#BEZGLUTENA

Buhtle bez glutena? Da, i to je moguće! Sad konačno možete uživati u njima do mile volje

 Marko Miščević/
Adrijana Bručić, autorica bloga Bezglutenska radost podijelila je s nama recept za buhtle s marmeladom

Adrijanu Bučić, autoricu bloga Bezglutenska radost na istraživanje prehrane bez glutena i kuhanje u skladu s tim načelom Adrijanu je natjeralo narušeno zdravlje jer se prije nešto više od šest godina, koliko uostalom njezin blog i postoji, suočila s neobjašnjivim bolovima, mučninama i brojnim tegobama.

image

Marko Miščević

- Kad sam se razboljela, liječnici dugo nisu mogli otkriti što mi se zbiva. Nitko od specijalista isprva nije mogao shvatiti zašto imam pojedine tegobe. Nakon neuspješnih pretraga dobila sam naputak liječnika da krenem na bezglutensku dijetu koja bi mi mogla pomoći. Odmah sam počela s novim načinom prehrane, iako sam zapravo trebala obaviti pretrage. Vrlo je važno naglasiti da nikad ne treba kretati samoinicijativno na bezglutensku dijetu, jer rezultati mogu biti lažno negativni - započela je svoju priču Adrijana.

- Celijakija je bolest tisuću lica i može se očitovati na različite načine i s različitim simptomima, stoga prvo treba napraviti kompletnu dijagnostičku obradu i potvrditi ili isključiti celijakiju.

Prije i za vrijeme dijagnostike potrebno je jesti hranu s glutenom i onda tek vaditi krv i napraviti biopsiju sluznice tankog crijeva. Bezglutenska dijeta pomogla mi je da se osjećam bolje, ali tek kad sam došla u kontakt s udrugom CeliVita

- Život s celijakijom odradila sam prave pretrage koje su pokazale intoleranciju na gluten. Na naše dobronamjerno pitanje što misli o uvriježenom stavu većine da je hrana bez glutena običan trend Adrijana je samo odmahnula rukom:

Edukacija je ključ. Slobodno možete reći da je hrana bez glutena sada trend, no nama celijakičarima to zapravo pomaže jer se zbog toga na tržištu javlja sve više proizvoda bez glutena i imamo sve veći izbor.

Ljubav prema hrani bila je jača od prvotnog očajavanja zbog nove dijete, a strpljivost i ustrajnost su joj se višestruko isplatile jer ne samo da Adrijana sada ima iza sebe Bezglutensku radost, blog prepun recepata za jela za koje nikada ne biste rekli da mogu biti bez glutena, nego i na desetke odrađenih gastro radionica na tu specifičnu temu.

image
Marko Miščević/

- Ništa nisam znala kuhati kad sam se razboljela, a još sam morala prijeći na novu prehranu. Uz svekra sam polako naučila kuhati jer upravo prehrana može mnogo toga popraviti. Svi radimo puno, no bilo bi sjajno da barem jednom tjednom pojedete nešto na žlicu. U svakom slučaju ljudi bi trebali više kuhati za sebe jer nam mnogo problema zapravo stvara industrijski pripremljena hrana.

Bili su tako tvrdi da mi je pukao zub! Došle su mi mama i sestra na kušanje i svi su me pokušali uvjeriti da su fini, a nisu bili, bili su užasni! Jako sam zahvalna na podršci cijele moje obitelji, svi se trude pomoći mi, paze na mene i uvijek se potrude da na obiteljskim okupljanjima ima hrane koju i ja smijem jesti. Suprug Vjeran podržava me u svemu, a posebno voli moj kruh s bučinim sjemenkama - istaknula je ponosno. S prelaskom na bezglutensku prehranu bilo je potrebno uvesti brojne promjene u kuhinji.

- Prvo sam se riješila već korištenog plastičnog i drvenog posuđa jer sam se bojala kontaminacije glutenom. Odvojila sam zone u kuhinji jer mi suprug smije jesti gluten pa koristimo različite daske i noževe za rezanje. Pročistila sam smočnicu i hladnjak i očistila sve površine. Danas se u mojoj kuhinji većinom nalaze provjereni proizvodi bez glutena. Naime, ako me nešto zanima, pitam proizvođače imaju li njihove namirnice gluten te postoji li mogućnost da dođe do kontaminacije tijekom proizvodnje. Najčešće mi uredno odgovore i članovi naše zajednice vode se tim odgovorima.

Adrijana je za nas svojevremeno pripremila klasik od dizanog tijesta i iznenadila nas njihovom podatnom teksturom i odličnim okusom. Dok je mijesila tijesto savjete je bacala kao iz rukava.

image
Marko Miščević/

Zlatno pravilo oboljelih od celijakije glasi: Ako sumnjaš, izostavi!

SAVJETI ZA IZRADU BEZGLUTENSKOG DIZANOG TIJESTA:

  • Koristite kombinaciju različitih vrsta bezglutenskog brašna.
  • Pratite gramažu sastojaka kod pripreme jela jer znatno utječe na uspješnost recepta.
  • U smjesu ubacite tapioku jer će ona dati elastičnost tijestu, a možete je kombinirati s mliječnim proizvodima.
  • Bezglutensko tijesto se brzo isušuje pa ga držite pokrivenog krpom.
  • Tijesto ne treba previše mijesiti jer će izgubiti podatnost.
  • Bezglutensko tijesto se ne razvlači lako pa ga je najbolje razdvojiti na manje komade i postupno valjati na dobro pobrašnjenoj podlozi.

Buhtle s marmeladom

450 g bezglutenskog brašna
60 g tapioke bez glutena
prstohvat soli
150 ml rastopljenog maslaca
1 kiselo vrhnje
ribana korica limuna (po želji)
2 do 3 jušne žlice šećera (po želji)

Za kvasac:

300 ml toplog mlijeka
1 suhi kvasac
1 čajna žličica brašna
1 čajna žličica šećera

Za punjene i premazivanje:

bezglutenska marmelada
1 žumanjak

Pomiješajte sastojke za kvasac pa ostavite na toplom 15 minuta da se digne. Kad se kvasac digne, dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite mikserom tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom 30-40 minuta da se diže. Tijesto će biti mekše, zato ga miješate mikserom. Ponovno ga kratko mijesite na pobrašnjenoj podlozi i podijelite na kuglice, izravnajte te punite željenim namazom, a potom ponovno oblikujte u kuglice. Kalup premažite s malo maslaca pa u njega složite buhtle jednu do druge. Pokrijte ih krpom i ostavite nakratko na toplom. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 25 do 30 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). Prema želji, dodatno pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:43