PF tehnologija

Slavna glumica ulaže u tvrtku koja proizvodi proteine jaja bez pilića

 Matt Winkelmeyer/Getty Images/Profimedia
"Ponosna sam što podržavam ovu viziju", izjavila je Anne Hathaway ne otkrivajući iznos koji je uložila u transformaciju prehrane

Tvrtka EVERY Co, poznata i kao EVERY, sa sjedištem u San Franciscu koristi preciznu fermentaciju (PF), tehnologiju koja stvara proteine bez pilića, odnosno pomoću spremnika za mikroorganizme, a njihov investitor odnedavno je i slavna američka glumica. Ovo je prvo ulaganje Anne Hathaway u B2B tvrtku, a zvijezda koja je slavu stekla ulogom u filmu "Vrag nosi Pradu" izjavila je da je ponosna što je dio tog putovanja.

Nakon njezine investicije, čiji je iznos još uvijek javnosti nepoznat, tvrtka je do danas prikupila ukupno 230 milijuna dolara za daljnji razvoj.

"Potreba za transformacijom našeg prehrambenog sustava nikada nije bila jasnija ili hitnija", rekla je Hathaway na vijesti o njezinu ulaganju i dodala: "Ponosna sam što podržavam ovu viziju bolje budućnosti".

Inače, EVERY je jedna od mnogih tvrtki koje istražuju korištenje PF-a za stvaranje ekološki prihvatljivijih alternativa životinjskim proizvodima. Tvrtka je osnovana 2014. i opisuje se kao "rani lider u svijetu". Također kažu za sebe da je "EVERY tvorac prvog svjetskog pepsina bez životinjskog porijekla i proteina jaja".

Do danas je EVERY proizvod korišten za izradu zelenog smoothieja sa sokom marke Pressed, kao i adaptogenog tvrdog soka tvrtke Pulp Culture. Njegovi sastojci također su korišteni u onome za što se kaže da je prvi macarons na svijetu napravljen od veganskih bjelanjaka, u partnerstvu s obrtničkom radnjom Chantal Guillon.

Umjesto uzgoja životinja na farmama, PF koristi znanost o fermentaciji za "kuhanje" proteina. Rezultat se, kaže EVERY, "ne razlikuje" od životinjskih proteina. Proteini koje stvaraju, tvrde, ne samo da su bolji za životinje, nego također koriste manje zemlje i vode te tako emitiraju manje stakleničkih plinova.

"Oduševljeni smo partnerstvom s vizionarskim investitorima kao što je Anne, jer tako možemo pokrenuti naše planove da osmislimo novi način na koji se hranimo i kako prehranjujemo svijet", rekao je glavni direktor tvrtke EVERY Arturo Elizondo. "U konačnici, naša je vizija isporučiti bjelančevine bez životinjskog porijekla svima i svugdje - i pomoći u postavljanju stola za bolju budućnost hrane koju svi zaslužujemo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:55