‘TEKUĆE ZLATO‘

Maslinovo ulje postalo najtraženija roba, organizirane skupine kradu ga iz supermarketa pa preprodaju

 Lordhenrivoton/Getty Images
Cijena maslinova ulja nevjerojatno je porasla pa su pojedine organizirane grupe pronašle načina kako da i na tome zarade

Maslinovo ulje postalo je proizvod koji se u španjolskim supermarketima krade najviše, piše The Guardian. Prema najnovijim prikupljenim podacima, naime, organizirane kriminalne skupine namjerile su se upravo na ‘tekuće zlato‘, kako bi ga poslije mogle preprodavati na crnom tržištu. I nije Španjolska jedina, slični slučajevi zabilježeni su i u Grčkoj, gdje se ovakve stvari događaju zbog nestašice maslinova ulja diljem Mediterana.

image
Unsplash/

Dobro je dodati i da su cijene maslinova ulja u Španjolskoj u posljednje četiri godine nevjerojatno porasle te su, kako piše The Guardian, s 5 eura za litru ekstra djevičanskog maslinova ulja koje se u supermarketima moglo kupiti prije četiri godine, skočile na 14 eura za isto ulje.

Alejandro Alegre, direktor marketinga u jednoj španjolskoj zaštitarskoj tvrtki, rekao je kako ulje ljudi ne kradu jer su gladni, već su u pitanju organizirane bande koje žele zaraditi na nestašici. U prosincu je tako policija u Španjolskoj i Italiji uhitila 11 osoba i zaplijenila više od pet tisuća litara krivotvorenog maslinova ulja, nakon što je razotkrivena banda koja je navodno htjela zaraditi lažirajući jeftina ulja i prodavati ih pod skuplja.

image
Andreygonchar/Getty Images

"Osim maslinova ulja, koje smatramo osnovnom namirnicom, krade se još i iberico šunka, sušeni sirevi, žileti i alkohol", dodao je Alegre.

Zanimljivo je spomenuti i kako se, osim u supermarketima, maslinovo ulje u Španjolskoj krade i od samih maslinara i tvrtki koje se bave obradom maslina te su samo nedavno ukradeni deseci tisuća litara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:33