Gdje ima dima...

Je li sir kriv za naše noćne more? Ova tvrtka plaća tisuću dolara da rasvijetli teoriju

 Gmvozd/Getty Images
Pet ispitanika testirat će različite vrste sireva uoči odlaska na spavanje kako bi dokazali ima li istine u poznatom mitu

"Mala djeca ne smiju piti kavu, jer će im narasti brkovi (ili rep)". "S mokrom kosom ne izlazi na vjetar, jer ćeš dobiti upalu mozga". "Ne prolazi ispod lojtri, jer ćeš ostati nizak".... Među ove poslovice ili narodne izreke možemo uvrstiti i onu koja glasi "Ne jedi sir prije spavanja, jer nećeš dobro ni spavati, a ni sanjati". Ima li ili nema istine u ovoj poslovici koja se uvriježila u brojnim europskim zemljama, napokon bismo mogli doznati.

Naime, Sleep Junkie, američka tvrtka za istraživanje spavanja, koja također objavljuje savjete za spavanje s opsežnim recenzijama madraca i vodičima za prodaju najboljih, odlučila je vlastitim istraživanjem rasvijetliti tu teoriju jednom zauvijek.

“Htjeli smo testirati jednu od najpopularnijih europskih teorija prema kojoj jedenje sira prije spavanja izaziva noćne more i vidjeti ima li u tome. Također, želimo ispitati, ako je to točno, imaju li neki sirevi veći učinak od drugih.” napisali su na njihovim internetskim stranicama.

image
Black Lollipop/Getty Images/istockphoto

I tu dolazi zabavan dio: kako bi testirali ovu teoriju, tvrtka Sleep Junkie je tražila pet kušača sira koji će biti “pokusni kunići” kako bi shvatili može li konzumacija ove hrane prije spavanja doista utjecati na kvalitetu sna, razinu energije i povećava li vjerojatnost da ćemo umjesto lijepih snova usnuti noćne more.

Pet odabranih osoba dobit će besplatno razne sireve, a za svoj “rad” bit će i plaćeni tisuću dolara. Zauzvrat će morati dati iskrene informacije o tome je li i kako jedenje raznih vrsta sireva prije spavanja utjecalo na njihov san.

image
Gmvozd/Getty Images

“Ako ste izabrani za tu ulogu, morat ćete zabilježiti kvalitetu svog sna putem vlastitog uređaja za praćenje spavanja, ali također dati pismenu procjenu kvalitete sna, razine energije tijekom tjedna i sve povratne informacije o snovima i noćnim morama", piše na svojim stranicama Sleep Junkie.

Izvorni radovi započeli su početkom ovog mjeseca, a trajat će 90 dana. Sirevi koje će testirati uoči odlaska na spavanje po ukusu će biti različitih vrsta: “plavi”, tvrdi, meki, prerađeni, ali i bez laktoze te veganski.

Kušači sireva će jesti svaku vrstu sira u isto vrijeme svake večeri prije spavanja tijekom tjedan dana. Nakon toga uslijediti će tjedan dana pauze prije promjene vrste sira, i tako dok ne testiraju sve dobivene vrste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:32