Voćno i moćno

Deserti koje obožavamo: Ovo je najbolji ledeni vjetar koji ćete probati, a uz njega imamo i dva bonus recepta

Svoje omiljeno ljetno voće ukomponirajte u finu kremu i bez grižnje savjesti uživajte u slasticama. Kako drugačije proslaviti prvi dan ljeta...

Naša kolegica Slavica Šagolj napravila je listu top 3 ultimativna ljetna deserta i odmah na prvu smo se složili da bismo se baš ovim slasticama ovog ljeta htjeli rashlađivati čim češće.

"Koliko god bili ljubitelj suhih kolača, kad ljetne vrućine dosegnu svoj maksimum na tanjuru želimo nešto osvježavajuće, lagano, finog okusa i još k tome dobro rashlađeno. Slastice s bobičastim voćem ukusne su i osvježavajuće, a ono najvažnije - izgledaju čarobno. Ovo su moji favoriti", istaknula je Slavica.

Vidjet ćete, jednom kad ih isprobate, kao i oni koji će ih s vama dijeliti, mogli biste vrlo brzo u trgovinu po nove zalihe namirnica koje su vam za njih neophodne, pa primite dobronamjeran savjet - odmah kupujte za dva ponavljanja odabranog recepta.

image
Marko Miščević/cropix

Ledeni vjetar

Omiljeni kolač koji nije kompliciran kao što se čini!

Sastojci:

  • voće: kivi, jagode, banane

Tijesto za koru:

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g kristal šećera
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica glatkog brašna

Krema:

  • 300 ml mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 9 žutanjaka
  • 125 g maslaca
  • 500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Bjelanjke električnom miješalicom izmiješajte u čvrsti snijeg. Malo-pomalo dodajte šećer. Kada dobijete jako čvrst snijeg, umiješajte ocat i brašno. Najveći pleh koji imate u svojoj pećnici prekrijte papirom za pečenje te po njemu rasporedite smjesu od bjelanjaka. Pecite 30 minuta na 150 °C, zatim smanjite temperaturu na 100 °C i pecite još oko sat vremena. Izvadite iz pećnice i pustite da se dobro ohladi. Za kremu izmiješajte žutanjke s obje vrste šećera. Kad smjesa postane svijetlo žuta, dodajte brašno i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u posudu za kuhanje, zagrijte na laganoj vatri i pjenjačom umiješajte smjesu od žutanjaka pa skuhajte kremu. Pustite je da se dobro ohladi. Kako se ne bi stvorila kožica, prekrijte posudu prozirnom folijom. U posudu za miksanje stavite maslac i dobro ga izmiješajte, zatim dodajte kremu i sve dobro sjedinite. Ostavite sa strane. Kivi ogulite i narežite na šnite, kao i jagode. Na samom kraju slatko vrhnje istucite u šlag. Beze koru odrežite na tri ista dijela u obliku pravokutnika. Na dno pladnja stavite koru, zatim dio kreme, voće, šlag, koru i tako sve dok ne potrošite sastojke. Naravno, na vrhu mora biti kora. Kolač ukrasite šlagom sa svih strana i još dodatno obogatite voćem.

image
Marko Miscevic/Cropix

Panna cotta od mente s ribizlima

Ova će vas slastice najbolje rashladiti!

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 100 g kristal šećera
  • šaka svježe mente
  • 2 lista želatine
  • 250 g ribizla

Priprema:

U polovicu slatkog vrhnja stavite šećer i listiće mente pa lagano zagrijte tek toliko da se sastojci malo zagriju. Pustite sa strane da se menta pusti svoju aromu. Kada se ohladi, procijedite je da uklonite listove mente. Namočite listiće želatine prema uputama na vrećici. Ako ćete koristiti instant-želatinu, izravno je umiješate u sve ostale sastojke. Preostalo slatko vrhnje istucite i dodajte u ohlađenu smjesu s aromom mente i na kraju želatinu. Sve lagano sjedinite i ulijte u posudu. Kad se slastica malo stisne ili prije posluživanja ukrasite ribizlom.

image
Marko Miscevic/Cropix

Monte kocke

Provjeren recept obiteljskog klasika za koji ne trebate paliti pećnicu!

Podloga:

  • 150 g keksa s maslacem
  • 200 ml crne kave

Bijela krema:

  • 1 l mlijeka
  • 2 žlice gustina
  • 8 žlica šećera
  • 200 g maslaca

Tamna krema:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 300 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Kekse kratko umočite u kavu i slažite na dno posude. Sastojke za bijelu kremu sve sjedinite i skuhajte kremu. Kad krema postane sobne temperature, umiješajte maslac koji također mora biti sobne temperature. Dobro izmiješajte i stavite na kekse. Na kremu složite voće po želji. Na pari zagrijte vrhnje za šlag i dodajte čokoladu za kuhanje. Lagano miješajte i pazite da sastojci ne zakuhaju. Ako je vrhnje toplo, uz neprestano miješanje čokolada će se otopiti i ako posuda nije na pari. Čokoladnu smjesu pustite da se malo ohladi i izlijte je na voće. Odmah stavite u hladnjak pa neka stoji preko noći.


Ako ste pak ljubitelj malina, imamo i sjajan Slavičin recept za čokoladnu tortu s malinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 21:45