SAMO ZA HRABRE

Ovdje je sve što vam treba za pripremu kućnog panettonea. Postupak nije lagan, ali isplati se

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Dobar, kvalitetan panettone može vas koštati više novaca nego ste spremni izdvojiti. Pokušajte zato napraviti svoj...

Osim keksa i tradicionalnih kremastih kolača, blagdansko vrijeme sezona je i omiljenog panettonea. Iako na domaćem tržištu danas možemo kupiti najrazličitije varijante, od onih jeftinijih do skupljih, od talijanskih do stvarno dobrih domaćih, i ove nas godine sve više privlači ideja da meki, slatki kruh napravimo kod kuće. Iako postupak oduzima nešto više vremena i iako će vam gotovo svaki pekar savjetovati da se u ovo ne upuštate kod kuće, ako se i vi ipak odvažite na pripremu, budite spremni na to da ćete u ovaj projekt morati uložiti cijeli vikend. No na kraju, kada panettone proviri iza stijenki kalupa za pečenje, znat ćete da se sav trud itekako isplatio.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Za početak, ispričat ćemo vam priču koja stoji iza panettonea. Tko zna, možda vas dodatno potakne na pečenje pa i vi nekom vama dragom odlučite pokloniti ovako vrijedan poklon.

Naime, legenda kaže da je panettone nastao krajem 19. stoljeća u Milanu, kada je mladi pekar Toni odlučio svojoj simpatiji Luciji ispeći poseban kolač s jajima, maslacem i kandiranim voćem. Ljubav je učinila svoje te su mu se kod pripreme ruke tresle i, kad je dodavao kvasac, nije primijetio da je dodao cijelo pakiranje. Upravo zato, panettone je poznat i kao "Tonijev kruh".

Iako se pravi panettone radi s prirodnim kvascem, kada je Anita Šarić svojevremeno radila kućnu varijantu, koristila je svježi kvasac, kandirano voće i grožđice koje je mogla pronaći u supermarketu, obično glatko brašno i domaća jaja koja su zaslužna za lijepu, žutu boju.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Za početak, panettone će vam oduzeti najmanje dva dana pa se naoružajte strpljenjem. Prije početka pripreme, savjetovala je Anita, svi sastojci neka budu sobne temperature. Temperatura od oko 25 stupnjeva je idealna, a možete je postići tako da sastojke preko noći ostavite na kuhinjskoj površini ako ćete panettone mijesiti ujutro.

"U prvom miješenju sam od brašna, šećera, kvasca, maslaca, mlijeka i žumanjaka zamijesila tijesto koje sam ostavila da se diže dvanaest sati na sobnoj temperaturi. U ovoj je fazi jako važno aktivirati kvasac sa šećerom i toplim mlijekom (možete koristiti i vodu) te ga pustiti da odradi svoje. Nemojte se, poput mene, prevariti u izboru posude u kojoj ćete aktivirati kvasac, neka bude dovoljno velika jer će vam se kvasac napuhati gotovo trostruko", savjetovala je u svom tekstu.

I to je tek početak. Za pripremu panettonea bit će važno popratiti još nekoliko važnih savjeta koje ostavljamo u nastavku, a tu je i recept za one odvažne, koje do sada nismo uspjeli obeshrabriti.

DOBRI SAVJETI!

Aktivirani kvasac dodajte u brašno i šećer i energično mijesite oko 15 minuta kako bi se razvio gluten i tijesto opustilo.

Maslac koji dodajete u tijesto nemojte topiti, jednostavno ga ostavite na sobnoj temperaturi preko noći. Uz maslac, trebati dodati i žumanjke te zatim sve zajedno mijesiti još 10 minuta.

Kada panettone ostavljate da se diže, neka to bude na ugodnoj temperaturi od otprilike 25 stupnjeva, a poslužiti se možete i pećnicom. Upalite je na niskoj temperaturi kako bi se zagrijala, a potom ugasite te u njoj dižite panettone. Pripazite samo da ne pretjerate s temperaturom.

Iako se u tradicionalni panettone stavljaju domaća kandirana korica naranče i limuna te grožđice, poslužiti može i ono koje vam je trenutno dostupno. Naravno, ako pri ruci imate domaće agrume, svakako razmislite da ih napravite sami.

Zadnje dizanje trajat će oko dva sata te će panettone nakon toga imati oblik gljive. Prije pečenja na vrh možete dodati nekoliko kockica maslaca kako bi poprimio lijepu, zlatnu boju.

I na kraju, u pećnici je potrebno stvoriti paru kako bi se panettone ravnomjerno ispekao. Poslužit će i posuda za pečenje s vrelom vodom.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Trebat će vam:

Za prvo miješenje:

42 g svježeg kvasca

400 g glatkog brašna

120 g šećera

150 g maslaca

140 g mlijeka

120 g žumanjaka

Za drugo miješenje:

100 g glatkog brašna

120 g žumanjaka

100 g šećera

150 g maslaca

70 g mlijeka

100 g žutih grožđica

200 g tamnih grožđica

200 g kandiranog voća

korica jedne naranče

korica jednog limuna

Priprema:

Kvasac namrvite u veću posudu, dodajte mu žlicu šećera i prelijte ga mlakim mlijekom. Ostavite da svi sastojci reagiraju na sobnoj temperaturi oko 15 do 20 minuta. Brašno pomiješajte sa šećerom. Dodajte uzdignuli kvasac. Miksajte mikserom na koji ste stavili nastavke za miješenje tijesta. Miksajte minimalno 15 minuta. Nakon 15 minuta dodajte žumanjke. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte i omekšani (ne rastopljeni!) maslac. Miksajte još pet minuta. Tijesto prebacite u maslacem premazanu posudu u kojoj će se dizati. Ostavite ga na sobnoj temperaturi minimalno 10 sati. Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga, odnosno iz njega istisnite sav zrak. Dodajte žumanjke. Ubacite brašno. Zasladite šećerom. Ubacite i omekšani maslac. Grožđice i kandirano voće pomiješajte u posudi. Dodajte korice limuna i naranče, izrezane na sitne trakice. Sve ubacite u tijesto i promiješajte. Tijesto prebacite u maslacem premazan kalup za panettone. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi oko dva sata. Panettone stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva Celzijevih oko 1 sat i 10 minuta.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:32