NEĆETE IM ODOLJETI

Ove godine kolače radimo s novim proizvodom koji obožavamo, imamo tri recepta

Linzeri

 Marko Mišćević/Cropix

Nema ničega slađeg nego ispuniti dom mirisom svježe ispečenih kolača. Vidjeti ih lijepo posložene na onom pladnju koji koristimo samo za blagdane, posute bijelim šećerom u prahu s praznim mjestima i zaostalim otiscima malih ručica koje su tajnovito svoje primjerke već dohvatile. Znamo već mjesecima unaprijed planirati koje ćemo sve slastice pripremiti, a svake godine imamo favorita koji osvoji naše bližnje pa ga pripremamo skoro svakog tjedna ispočetka.

Postoji mali milijun divnih božićnih kolača, ali ipak su klasici koje su bake najbolje radile, oni koji pobude najljepša sjećanja i emocije. Mi smo se odlučili prisjetiti nekih od njih, ali s posebnim naglaskom na one bez čokolade. Nju ćemo dovoljno jesti u obliku Djeda Božićnjaka, adventskih kalendara i čokladnih novčića. Pravi tradicionalni kolači koriste sastojke iz domaće zimnice, baš kao i naša tri odabrana recepta.

Da bismo ih učinili zanimljivijima, odlučili smo vam predstaviti recepte s jednom preinakom – ove godine koristimo kokosovu mast. Kokosova mast izrazito je zdrava – puna je korisnih nutrijenata, vlakana, amino kiselina i laurinske kiseline koja podiže imunitet. No, razlog zašto je koristimo u ovim receptima je bolji okus i bolja konzistencija. Kokosova mast odlično se slaže sa sladilima i voćnim aromama, a zbog svoje kremaste teksture odlična je baza za prhka tijesta. Isprobajte je čim prije.

Božićni kruh

Omiljena slastica, pogotovo za one koji ne vole čokoladu, definitivno je ovaj sočan, šaren kolač bogat različitih okusa i tekstura. Odličan je izbor za one koji namjeravaju raditi i druge kolače pa u božićni kruh mogu ubaciti svakakve orašaste i voćne ostatke. Ukoliko volite drugačije kombinacije sušenog i orašastog voća, prepustite mašti na volji i samostalno eksperimentirajte. Ne možete pogriješiti!

image

Božićni kruh

/Shutterstock

Sastojci:

130 g datulja

200 g grožđica

100 g brusnica

75 g lješnjaka

75 g oraha

150 g Planet of Plants kokosove masti

260 g glatkog brašna

200 g šećera

1 jaje

200 ml vrhnja za šlag

30 ml ruma

1 žličica praška za pečenje

1 žličica soli

1 žličica naribanog đumbira

Naribana korica 1 naranče

Priprema:

U maloj zdjelici pomiješajte vrhnje za šlag, prašak za pečenje i rum. Dodajte naribani đumbir i koricu naranče. U drugoj manjoj zdjeli pomiješajte 30 g brašna sa sitno nasjeckanim sušenim i orašastim voćem. Obje zdjelice ostavite sa strane. Upalite pećnicu da se zagrije na 160 Celzijevih stupnjeva.

U velikoj zdjeli pomiješajte šećer s Planet of Plant kokosovom masti. Zatim dodajte smjesu vrhnja za šlag. Potom dodajte ostatak brašna kroz sito ili cijedilo. Naposljetku, dodajte voće i dobro promiješajte smjesu kako bi sevoće čim pravilnije raspodijelilo po kolaču.

Duboki i uski kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. Papir možete prvo zgužvati u rukama kako bi se lakše prilagodio formi kalupa. Zatim izlijte smjesu u kalup i stavite je peći. U pećnicu možete staviti i jedan manji kalup s vodom kako bi para održavala smjesu vlažnijom i koru mekšom tijekom pečenja. Kolač pecite sat i pol.

Po završetku pečenja, izvadite kolač iz kalupa i stavite ga na površinu sobne temperature. Jednu čistu kuhinjsku krpu pošpricajte s malo vode i u nju zamotajte kolač. Ostavite ga bar sat vremena da se sasvim ohladi i tek ga onda servirajte.

Linceri

Linceri su klasik koji kriomice stavimo u svoje košarice u dućanu. Pa čak i kada nisu na popisu! No, toliko ih je jednostavno napraviti da morate pokušati. Dodatni bonus koji će oduševiti svakoga s pretrpanim hladnjakom – napokon ćete moći isprazniti neke staklenke marmelada koje nikako da potrošite.

image

Linzeri

Marko Mišćević/Cropix

Sastojci:

300 g glatkog brašna

200 g Planet of Plants kokosove masti

100 g šećera

ekstrakt vanilije

1 jaje

50 g marmelade od marelica (ili druge po želji)

šećer u prahu

Priprema:

U manjoj zdjeli istucite jaje i pomiješajte sa šećerom. Smjesi dodajte do jednog čepića ekstrakta vanilije. U veliku zdjelu kroz sito istresite glatko brašno. Planet of Plants kokosovu mast razlomite na manje komade i prstima umijesite s brašnom. Dodajte smjesu jaja i šećera i umijesite sve u homogeno tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na sat vremena.

Upalite pećnicu i ostavite da se zagrije na 180 Celzijevih stupnjeva. Pobrašnite radnu plohu i na njoj razvaljajte tijesto do debljine od pola centimetra. Odaberite kalupe za oblikovanje i izrezivanje. Pazite da izrežete parni broj lincera svakog oblika. U pola lincera svake skupine napravite rupu na sredini. Ukoliko nemate kalup za izraditi rupe, poslužite se čistačem za jabuke ili užim plastičnim čepom. Sve oblikovane lincere stavite na papir za pečenje i smjestite na sredinu pećnice. Pecite ih 10 minuta. Pazite da ostanu svijetli.

Pošto ih izvadite, smjestite ih na drugu plohu kako bi se ohladili i ostavite na desetak minuta. Potom, marmeladu namažite na sve donje plohe i spojite s gornjim dijelovima. Gotove lincere pospite šećerom u prahu, koristite malo cijedilo za posipanje. Ostavite lincere da se sasvim ohlade prije pakiranja.

Pletenice s cimetom

Cimet je jedna od onih namirnica koja nas odmah asocira na blagdane. Nalazimo ga u kuhanom vinu, voćnim čajevima, raznim kolačima i pitama, u mirisnim uljima i svijećama. Zato smo odabrali jedan klasik koji u ovo vrijeme može biti i doručak i večera i odraslima i najmanjima. Iako su originalne pletenice samo s cimetom, možda će se mlađima više svidjeti s malo jabuke, a starijima s kojom grožđicom. Prepustite se duhu Božića i isprobajte što god poželite.

image

Pletenica s cimetom

Marko Mišćević/Cropix

Sastojci:

15 g svježeg kvasca

1 žličica šećera

290 ml mlijeka

450 g glatkog brašna

1 žličica soli

1 jaje

ulje

80 g smeđeg šećera

125 g Planet of Plants kokosove masti

1 žličica cimeta

Priprema:

Svježi kvasac otopite sa šećerom u malo mlakog mlijeka. U veliku posudu pomiješajte brašno sa soli. Po sredini napravite malo udubljenje i izlijte kvasac. U posebnoj posudi istucite jaje i pomiješajte ga s ostatkom mlijeka. Smjesu dodajte u posudu s brašnom i sve dobro izmiješajte. Čim se svi sastojci spoje, istresite smjesu na pobrašnjenu površinu i mijesite tijesto rukama 10 minuta. Smjesu potom stavite u pouljenu posudu i prekrijte ga krpom ili pouljenom folijom te stavite sa strane na sat vremena.

Pomiješajte smeđi šećer, cimet i Planet of Plants kokosovu mast. Ukoliko više volite kombinacije s grožđicama ili jabukom, u smjesu možete dodati i 80 g jedne, druge ili obje namirnice. U šalicu stavite malo smjese koju ćete ostaviti za kasnije.

Tijesto bi se nakon sat vremena trebalo udvostručiti u volumenu. Izvadite ga na pobrašnjenu površinu i izvaljajte u kvadrat debljine jednog centimetra. Smjesom s cimetom premažite cijelu gornju stranu tijesta. Stranu tijesta bliže sebi krenite polako rolati od sebe. Kada dobijete valjak, ponovo ga izvaljajte do desetak centimetara širine. Zaokrenite smjesu kako bi kraća stranica bila ispred vas. S druge strane ostavite par centimetara smjese i krenite sa zarezivanjem tri podjednake trake po duljini smjese.

Ispletite trake i stisnite krajeve zajedno prstima kako bi ostali spojeni. S preostalom smjesom cimeta premažite cijelu pletenicu. Smjestite je u kalup ili tepsiju prekrivenu papirom za pečenje te prekrijte čistom krpom kako bi se odmorila 45 minuta. Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

Pecite pletenicu oko 35 minuta dok tijesto ne naraste i pozlati se. Obavezno dobro ohladite pletenicu. Tek je onda pospite šećerom u prahu i servirajte.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zvijezdom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:57