Preporuke Saše Špiranca

Iako je mnogi jedu samo uz pivo, pizza i vino odlično se slažu, stručnjak objašnjava koje odabrati

Ako ste do sad, poput mnogih, bili isključivi i uz pizzu naručivali pivo ili gazirane bezalkoholne napitke, evo razloga do to više ne činite

Pizza je jedan od velikih talijanskih kulinarskih darova svijetu, a tradicionalnu pripremu pizze u Napulju UNESCO je čak uvrstio i u nematerijalnu kulturnu baštinu. Premda se kod nas pivo uglavnom smatra klasičnim izborom pića uz pizze, Decanter je napravio mali vodič kroz vina koja mogu pratiti ovaj talijanski klasik i sjajno funkcionirati s nizom preljeva i okusa koji se na pizzi često nalaze. No, da se ne biste gubili na policama stranih preporuka, naš stručnjak za vina - Saša Špiranec donosi preporuke hrvatskih etiketa koje se ljube uz ovaj talijanski klasik.

Osnove spajanje vina i pizze

Za klasičnu pizzu napoletanu iz krušne peći s rajčicom, mozzarellom i jednostavnim dodacima razmislite o vinu s dobrom kiselošću i voćnim okusima koji će se lijepo uravnotežiti s kiselošću rajčice. Ako volite talijansko crveno vino, onda bi to mogla biti Barbera d’Asti, lagani stilovi Sangiovesea ili čak Frappato sa Sicilije, preporučuje Decanter. Također možete uzeti u obzir Gamay, bilo iz Beaujolaisa ili iz drugih krajeva vinskog svijeta, kao što su Oregon ili Stellenbosch. Sparivanje pizze i vina mogu najbolje funkcionirati ako odaberete vino "koje se ne trudi previše", kaže za Decanter Helen Johannesen, sommelierka jednog talijanskog restorana u Los Angelesu.

Saša Špiranec, pak, predlaže mladu frankovku iz Slavonije, portugizac s Plešivice, borgonju iz Istre ili mladi teran, plavinu iz Dalmacije.

image
Pexels

Prosecco: Pjenušac uz pizzu?

"Uživam u mjehurićima s pizzom", kaže Emily O‘Hare, sommelierka, vinska spisateljica i suradnica Decantera iz Siene u Toskani predlažući Malibran i Ca‘ dei Zago kao proizvođače na koje treba obratiti pažnju. O‘Hare, koja također vodi tečajeve akreditirane od strane Wine & Spirit Education Trusta, obrazložila je svoj stav riječima: "Pizza je žvakasta (tijesto) i kremasta (sir) i prelivena kiselinom (umak od rajčice), dakle nešto hrskavo i puno tekstura". Pjenušac će vam pomoći, dodaje, da se osvježite od tih okusa i nastavite s jelom.

Naš stručnjak za vina ne misli da pizza i pjenušac idu zajedno, ali ako ga volite, tada uz pizzu birajte rosé pjenušac dobiven charmat metodom.

image
Pexels

Vino s feferonima ili pizza s kobasicom

Ljuti dodaci, poput feferona, dominirat će okusom pizze i dobro će se slagati s vinom s malo više stava. Mješavina Grenache/Syrah mogla bi biti izvrsna, ali pripazite na previše tanina i hrastovine. O‘Hare predlaže mladi Chianti ili Chianti Classico Annata, ali rashlađen.

S druge, pak, strane, Saša Špiranec uz ovako jake pizze predlaže mlađi i pristupačniji plavac mali za koji kaže kako je "u ovoj kombinaciji on nepobjediv izbor".

image
Unsplash

Bijela pizza s ricottom ili gljivama

Bijele pizze mijenjaju prirodu sparivanja, jer kiselost rajčice u njihovom slučaju više nije problem. Stoga će uz njih najbolje prijati svježa, suha bijela vina. Uz naglašene sireve na ovakvim pizzama dobro će leći čaša kiselog Carignana ili Zinfandela, savjetuje Johannesen.

Špiranec za ovaj tip pizze predlože teran iz Istre i kaštelanski crljenak.

image
Unsplash

Vino uz pizzu s češnjakom

Svi znamo da češnjak može imati vrlo jak okus. Stoga sommelieri predlažu upariti ga s bijelim vinima. Kako u Hrvatskoj imamo velik izbor, tada vam uz ovaj tip pizze preporučujemo isključivo izbor našeg vinskog znalca. Saša Špiranec, naime, kaže kako bi Pušipel iz Međimurja u ovoj kombinaciji bio savršen izbor.

Ako ste do sad, poput mnogih, bili isključivi i uz pizzu naručivali pivo ili gazirane bezalkoholne napitke, evo razloga do to više ne činite. Upustite se u avanturu sparivanja vina s pizzom i možda otkrijete koliko se slažu, naravno, pod uvjetom da ih znate spojiti, a to sad, uz preporuke Saše Špiranca, više nije teško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:50