom i sočnim, slatkastim jabukama koje su stvorile lijep kontrast, polugibanica je kolač koji ove jeseni, a i zime jedva čekam ponuditi ekipi koja dijeli moje mišljenje o slatkom siru i orasima. Dodatan plus je i to što se uvijek mogu poigrati sastojcima pa dodati i sloj, primjerice, lješnjaka ili ih samo ubaciti u smjesu s jabukama za dodatnu hrskavost. Dobra ideja može biti i sloj omiljenog džema ili možda šaka grožđica natopljenih rumom u jabuke. Mogućnosti je zbilja puno, polugibanici samo treba dati šansu.

Polugibanica (za kalup veličine 18 x 24 cm)

Trebat će vam:

5-6 kora za savijače

5 jabuka

200 g mljevenog maka

120-150 ml vrelog mlijeka

Ekstrakt vanilije

Cimet po želji

Sok pola limuna

100 g maslaca

5-6 žlica kiselog vrhnja

3 žlice šećera u prahu

Priprema:

Jabuke koje ste naribali začinite limunovim sokom i ekstraktom vanilije, a dodati možete i malo cimeta. Mak prelijte vrelim mlijekom. Dodajte žličicu ekstrakta vanilije i dvije žlice šećera u prahu. Posudu za pečenje premažite otopljenim maslacem i obložite papirom za pečenje. Jednu koru za savijače premažite maslacem pa je preklopite dva puta. Ponovite to i s drugom korom i stavite je na prvu. Na to dodajte sloj jabuka. Preklopite jednom korom koju ste premazali maslacem i preklopili na pola pa još na pola. Dodajte polovicu smjese od maka pa ponovno napravite isto s korom. Ponavljajte postupak dok vam ne ponestane nadjeva. Na kraju stavite koru i premažite je smjesom kiselog vrhnja, žlice šećera i vanilije. Pecite na 180 stupnjeva 40-50 minuta ili dok ne poprimi boju. Ohladite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:12