Pravo otkriće

Grčka slastica koju radi cijeli svijet gotova je doslovno u 10-ak minuta i jedva je čekamo ponoviti

 Lidija Lončarić
Ako u hladnjaku imate kore za savijače, jaja i slatko vrhnje, šaku borovnica i limun, spremni ste za pripremu ovog kolača

Iako ćete ga možda prije prepoznati pod nazivom "crinkle cake", kolač koji se radi od zgužvanih kora za savijaču i kreme od slatkog vrhnja i jaja zapravo se zove soufra i dolazi iz Grčke. Po originalnom receptu za ovu nevjerojatno jednostavnu slasticu trebat će vam tek nekoliko sastojaka koje vrlo vjerojatno već imate u hladnjaku, no ja sam je ovog puta odlučila učiniti maksimalno ljetnom i dodala joj osvježavajući limun, slatke, domaće borovnice i hrskave bademe.

image
Lidija Lončarić

Napravila sam je u doslovno 10-ak minuta jer, dok se tijesto s maslacem peklo, napravila sam kremu i oprala voće, sve zajedno sjedinila, vratila u pećnicu i na 30-ak minuta u potpunosti zaboravila da uopće postoji. Onda se iz kuhinje počeo širiti miris vanilije i slatkih bobica i znala sam da me čeka prava poslastica.

Dok sam u ovoj neobičnoj piti uživala, razmišljala sam koliko bi zapravo bila dobra i u slanoj varijanti, s preljevom od sira, vrhnja i špinata ili čak u kombinaciji s domaćom šalšom i mozzarellom. Naborana pita, sve mi se čini, mogla bi vrlo lako postati novi hit u mojoj kuhinji. Ili barem spas za one dane kada mi se zbog visokih temperatura zbilja ništa drugo ne radi, ali još uvijek imam volje upaliti pećnicu. Iako grčku hranu i inače obožavam, ovo me baš ugodno iznenadilo i totalno osvojilo pa vam toplo savjetujem da se i vi okušate u pripremi soufre!

image
Lidija Lončarić

Ljetni kolač s borovnicama

• 5-6 kora za savijače
• 100 g maslaca
• 150 ml slatkog vrhnja
• 2 jaja
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• sok pola limuna
• korica jednog limuna
• 50 g šećera
• 100-150 g borovnica
• listići badema
• šećer u prahu

Priprema:

Posudu za pečenje premažite maslacem pa u nju stavite kore za savijače koje ste prstima naborali. Kore neka budu posložene gusto jedna do druge. Maslac otopite i prelijte ga preko kora pa sve zajedno ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva na 5 minuta. Za to vrijeme pomiješajte slatko vrhnje, jaja, sok i koricu limuna, šećer i vaniliju. Kore izvadite iz pećnice, u nabore utaknite borovnice, sve zajedno prelijte dobivenom smjesom, pospite s još malo borovnica i listićima badema pa pecite još 30-ak minuta na 170 stupnjeva. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:11