NOVO MJESTO

Šakota, Jelenić i Belković konačno otvaraju Salo, nudit će dobru kavu, kruh, salenjake i buhtle

 Privatna Arhiva/
U ponudi dnevnog bistroa i pekare neposredno uz Dolac bit će jela hrvatske tradicijske kuhinje

Ova je godina u gastronomskom smislu doista počela u revijalnom tonu: napokon smo dočekali mjesto o kojem se šuškalo sigurno više od šest mjeseci. U četvrtak, 12. siječnja, na Opatovini na kućnom broju 13 otvara se Salo, novi projekt chefa Tvrtka Šakote, slastičarke Petre Jelenić i Matije Powlisona Belkovića, suvlasnika brenda Cogito Coffee Roasters.

Salo se nalazi na samom vrhu Skalinske ulice i gleda na tržnicu cvijećem pa će sigurno postati obavezna postaja posjetitelja Dolca, od kojeg je udaljeno svega par minuta. Nazvano dnevnim bistroom i pekarom, Salo predstavlja mjesto na kojem će Zagrepčani moći isprobati reinterpretacije jela hrvatske tradicijske kuhinje, odnosno domaćih specijaliteta kojima se i Tvrtko Šakota i Petra Jelenić rado vraćaju.

image
Marko Miščević/Cropix

Za slani dio ponude, odnosno za kruhove i peciva zadužen je upravo Šakota koji već godinama s posebnom pažnjom proučava zakonitosti fermentacije i trudi se kroz svoja jela u restoranu NAV na stol vratiti zdrave domaće namirnice. Ti principi preslikani su i u koncept Sala pa tako dio žita nabavljaju s austrijske biodinamičke farme Meinklang. Žito od kojeg rade kruh melju u Rastokama, a koriste i kukuruz osmoredac za kukuruznu inačicu koju gosti mogu kupiti i za doma.

"Moja je želja bila orijentirati se na svježe mljevenu pšenicu jer se to razlikuje od bilo čega što se u danas u modernom pekarstvu radi", rekao je Tvrtko Šakota na današnjem predstavljanju koncepta.

image
Privatna Arhiva/

Što se jela tiče, u ponudi će biti razni sendviči i lagani zalogaji, među kojima se posebno izdvajaju jagli, sendvič s dimljenom šunkom, sir s vrhnjem i štrukli.

"Namirnice nabavljamo na Dolcu, a sir i vrhnje je definitivno jedno od jela koje najbolje predstavlja ono što ovdje želimo napraviti", dodao je Šakota.

image
Vedran Peteh/Cropix

Nakon prošlogodišnjeg slatkog pop-upa Petre Jelenić u Brokenships bistrou, koji je Zagrepčane podsjetio zašto je upravo Petra jedna od najomiljenijih hrvatskih slastičarki, otvorenje Sala oduševit će sve koji su se nadali trajnijem Petrinom angažmanu negdje u glavnom gradu. Upravo će u Salu sa svojim timom Petra raditi slastice kao što su zlevka, salenjaci s domaćim pekmezom od šljiva, buhtle, njezin slavni kolač od maka i husare, koje smo danas imali prilike kušati u Salu.

"Nisam se nikada vidjela kao osobu koja će živjeti tradiciju kroz slastičarstvo, ali me počelo nervirati što nam je sve zelenije s druge strane. Moderne tehnike mogu se koristiti i u pripremi tradicionalnih stvari također", rekla je Petra Jelenić i dodala kako je u projekt ušla zadnja, ali ga je prigrlila svim srcem.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

S obzirom na to da ćete u Salo moći svratiti po svježe pečene pekarske proizvode, kavu i kolače, ali i sjesti i nešto nabrzinu pojesti, predviđamo da će brzo postati jedno od popularnih mjesta za brunch u strogom centru metropole. Radno vrijeme Sala bit će od 8 do 18 sati od ponedjeljka do subote, a nedjeljom neće raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:19