Što sve nudi okolica Zagreba? Istinski gastro odmor od svakodnevnice do koje možete doći jednom kratkom vožnjom

promo

Ono što nas je posebno oduševilo su bogata ponuda i raskoš seljačke kuhinje

Kad pričamo o gastro iskustvima kao dio kvalitetnog odmora, prirodno razmišljamo o svim regijama Hrvatske osim najbliže zagrebačke okolice. Istra, Dalmacija i Slavonija svakako su uvijek primamljivi gastro izbor za opuštanje mozga na nekoliko dana, međutim, savršen gastro odmor nalazi se tik do „Metropole“. Naime, Zeleni zagrebački prsten bogat je tradicionalnim ruralnim gastronomskim iskustvom, a njegovi proizvodi nesvjesno se nalaze na stolovima obitelji glavnog grada. Zato smo odlučili istražiti što sve nudi okolica Zagreba po pitanju gastro ponude te kako najbolje kombinirati užitak u okusima s aktivnim odmorom. Zaključili smo da se nadomak ruke nalazi njegovana obiteljska gastro tradicija u proizvodnji ukusne hrane i vina koju svakako treba barem jednom u životu probati, gdje restorani i domaćinstva zagrebačke županije ne serviraju na tanjuru i u čaši samo bogatstvo okusa, nego obiteljsku priču.

image

Plešivica

Josip Škof/

Gastro avantura tik do vas

U našoj potrazi, zaključili smo da krilatica „s farme na stol“ doista nalazi svoj smisao u okolici Zagreba. Turopolje kao takvo ima vlastiti kulinarski identitet, ali u svakom gradu ili manjem mjestu moguće je pronaći i lokalne specijalitete. Zbog blizine Zagrebu, sve što je potrebno je potrošiti malo vremena na putovanje za uživanciju u istinski autohtonoj ponudi. Gastronomija zagrebačke županije obilježena je kontinentalnom kuhinjom, a većina restorana nalazi se i u blizini vinskih cesta.

image

promo

Neke naše preporuke svakako uključuju restorane Kod špilje, Gabrek 1929, Restoran Karlo, Zeleni Papar, Restoran Potkovu, Ljubekov Gaj, Restoran Ivančić, Mon Ami i Seosko gospodarstvo „Slavogora“. Naravno, restorana ima još, a odličan popis možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Samo domaći okusi

Kako je zagrebačka okolica ta koja hrani stanovnike glavnoga grada, jednom kratkom vožnjom možete pronaći okuse i recepte koje su vrijedne domaćice usavršavale stoljećima, a čija se tradicija prenosi s naraštaja u naraštaj. Preporuka naše redakcije je da svakako kušate lokalne specijalitete poput belih žganaca, vrbovečkog pera, plešivičkog copanjeka, gibanice i rudarske greblice. Sigurni smo da vas neće samo fino najesti, nego i vratiti u prošlost raskoša seljačke kuhinje ovog kraja.

Vina za svaku priliku

Vinogradi okolice Zagreba pripadaju vinskoj regiji Bregovita Hrvatska. To znači da se vinogradi nalaze na povišenim terenima, točnije obroncima planina i nižeg gorja na južnim padinama, čime se stvaraju uvjeti za proizvodnju najukusnijeg vina. Vino iz ovog kraja može se okarakterizirati kao većinski bijelo, pjenušavo i mirno, a u pravilu svježe i lagano. Osjeća se aroma cvijeća i voća, ali u ponudi su i kompleksnija, odležana, macerirana vina.

Ono što nam se svakako svidjelo je bogatstvo koje nude i zagrebačke vinske ceste. Plešivica, mjesto gdje je najviše vinograda u zagrebačkoj okolici, na svojoj vinskoj cesti nudi četrdesetak vinskih gospodarstva, gdje možete uživati u chardonnayu, rajnskom rizlingu, neuburgeru, sivom pinotu, bijelom pinotu, tramincu, mirisavom tramincu, sauvignonu, zelenom silvancu ili žutom plavcu. Sličnu ponudu naći ćete i na Zelinskoj vinskoj cesti koja prolazi pitomim krajolikom, a možete sudjelovati i u tradicionalnoj godišnjoj vinskoj manifestacije Grada Svetog Ivana Zeline. Na kraju, putovanjem kroz Samoborsku vinsku cestu osim uživancije u dobroj čašici možete i posjetiti sedam vinotočja, pet izletišta te turističke atrakcije kao što su Grgosova špilja, rudnik „Sveta Barbara“ ili Botanički vrt Suban.

image

promo

image

Vinarija Robert Braje

image

Vinarija Robert Braje

Odmor nakon ukusnog obroka

Nakon što se uživali u čaroliji okusa zagrebačkog okusa te uživali u gutljaju kvalitetnog vina, zagrebački zeleni prsten nudi i pregršt mogućnosti za ugodan, ispunjen odmor. Poznata kao „zelena oaza relaksacije“, zagrebačka županija nudi raznovrsne mogućnosti odmora ii turizma, koji uključuju bogatu povijesnu baštinu, posjete atrakcijama, smještaj i aktivan odmor.

Za početak, možete posjetiti brojnu povijesnu baštinu ili zanimljiva izletišta tradicionalnog zagrebačkog kraja. Svaki grad i općina nude nešto posebno, tako da si nakon izvrsnog gastro ručka možete lako isplanirati svoj dan. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora i potrošnje energije nakon gastro užitka, preporučili bi vam da isprobate jednu od biciklističkih staza, poput Stopama svetog Martina, Via Moslavina, Jaska Bike, Biciklom uz Kupu, Avanture po Samoboru, Biciklom po svetonedeljskim jezerima, Biciklom po Turopolju te Zelinski bregi na dva kotača.

image

promo

Na kraju, svoj dan možete završiti baš onako kako želite u jednoj od posebnih kuća za odmor. Osim što ste u kući „sam svoj majstor“, možete se odmoriti u ambijentu kako želite nakon što ste pojeli fini tradicionalni obrok uz još jednu čašicu domaćeg vina.

image

Hiža Vlašić

Naš zaključak

Zagrebački zeleni prsten itekako je bogat gastro ponudom i mogućnostima kvalitetnog odmora, zbog čega ne trebate putovati po nekoliko sati u druge regije. Stoga, razmislite da možda baš ovaj vikend ili idući godišnji odmor odaberete zagrebačku županiju kao destinaciju. Ljubav ide kroz želudac, a njezina gastro ponuda svakako će vas natjerati da se doista – zaljubite.

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:42