KORAK PO KORAK

Imamo recept za gregadu kakva se priprema u legendarnoj splitskoj konobi

 Ante Cizmic/Cropix/Cropix
Svaka kužina ima recept za svoju gregadu, a mi smo po svoju otišli u Hvaranina, legendarnu splitsku konobu

Trebat će vam:

2 kg bijele očišćene oborite ribe (kovač, raža, škarpina, kokot)
2 kg luka
2 kg krumpira
1 glavica češnjaka
2-3 vezice lista peršina
300 ml maslinova ulja
1 l vode ili ribljeg temeljca
sol i papar

Priprema:

Krumpir ogulite i narežite na ploške debljine oko 2 cm, luk očistite i narežite na polumjesece. Češnjak očistite i ostavite režnjeve cijele, a peršin podijelite u manje vezice. Ribu izrežite na veće komade. Širok metalni lonac podlijte s malo maslinova ulja i poslažite luk da prekrije dno, stavite dio ribe da prekrije luk, malo posolite i popaprite, poslažite kriške krumpira i opet začinite. Dodajte nekoliko režnjeva češnjaka (ugurajte između ribe) i vezicu, dvije peršina te podlijte s malo maslinova ulja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal slažući redove, a na vrhu treba biti krumpir. Podlijte vodom ili ribljim temeljcem (najbolje od glava od gofa) tek toliko da prekrije sastojke. Stavite kuhati na jaku vatru (mora pjeniti) i kuhajte između 20 i 30 minuta, dok krumpir ne omekša. Poslužite u loncu, uz domaći kruh.

1. KORAK

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

2. KORAK

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

3. KORAK

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

4. KORAK

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

5. KORAK

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

6. KORAK

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

7. KORAK

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

8. KORAK

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:53