Meke i sočne

Najbolji recept za kraj sezone borovnica: Ove rolice su toliko dobre da ih nećete moći prestati jesti

Meko, slatkasto i aromatično tijesto u kombinaciji s kiselkastim nadjevom, sočnim borovnicama i kremastim premazom od sira, može li bolje?

Dok smo na obiteljskom polju borovnica ubirali posljednje plodove ove sezone, dobila sam ideju za meke i sočne rolice. Obično kada se nabrijem na neko jelo, a zatim ga pokušam izvesti, ono ne uspije baš kako sam zamislila, ali s ovim rolicama to nije bio slučaj. Daleko od toga, ispale su toliko dobre da sam ih idući dan odlučila ponoviti i zapisati mjere!
Meko, slatkasto i aromatično tijesto u kombinaciji s kiselkastim nadjevom, sočnim borovnicama i kremastim premazom od sira bili su toliko dobri da mi sada, kada razmišljam o ovoj slastici, dođe da ponovno upalim pećnicu. Posebno su dobra ideja na kišni dan, na koje smo ovog ljeta već navikli, a provjereno im ne mogu odoljeti čak ni oni koji u ove vruće dane (prije godišnjeg) bježe od dizanog i svake druge vrste tijesta. Srećom, ja sam svoje more već obavila i ovo ću sigurno ponoviti, čak i sa smrznutim borovnicama kada ponestane onih svježih!

image
Lidija Lončarić


Meke dizane rolice s borovnicama i limunom
Za tijesto:
350 g brašna
150 ml toplog mlijeka
10 g svježeg kvasca
1 žlica šećera za dizanje kvasca
1 žlica brašna za dizanje kvasca
3 žlice šećera za tijesto
1 jaje
50 g maslaca sobne temperature
korica jednog bio limuna
prstohvat soli

Za nadjev:
1 bio limun
6 - 7 žlica smeđeg šećera
150 g borovnica
1 žličica ekstrakta vanilije

Za premaz:
4 - 5 žlica krem ili mascarpone sira
sok pola limuna
2 žlice šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
image
Lidija Lončarić

Priprema:
U manjoj posudi pomiješajte mlijeko, svježi kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna. Pustite da se zapjeni.

U veću zdjelu stavite brašno, sol, šećer, jaje i maslac, naribanu koricu jednog limuna, ubacite i uzdignuti kvasac pa zamijesite glatko, meko tijesto. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali pripazite da tijesto ne postane pretvrdo. Stavite u zdjelu i prekrijte pa pustite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Za to vrijeme u zdjelici pomiješajte 6 žlica šećera i koricu jednog limuna te prstima pomiješajte. Dodajte zatim limunov sok, ekstrakt vanilije i ponovno pomiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.

Uzdignuto tijesto razvaljajte na jedan centimetar debljine i premažite smjesom od šećera i limuna. Po tome rasporedite svježe borovnice, a dio možete i spljoštiti prstima. Zarolajte, režite na rolice željene debljine i stavite u posudu za pečenje.

Na svaku rolicu stavite komadić maslaca i pecite na 200 stupnjeva Celzijevih 30-ak minuta ili dok ne poprime boju
image
Lidija Lončarić

Za premaz pomiješajte krem sir ili mascarpone, dodajte sok pola limuna, malo ekstrakta vanilije i šećer u prahu.
Kada su rolice gotove, kratko ih ohladite, a zatim premažite. Poslužite još toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:37