Ne, nikad nije kasno

U Ogulinec se doselio iz Niša, u 50-ima otkrio talent prema kuhanju, promijenio karijeru, pa sad živi svoj san

Dragan Mladenović posljednjih sedam godina sa suprugom Draganom živi u selu blizu Velike Gorice i u svojoj kuhinji priprema neobične zimnice

U potrazi za zanimljivim načinima konzerviranja hrane i spremanja zimnice nedavno smo posjetili i upoznali Dragana Mladenovića, živopisnog 60-godišnjaka iz Niša, koji posljednjih sedam godina sa suprugom Draganom živi u selu Ogulinec u blizini Velike Gorice. U svojoj kuhinji priprema neobična jela s gljivama, a često ih koristi i u desertima. Primjerice, peče prhku pitu s jagodama i crnim trubačama, lisičarke kombinira s pudingom od mente, gljive žuti kruh stavlja u baklave, a u ostavi uvijek ima i nekoliko staklenki slatkog od crnih truba, lisičarki ili žutog kruha.

Zanimljivo je i da je Dragan tek u pedesetima otkrio talent za kuhanje, gljivarenje i uzgoj povrća. Do tada je živio u Nišu, vodio je jedan proeuropski opozicijski sindikat, a o kuhanju i gljivama nije znao gotovo ništa. Živio je užurbanim gradskim životom i nije imao doticaja s prirodom. Spletom okolnosti upoznao je svoju sadašnju suprugu Draganu zbog koje se prije 13 godina preselio u Zagreb. Promijenio je i karijeru te se počeo baviti neurolingvističkim programiranjem (NLP) što ga je, kaže, potaknulo da nađe nove interese i promijeni život.

Preseljenjem u Ogulinec, Dragan je sa svojom kujicom Ditom odlazio šetati se u šumu i već je prvi dan našao nekoliko gljiva dedeka koje je donio u selo, ali nije uspio saznati jesu li jestive. Nastavio je i dalje istraživati okolne šume, a gljive su ga toliko zainteresirale da se odlučio educirati u najstarijem Gljivarskom društvu “Kamilo Blagaić” u Zagrebu.

“Prvi sam put slatko s trubama kušao u Nišu i nisam mogao vjerovati da ta gljiva tako dobro funkcionira u sirupu. Postane kandirana, blago gumenasta i podsjeća na gumene bombone”

image

Dragan Mladenović

Berislava Picek/Cropix

Nakon godinu dana predavanja, odlazaka na stručne izlete i učenja s iskusnim gljivarima, Dragan je postao dobar poznavatelj gljiva, ali nije znao kako ih pripremati. “Kad god bih nekoga upitao kako da pripremim neku gljivu, uvijek sam dobivao odgovor da su najbolje na kajganu. Rekao sam da to nije moguće i da sigurno ima dobrih recepata pa sam počeo istraživati”, smije se Dragan koji danas bere i priprema uzbudljiva jela i od manje poznatih gljiva, a recepte objavljuje na svojoj internetskoj stranici Neodoljiva lakoća pripreme (NLP-recepti).

Prvu gljivu koju je pripremio bila je jetrenka (Vukovo meso) jer je vrlo prepoznatljiva i teško ju je zamijeniti otrovnom. “Na prvi pogled jetrenka izgleda odbojno. Raste na drvetu, pomalo je sluzava i toliko je crvene boje da djeluje kao da pušta krv. No, vrlo je zanimljiva, bogata vitaminom C i nevjerojatno ukusna. Može se jesti sirova na salatu, ali mi to izbjegavamo zbog mišje groznice”, govori Dragan i dodaje da jetrenku najprije blanšira u vodi, potom je uvalja u kukuruzno brašno, ispeče na malo ulja i uz nju posluži umak od senfa i meda, a ako ostane viška - napravi i džem.

image
Berislava Picek/Cropix

Često priprema i žuti kruh, gljivu koju u Nišu nazivaju i šumsko pile jer narezana na komade podsjeća na bijelo meso. Ima neutralan okus i miris, ali se ubraja u uvjetno jestive gljive, što znači da ima termolabilne otrove koji nestaju termičkom obradom. “Radio sam od šumskog pileta i baklavu. Dobio sam recept na jednom druženju gljivara u Nišu i kada sam se vratio u Ogulinec, odmah sam je morao ispeći. Pripremio sam je s orasima i čokoladom i zaista se odlično uklopila”, govori Dragan i dodaje da sa žutim kruhom najčešće peče lazanje, a povremeno je stavi i u ajvar.

Prošle jeseni prvi je put pripremio i slatko od crnih trubača. Slatko je srpski specijalitet koji se ne ubraja u deserte jer se ne poslužuje nakon jela, već onako s nogu, kao dobrodošlica gostima. “Prvi sam put slatko s trubama kušao u Nišu i nisam mogao vjerovati da ta gljiva tako dobro funkcionira u sirupu. Postane kandirana, lagano gumenasta i podsjeća na gumene bombone”, smije se Dragan i dodaje da slatko od trubača najviše koristi u kolačima, a ponekad ga prelije po sladoledu od vanilije.

U sezoni gljiva Dragan višak crnih trubača, vrganja, dedeka i ostalih gljiva suši, melje i radi svoju začinsku mješavinu koju koristi tijekom zime. Dio gljiva kiseli, a u proljeće bere i medvjeđi luk te od njegova radi zimnicu. “Svake godine kiselim povrće i različito bilje, poput stabljike blitve i stabljike listova cikle. Osnovni recept za kiseljenje uvijek je isti, a sa sastojcima se poigravam”, govori Dragan kojeg možete pratiti i na Instagramu.

image
Berislava Picek/Cropix

PEGLANE PAPRIKE PO RECEPTU DRAGANOVE MAME

Sjetite se ovog recepta kad ponovno dođe sezona rog paprika.

image
Berislava Picek/Cropix

UKISELJENE RUJNICE S MRKVOM

image
Berislava Picek/Cropix

UKISELJENE STABLJIKE CRVENE BLITVE, STABLJIKE LISTOVA CIKLE I CVJETOVA MEDVJEĐEG LUKA

image
Berislava Picek/Cropix

Slatko od trubača
500 g svježih trubača
300-400 g šećera
6 dcl vode
1-2 limuna narezanih na kriške
5-6 listova mirišljave pelargonije

Priprema:

Gljive dobro očistite, operite, nasjeckajte na komade i nekoliko minuta prokuhajte u kipućoj vodi. Dobro ih ocijedite i pustite da se ohlade.

U drugoj posudi zakuhajte šećer i vodu dok ne dobijete gusti sirup, zatim dodajte gljive i dobro promiješajte. Gljive će vjerojatno tijekom kuhanja pustiti ostatak vode, pa pričekajte da se umak reducira i ostavite na vatri još petnaestak minuta. Prije kraja kuhanja dodajte limun i listove mirišljave pelargonije te pustite da se sve ohladi.

Staklenke dobro operite i sterilizirajte u pećnici, ulijte slatko, zatvorite i stavite na hladno i mračno mjesto.

image
Berislava Picek/Cropix

Slatko od lisičarki i žutog kruha
500 g lisičarki i žutog kruha
300-400 g šećera
6 dcl vode
1-2 limuna narezanih na kriške
5-6 listova mirišljave pelargonije

Priprema:
Gljive dobro očistite, operite i nasjeckajte na komade.
Žuti kruh obavezno prokuhajte 20 minuta kako bi nestali termolabilni otrovi, a lisičarke tek nekoliko minuta. Ocijedite gljive i pustite da se ohlade.

U drugoj posudi zakuhajte šećer i vodu dok ne dobijete gusti sirup, zatim dodajte gljive i dobro promiješajte. Gljive će vjerojatno tijekom kuhanja pustiti ostatak vode, pa pričekajte da se umak reducira i ostavite na vatri još petnaestak minuta. Pred kraj kuhanja dodajte limun i listove mirišljave pelargonije te pustite da se sve ohladi.
Staklenke dobro operite i sterilizirajte u pećnici, ulijte slatko, zatvorite i stavite na hladno i mračno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:07